Анкара: Руската намеса в Сирия ескалира кризата

Границите на Турция трябва да се уважават, заяви Давутоглу
5 окт 2015 15:15, Елка Василева
116
Анкара: Руската намеса в Сирия ескалира кризата
Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

Руската намеса в Сирия ескалира кризата, заяви турският министър-председател Ахмет Давутоглу.

Той каза, че Москва е обяснила нарушаването на турското въздушно пространство от неин самолет като "грешка" , предаде Ройтерс.

Давутоглу каза това в интервю за турската телевизия Хабертюрк, след като бе съобщено, че в събота руски боен самолет е навлязъл в турското въздушно пространство край сирийската граница, което е накарало Анкара да изпрати два свои изтребителя, за да го прехванат.

Още по темата

Границите на Турция трябва да се уважават, не препоръчваме на никого, приятел или враг, да ги нарушава, заяви турският премиер, цитиран от интернет сайта на телевизия Хабертюрк.

Давутоглу подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски. Той изтъкна обаче, че "правилата за ангажиране са валидни и турските въоръжени сили са упълномощени".

"Сирия не е съсед на Русия, а съсед на Турция. Не препоръчваме на никого, приятел или враг, да нарушава границите на Турция", заяви премиерът.

Давутоглу подчерта, че кризата в Сирия не е започнала от вчера и че в продължение на четири години страната му се опитва да убеди членката на Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия. По думите му обаче Русия не извършва операции в района, където се намира "ДАЕШ" (един от акронимите на джихадистката групировка "Ислямска държава").

"Каналите ни (за комуникация) с Русия по този въпрос са отворени. Обсъждаме това, което е нужно. Надявам се, че ще се откажат от грешния подход", заяви още турският министър-председател.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: РусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 8 години
КОМШУ,ХИЛЯДИ ТУРИСТИ РУСКИ ОТ ТУРСКИТЕ КУРОРТИ ЩЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ В ГЪРЦИЯ,НИЕ ПАК НЯМА ДА СПЕЧЕЛИМ,АБЕР ДА ВИЕ.И ДА НАРУШАТ НАШЕТО ПРОСТРАНСТВО НЯМА КАК ДА РАЗБЕРЕМ,ЗАЩОТО СМЕ ПО ДОЛНИ *** СЪБУТИ ОТ САЩ И ТУРЦИЯ С ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДЕМОНКРАДАЦИЯ.
65
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ХА,ХА,ХА,ХА ГОЛЯМ МАЙТАП КОМШУ.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"нейбърчета" не се заигравайте с Батко, че ако ви почне ще ви върне във времето на османската империя. Хубава държава сте си съградили хубави хора сте и самите вие да си живеем мирно и тихо и да ги оставим големите да се оправят един друг, че като гледам голямо "Е..не" е почнало. Не че нещо ама "тея ако скочат и ще ви разточат" за един месец и няма даже да ви осетят. Много техника, много армия, абе въобще надарени са с всичко по много да не гризнете от "многото"
63
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 8 години
И в Турция има цели на ИД,не само в Сирия и Ирак.
62
0
 
0
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
До нн tarsjat si maistora
61
3
 
2
 
! Отговори
Яснооооооо..... преди 8 години
...скоро ще изпуши некой от руските пилоти над Турция....ха,ха,хааааааааааааа
60
2
 
14
 
! Отговори
биров преди 8 години
ердоганчо и неговите сто милиона турци,как ще спре една атомна бомба,със жив щит от хора ли..запада и русия ще разцепят турция на парчета без да се усети..най добре ще е да си мълчи и да се надява на мир че турция петрол няма
59
1
 
10
 
! Отговори
ОТЕЦ РАЛФ преди 8 години
ТУРЦИЯ НЕ НАРУШАВА НИЩО . ЕРДОГАН ПРОСТО ТОЛЕРИРА И.Д. КУПУВА ЕВТИН ПЕТРОЛ И ГИ ВЪОРЪЖАВА . ТОЙ ОТДАВНА ИЗЯВЯВА ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ СИРИЯ И НЕ САМО КЪМ ТЯХ .ВСИЧКИ ПОЧНАХА ДА ПЛАЧАТ КОГАТО РУСИЯ ГИ МЕТНА .СЛЕД АМЕРИКАНЦИТЕ , АНГЛИЧАНИТЕ И ДРУГИ ТАРИКАТИ ОСТАВА ХАОС .ЛИБИЯ ИРАК И ВЪОБЩЕ АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ Я ВИЖДАМЕ В АМЕРИКА - ИЗБИВАТ СЕ БЕЗОГЛЕДНО
58
0
 
14
 
! Отговори
нн преди 8 години
Самолета влязъл 300 метра в турско и излязъл, тия го прихващали, вдигат гюрултия до бога, че и НАТО ще се събира за случая. Що за глупости? Знаят, че се води война от Русия в Сирия и се правят на тарикати за дреболии. Недоумявам действията им. Чудят се за какво да се заяждат, кото че ли самолета е бомбандирал Анкара.
57
1
 
20
 
! Отговори
РФ преди 8 години
Турция за три години е нарушила границата със Сирия стотици пъти, сега що врещят, бой по канчетата.
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много пречи Русия на Ердоган,защото тя единствена се бори против ИД , докато Турция се бие против кюрдите и поддържа джихадистите! Сега започва да се оплаква, защото ще спре инвазията му към Европа!
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези реакции са ясни.Не им утърва.Същото правят обамовците, камерановците.Днес падна цената на петрола-наредиха на Саудитска Арабия.Буш си знае работата.Но вчера индийците и китайците са изкупили всичкоо злато о лондонската борса.Много неща-видими, невидими.Обама плаши китъйците да им развали търговията.Де.Вместо да си подвие опашката.Едно ще кажа-колко от вас прочетоха, че Камърън предлага употреба на ядрено оръже?Защо? Защо? Защо, когато руснаците показаха какво се прави?Демагогия!
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е нарушила границата не на Турция а на новосъздадената независима кюрдска държава.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердогане, Москва не вярва на сълзи. Кой, """""", """"", кака се ожени! Поканени във въздушното пространство на Сирия са РУСНАЦИТЕ. Другите на какво правно основание се разхождат, че и претендират? Кой ги е поканил? С кого имат договор? С "умерените бунтовници"? А те кои са? Кои ги е признал за представители на сирийската държава и народ?!? И от кога? Кой стои зад тях с оръжие, доставки, инструктури, логистика?
52
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май кранчето с евтиният петрол на ИДИЛ пресъхна! Е няма нищо вечно.
51
0
 
9
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
До умника 71(дето Русия капитулирала...)Русия,Турция и въобще всички попаднаха в капана на манипулаторите в сянка.За тях Руският цар бе проблем,понеже си има държава и не може да бЪде подкупен с някакви зелени хартийки.Проблем бе и Султана(Империята)
50
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давай Вова. Разцепи им шалварите на тия. И анкара със земята."...ТОВА Е ТОЧНО РЕАКЦИЯТА НА СЕЛСКИЯТ ХУЛИГАН.Това преговори мреговори за Вова не важат.Той е велик и ще ги изтрепе всичките.КОЙ ЗАГУБИ ВСВ ГЕРМАНИЯ 7МЛН УБИТИ РУСИЯ 27МЛН УБИТИ.....
49
0
 
20
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Е криза е ми как иначе- няма вече барели с нефт по 10 $ на черна борса от ИД . Турчина не лъже. Досега му беше добре.
48
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 64ха ха ха. Браво.Много точен коментар.
47
16
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Путин май настъпи мотиката а само преди няколкп месеца серадвахте на нерушимата им дружба с Ердоган