Русия трябва да работи със САЩ, не срещу тях в Сирия

Бжежински: Регионалният хаос може лесно да се разпространи!
5 окт 2015 20:49, Елка Василева
283
Русия трябва да работи със САЩ, не срещу тях в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Всички знаем как започна Първата световна война. Натрупването на изолирани случаи на насилие дава ход на необратими военни операции, лишени от цялостна стратегическа насока и от по-голяма яснота на целите. Останалото е история: четиригодишно кръвопролитие, извършено в името на амбициозни цели, формулирани пост фактум от победителите, пише Збигнев Бжежински* във "Файненшъл таймс".

Още не е късно да се предотврати повторно развитие на този сценарий, този път в Близкия изток и по-конкретно в Сирия. Аз подкрепих първоначалното решение на президента Барак Обама да не използва сила в сирийската трагедия. Употребата на сила от страна на САЩ с цел да бъде отстранен от власт Башар Асад - за което толкова ревностно настояват някои от нашите приятели в Близкия изток - е безсмислена при липсата на реален консенсус за това както в Сирия, така и в Америка.

Независимо дали ни харесва, или не, Асад не е склонен да приеме призивите на Вашингтон да се оттегли от поста си, нито пък е изплашен от безразборните опити на САЩ да организират ефективна демократична съпротива срещу неговото управление.

Оттогава бе постигнат пробив в много трудните ядрени преговори с Иран, в които САЩ и Русия си съдействаха с други водещи сили за преодоляване на препятствията. Човек би си казал, че следващата фаза ще бъде ново усилие за уреждане на сирийския проблем, този път с помощта на важни страни като Китай и Русия.

Вместо това Москва избра да се намеси с военни средства, но без политическо и тактическо сътрудничество със САЩ - основната чуждестранна сила, правеща преки, макар и не много успешни, опити да свали от власт Асад.

Според някои информации Русия е предприела въздушни нападения срещу сирийски елементи, които са спонсорирани, обучени и екипирани от американците, нанасяйки материални щети и причинявайки човешки загуби. В най-добрия случай това показва военна некомпетентност от страна на Русия, а в най-лошия е доказателство за опасно желание да се подчертае американското политическо безсилие.

И в двата случая са заложени на карта бъдещето на региона и американският авторитет сред държавите от Близкия изток. В тези бързо изменящи се обстоятелства САЩ имат една единствена реална опция, ако искат да опазят по-големите си залози в региона - да поискат от Москва да спре и да се въздържа от военни действия, които пряко засягат американски активи. Русия е в пълното си право да подкрепя Асад, ако толкова много желае, но всяко повтаряне на току-що случилото се трябва да доведе до ответни американски действия.

Военноморското и военновъздушното присъствие на Русия в Сирия е уязвимо, изолирано географски от родината.

Русия може да бъде "разоръжена", ако продължи да провокира САЩ. Но по-добре ще е, ако Русия бъде убедена да работи със САЩ в търсене на по-широк подход за уреждане на регионален проблем, който да се издига над интересите на една единствена държава.

Ако това стане, дори ограничено американско-руско политическо и военно сътрудничество в Близкия изток може да доведе до положителен напредък в геополитически план: Китай може да поеме конструктивен ангажимент да парира опасността от по-голямо разпалване на Близкия изток. Пекин има значителен икономически интерес в това да предотврати по-широкомащабен конфликт в Близкия изток. Той трябва да бъде заинтересован не само от това да възпрепятства допълнително разпространение на хаоса, но и от това да увеличи собственото си регионално влияние.

Франция и Великобритания вече не могат да играят решаваща роля в Близкия изток. За САЩ е все по-трудно да го правят сами. Самият регион е разделен по религиозни, политически, етнически и териториални линии и се плъзга към все по-голямо насилие.

Това изисква външна помощ, а не нова форма на неоколониално доминиране. Необходима е американска мощ, интелигентно и решително приложена в търсене на нова формула за регионална стабилност.

Китай несъмнено предпочита да остане по-встрани. Вероятно страната си прави сметка, че така ще бъде в по-добра позиция да поправи щетите.

Но регионалният хаос може лесно да се разпространи на североизток и по-нататък да погълне Централна и Североизточна Азия. В такъв случай Русия и Китай може да изпитат неприятни последици. Но американските интереси и приятелите на Америка - да не говорим за регионалната стабилност - също биха пострадали. Така че е време за стратегическа смелост.

*Авторът на статията е бил съветник по националната сигурност на бившия американски президент Джими Картър

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
4
 
! Отговори
леле мале преди 8 години
"Военноморското и военновъздушното присъствие на Русия в Сирия е уязвимо, изолирано географски от родината."-----------------------Този ми разби географията! Като как САЩ са географски по-неизолирани? Май наистина са си повервали, че родина им е навсякъде и могат да си шетат както и където си искат! Гадните кравари няма да се променят, но пък ние не сме индианци!
123
1
 
8
 
! Отговори
чък преди 8 години
и как русия ще бъде лесно ''разоръжена'',край сирия са разполежени атомни крайцери и подводници..елитни джихадисти най вероятно ще се гмурнат и превземат подводницата...америка хвърли атомна бомба,русия още не е,но може да го направи и тогава света ще се сети какво е световна война,дано се опомнят западните тарикати..в тази война никой няма да спечели
122
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Не Русия работи срещу САЩ, а САЩ работи срещу Русия. Първо с разпалването на войната в Украйна. След това с учудващото неодобрение на ударите срещу ИД при положение че САЩ също декларират че се борят срещу ИД, обвиненията че атакуват мирни жители, а същевременно пускат бомби върху болници в Афганистан, новина която между другото много се замете. Изобщо САЩ водят противоречива имперска политика, което обаче ще им изиграе лоша шега.
121
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как да се работи "със САЩ", т.к. те не работят за каузата неутрализиране на ИД. Те работят за противоположна цел- създадоха я и я въоръжиха, а днес продължават да я подкрепят.Та няма как Русия да работи в такава насока. И добре, че се появи някой, който да запретне ръкави и да заработи в правилната. Нито, че САЩ пищят, че им настъпват рожбите.
120
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Русия не може да работи със САЩ докато последната изпраща армия и оръжие с/у Донецк, Луганск и Крим за война с Русия. Ето че и български доброволци от спец .частитите се сражават на страната на тези независими републики.Един такъв доброволец отдаден на идеята , а не за пари го даваха тази сутрин по Телевизия "Алфа ". Не може Русия да сътрудничи със страна, която иска да бъде световен господар, задължава страните да купиват нейните ГМО продукти, опитва се да налага на Европа гей-бракове и разврат
119
1
 
17
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
"САЩ имат една единствена реална опция,ако искат да опазят по-големите си залози в региона- да поискат от Москва да спре и да се въздържа от военни действия,които пряко засягат американски активи."И кои са тези американски "активи" според вехтия рептил?Май ИД и "умерените канибали!И тоя явно още не е разбрал,че Новия Световен Ред изтече в канала!Или е разбрал,ама му е много мъчно и не си признава!
118
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами краврите да спрат да работят срещу русия те друго не правятзаписано им е във всички стратегии - главен враг русияа някой да се опита да работи с тоя дето му казва че му е главен врагтова краварите са бузумно нагли- и разчитат на индианската простотия която яко се е заселила май и у нас
117
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ са като махленският хулиган който дори след като е набит продължава да назидава.Ха да видим сега как ще отнемат оръжието на Русия.Въобще сега всички които действаха срещу Сирия реват срещу Русия защото им разваля плановете по дестабилизация на Сирия.
116
2
 
28
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Западните данъкоплатци да питат управляващите си върхушки, какво се е случило с толкова много пари за официално изхарчени уж за борба с ИД след като военната им структура е непокътната след 2 години театрални военни действия.
115
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой закон разреши на Русия да напада Полша и Финландия и така да сложи началото на ВСВ ?
114
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напило се джуджето и си играе на война, а колхозниците ще умират далеч от родината.
113
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия може да бъде "разоръжена", ако продължи да провокира Ами разоражете я за да видим как това ще стане?С 5 държави войни САЩ водеха войни в Близкия исток:Либия,Ливан,Ирак,Афганистан,Сирия .Резултата го видях: бежанци в Европа.Сега САЩ да се учат от руснаците как се прави необходимото.
112
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия ще си свърши работата и сама. Няма умерени и неумерени, има само терористи които трябва да бъдат ликвидирани.
111
1
 
26
 
! Отговори
Илко преди 8 години
На такива статии само заглавието чета
110
37
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки руски самодържец навлича по 1-2 войни на Русия и ... ги губи, а пияните мужици плащат цената с живота си, с глад и мизерия.И после Русия била мирна страна, да бе ;)
109
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много глупости в тая статия . Русия ако рабори със сащ значи злото побеждава. Хора от пресата извадетеси главите от американските *** и виште истината
108
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин скоро ще клекне, нито пари има, нито смелост.Като почнат камикадзета да се взривяват в метрото и *** ще се разплаче.Ако не работят всички заедно ... нищо няма да се получи, но жужето пак се прави на голям.
107
1
 
5
 
! Отговори
Спас преди 8 години
tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201510042337-jihj.htmНяколко думи, а казват всичко!!!!
106
4
 
39
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Тоз мурук няма ли да пуква вече?!? Още си я кара със старите догми - ние сме богопомазани и американските интереси са най-важни. Усещате ли, как разбира "другите държави да работят със САЩ" - да правят каквото те решат /да не кажа - да им се подчиняват/. Дъртофел изкукуригал, отдавна свърши твоята!
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Татко на кьопека на Ястреба е Цв.Цв., ама то пак не е ясно кой е той, защото не е тоя, за който си мислите, понеже в тефтерчето на Златанов е някой друг... Всъшност баща може и да е И.Ф., ама и това не е ясно кой е...