Ципрас ще се бори за икономически растеж и реформи

Това е ключът за опрощаването на дълговете, смята гръцкият премиер
6 окт 2015 15:23,
1
Ципрас ще се бори за икономически растеж и реформи
Снимка: bgonair.bg

Възстановяване на икономическата стабилност и растеж, реформи в администрацията и премахване на корупцията са основните приоритети на новото гръцко правителство. В реч пред парламента премиерът Алексис Ципрас заяви, че точно тези реформи са ключът към вратата, която отваря пътя за опрощаване на дълговете на Гърция.

Той добави, че Атина ще следва нов икономически модел, ще търси възстановяване на ликвидността до началото на 2017 година. Ципрас призна, че реформите са тежки, но изрази надежда, че резултатите от изпълнението на спасителната програма ще позволят на страната след това да добави нови, облагодетелстващи я клаузи към споразумението.

На среща в Люксембург финансовите министри от еврозоната се споразумяха за списък от реформи, които да бъдат въведени в най-кратко време от Гърция, за да получи страната 2 млрд. евро от спасителния заем в размер на 86 млрд. евро.

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че голяма част от работата трябва да бъде свършена в следващите месеци. Той увери, че преди средата на този месец длъжностните лица от еврозоната трябва да се уверят, че списъкът от реформи ще бъде изпълнен.

Въпреки че Ципрас обеща да бъдат спазвани реформите, той подчерта, че има отворени въпроси, за които гръцкото правителство ще се бори. Сред тях са необслужваните кредити, защита на трудовите отношения и възстановяване на трудовите договори. Ципрас добави, че цел ще бъде постепенното увеличаване на минималната работна заплата и премахването на разликите в заплатите на старите и новите служители.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още новини от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари