Европа обеща на Турция зона за сигурност срещу бежанците

Решението на конфликта в Сирия не е в съюза Русия-Асад
Обновена: 6 окт 2015 10:34 | 5 окт 2015 20:53,
40
Европа обеща на Турция зона за сигурност срещу бежанците
Ердоган и Туск. Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да дискутира създаването на буферна зона в Сирия срещу спирането на бежанската върна през Турция към Европа. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след продължил почти 2 часа разговор с турския президент Реджеп Таип Ердоган в Брюксел днес.

Досега Туск отхвърляше искането на Анкара като „неотговарящо на нуждите на Европа“. По-рано председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, който пръв се срещна с Ердоган заяви, че въпросът е от компетенция на Съвета за сигурност на ООН и решение не може да бъде взето преди той да се произнесе.

В замяна ЕС очаква Турция да затегне контрола по границите си с Гърция и България и да изпълнява ангажиментите си по споразумението за реадмисия, което е сключила със Съюза, приемайки обратно връщаните ѝ от Европа имигранти.

"Не можем да се справим сами. Сътрудничеството ще е от полза на двете страни", заяви Туск.

Той добави, че бързото решение на конфликта в Турция не е в "съюзяването на Русия с президента Асад и бомбардирането на законната опозиция". Председателят Туск определи като "тревожни и за нас" новините, че руски самолети са нарушили въздушното пространство на Турция по-рано днес.

Европа има готовност да предостави и финансова помощ на Анкара за справяне с бежанците, които по думите на Ердоган вече са 2,5 млн., от тях 2,2 млн. сирийци. В същото време по думите му в Европа имало само 250 хил. бежанци. По данни на европейската гранична агенция те са 670 000. Брюксел вече обеща до 1 млрд. евро от европейския бюджет и от страните членки. Според председателя на Европейския парламент Мартин Шулц парите ще бъдат събрани за кратко време.

Ердоган разкритикува ЕС, че подбира имигрантите по религия и произход, докато Турция е отворила врати за всички. Той посочи, че Анкара е похарчила вече 7,8 млрд. долара за бежанците, докато получената чуждестранна помощ е само $417 млн.

В единственото си изявление пред медиите, на което не бяха допуснати въпроси, Ердоган отдели най-много време да заклейми кюрдските партии и военнизирани организации, заявявайки, че терористите не могат да се делят, като "Ислямска държава" са лоши, а кюрдите "добри", само защото се биели срещу ислямистите.

Туск и Шулц са обсъдили с президента Ердоган и премахването на шенгенските визи. Процесът ще бъде ускорен.
Европейската комисия съобщи, че изпраща мисия от свои служители от дирекцията за разширяване в Анкара, чийто мандат ще бъде уточнен с турския президент.

Ердоган заяви, че членството в ЕС е стратегически избор за Турция, но че процесът на преговорите трябва да бъде изчистен от "изкуствени политически пречки" и да бъде подновен.

Мартин Шулц съобщи, че е поставил и въпроса за свободата на медиите в Турция, но "както разбирате президентът не му обърна голямо внимание".

Преговорите между лидерите на европейските институции и турския президент ще продължат тази вечер, когато Туск, Шулц и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще вечерят с Реджеп Ердоган.

Турският президент е на държавно посещение в Белгия, в рамките, на което се среща с европейските лидери. Утре той ще открие културния фестивал "Европалия", който тази година е посветен на Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"законната опозиция"?Някой може ли да каже какво е това в Сирия ?ССА ? Тя яде човеци! ИД ? Нали всички са срещу нея? Ал Нустра - нали е клон на Ал Каида? Коя? Коя е законната опозиция?
27
1
 
6
 
! Отговори
бг преди 8 години
И в Турция има цели на ИД,не само в Сирия и Ирак.
26
3
 
2
 
! Отговори
до бг преди 8 години
Ами щом няма буферна зона , така да е. Всички бежанци , обаче ша тръгнат на запад. Друг изход няма. Тя Турция с тази зона ги баламосваше до сега.
25
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
Буферна зона само в мечтите.
24
5
 
4
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Всички дето мразят турците са напълно прави, но без най важното. Премълчаването му ни прави доброволни абонати за сегашното ни робство. Няма такъв народ, нация турци. Те са онова племе от хазари, чеченци и така наричащите се турци - сбирщина на най долните слоеве на семитите. Те владеят света и служат на дявола яхве. Не всички са на върха, в САЩ, Европа и Русия командват руски и европейски евреи. Те държат парите, правителствата и армиите на света. За така наричащите се турци трохите.
23
1
 
5
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
Браво ! В България май вече хората усещат тактиката на Ердоган. Прави се на ислислямист , но не е точно такъв. Ако беше нямаше да възхвалява заветите на Ататюрк и републиката. Прави се на диктатор , и пак не е такъв. Ако беше , как 1/3 от медийте в Турция щяха да го плюят. В момента на Турция не и е изгодно , влизане в ЕС . Докато в Европа не живеят около 100 милиона мюсюлмани , нито Европа , нито турците биха желали това. Сложно е за обяснение ,но еттака.
22
4
 
8
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Едно не мога да разбера каква е тая антируска истерия най-вече у нас!Това което правим все едно сме обявили война на Русия това не си го позволихме дори и през ВСВ а сега правим неща които май не разбираме!Турция си играе картите както трябва защото рано или късно ще има нова държава наречена Кюрдистан с част от територията на Турция и не си мислете че Турция ще остане с празни ръце ще бъде компенсирана по някъкъв начин и то малко по север към един сусед наречен България!Да ни е честито!
21
4
 
6
 
! Отговори
колио до 13 тюрк преди 8 години
Отдавна не бях чел толкова точен коментар.Аз не съм турчин но съм чел страшно много за Атаюрк .Смея да твърдя че Сталин и Ататюрк са най големите политици на 20 век.А най големия на 21 Путин.
20
1
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Вълщебната дума тук е "обеща" ;-)
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мразите турците и не ги искате в ЕС, ама по-добре те да влязат в ЕС и ЕС да им ползва безспорно силната армия като буфер. Иначе ако го няма тоя буфер, ние сме на първа линия. Винаги про-европейски турчин е по-добре от арабин ислямист.
18
7
 
9
 
! Отговори
без граници преди 8 години
Най-добре е, Турция да премести границата си на 100 километра от Сирия, за да не пречи на руските самолети!
17
2
 
7
 
! Отговори
akut преди 8 години
обединена европа има нужда от истински фюрер или наполеон
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЯ Е ТУРЦИЯ, ТА В ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ СЕ МЕСИ И ИСКА КОНТРОЛ НАД НЕЯ?!??? Избиват кюрдите, опитаха се на еврейте преди време с оня кораб тон в живота да им дават, на Китай за уйгурите се пенявеше...Германия пари даваше да се изнесат турските гастарбайтери от нея, той падане на визите иска!
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лидери като Ердуган се раждат веднъж не на 100, а на 1000 години! Лошото е, че се е родил по времето на Шаломов, а такива като Владимир Владимирович са раждат по веднъж на 2000 години. Товарищи, съгласни сте с мен, предполагам? Май "оня" Миг 29 пак ще ни направи приятели, надявам се.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ayde oshte 80 miliona turci v evrosayuza,s segashnite musulmani koito sa v evropa kum 40 miliona stavat 120 miliona musulmani,rusofilite gaz pikayat
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той посочи, че Анкара е похарчила вече 7,8 млн. долара за бежанците, докато получената чуждестранна помощ е само $4,17 млн.7,8 miliarda i 417 miliona
12
1
 
17
 
! Отговори
Тюрк преди 8 години
Този мазния ислямист много го мразят всички в България и 20 милиона турци в Турция но е голям политик, ако беше демократ като Ататюрк можеше да се нареди до него в историята !
11
11
 
12
 
! Отговори
Тюркие преди 8 години
Дюнерджията Ердоган цяло лято дрънкаше турски евтини моабети за някаква си "зона за сигурност" на сирийска територия.Е, добре, велик султане с още по-велика армия, къде сте сега с твоята пишман армийка да летите срещу Су 34 М, срещу Су 25, срещу Су 24 М, срещу Су 30 СМ??Чакам твоята "велика"армия да изяде поредната порция мазен дюнер, да се пооригне на загоряло олио и да тръгне направо Москва да превзема!!
10
16
 
10
 
! Отговори
dgr преди 8 години
Винаги съм казвал,че Ердоган е велик лидер,такива се раждат веднъж на 100 години,такъв лидер е нужен на България.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първите автобуси натъпкани с изплашени до смърт терористи от Идлиб в Сирия вече пристигнаха на турска територия, пази ги жандармерията.