Русия окупира Норвегия! Сериал чупи рекорди

Руското посолство в Осло изрази съжаление за филма "Окупирани"
6 окт 2015 15:53, Елка Василева
81
Русия окупира Норвегия! Сериал чупи рекорди
Снимка: YouTube

Сериалът "Окупирани", в който са представени "фобиите, стереотипите" и сценарий за окупация на Норвегия от Русия, спечели рекордна аудитория по телевизия TV2. Първият епизод е гледан от 633 000 жители на страната, което е 13% от населението на Норвегия, съобщи NRK.

Изданието отбелязва, че това е най-добрият старт на драматичен сериал, излъчван досега по норвежка телевизия. "С нетърпение чакаме кога ще можем да излъчим останалите серии, те са още по-вълнуващи", казва шефът на продуцентския отдел на телевизията Кристофър Хауг. В TV2 очакват аудиторията на сериала да нарасне до един милион души.

Според сюжета в Норвегия идва на власт радикална екологична партия, която спира добива на петрол и газ. След това руската армия окупира страната и установява контрол над находищата.

Сериалът се оказа най-скъпият проект в цялата история на норвежката телевизия – разходите за него са били 9,6 милиона евро. Права за излъчване вече е получила Великобритания, преговори се водят с  Германия, Франция, Дания, Швеция, Исландия, Белгия и Холандия.

Сюжетът на "Окупирани" предизвика остра критика от страна на експертите. Професор Янне Хааланд Матлари от университета в Осло казва, че Русия само би спечелила от спирането на добива на петрол в Норвегия, а освен това сценаристите интерпретират грешно отношенията между Москва и ЕС.

Руското издание РБК посочва, че сериалът е предизвикал вълна от неодобрение в страната. Хаштагът #Okkupert е на първо място в норвежкия Twitter. Кинокритиците се отнасят скептично към проекта, отбелязвайки "вялото темпо" и слабостта на сценария.

По-рано посолството на Русия в Норвегия изрази съжаление поради предстоящата премиера, пише NEWSru.com.

"Макар че авторите на сериала старателно подчертават, че сюжетът е измислен и няма нищо общо с действителността, в сериала става дума за напълно реални страни, като на Русия за съжаление е отредена ролята на агресор. Несъмнено е жалко, че в годината на празнуването на 70-годишнината от победата във Втората световна война авторите на сериала като че са забравили героичния принос на Съветската армия за освобождаването на Северна Норвегия от германско-фашистките завоеватели, и са решили в духа на най-лошите традиции от Студената война да поизплашат норвежкия зрител с несъществуваща заплаха от Изток", се казва в коментара.

Дипломатите обаче увериха, че "не бива да се очаква никаква истерия от руска страна в тази връзка".

Авторът на идеята за сериала е популярният в Норвегия автор на детективски романи Ю Ньосбе, а режисьор е Ерик Шьолдберг. "Този сериал е преди всичко за норвежците и техните реакции на подобни събития", каза той.

Една от главните роли в сериала се играе от  Ингеборга Дапкунайте. В края на август, коментирайки проекта, актрисата призна, че все още не знае дали нейната героиня – посланикът на Русия в Норвегия, е положителен или отрицателен герой. Това ще стане ясно едва в края на втория сезон.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
наскоро преди 8 години
прочетох една книга от въпросният Ю Ньосбе и трябвя да ви кажа, че е доста добър разказвач!!
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко,Сталоун е още жив и ще победи лошите!
51
0
 
2
 
! Отговори
съветски трол преди 8 години
Те руснаците за нищо не са виновни...
50
1
 
4
 
! Отговори
georg преди 8 години
"...радикална екологична партия, която спира добива на петрол и газ"...Обама еднолично им спря добива със санкциите с/у Русия. Тук оил и газа е всичко, няма друга индустрия, няма енергетика. От една година е леш в инженеринговите компании, съкращения до последно. Хиляди вече са на соц. помощи. А за ден влизат по 400 " бежанци" и щастливи се нареждат пред банкоматите. Много *** излязоха норгесите, като дойдох тук им се възхищавах, но за кратко.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 54. "Фашистска Русия е възможно най-идиотската държава на света". Погрешно! България е по- напред от всички!
48
0
 
12
 
! Отговори
Още филми преди 8 години
А следващия филм ще бъде - Русия и САЩ се бомбят с ядрени ракети. Само че ще е на живо и ще има само един епизод, без повторение.
47
0
 
6
 
! Отговори
ууу преди 8 години
Няма да бъдат завладявани. От там ще пламне искрата и трите държавички ще бъдат заличени.Всичко ще бъде в резултат на ескалация на пропагандата. Казали са го още преди 100 години.Аз лично им пожелавам да им дойде акъла в главата, че може ли толкова много хубави блондита да станат "зян".
46
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може да тикнеш руската буржоазия в ленинизъм и сталинизъм и после да очакваш нещо добро като резултат! Още оттогава в главите им има само войни, окупации, и водка със сальодка.
45
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро Норвегия наистина ще бъде "окупирана"-от африканци и мюсюлмани.
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро и Холивуд ще почне да бълва екшъни на тема Сирия и пак ще промиват мозъците на затъпелите янки как лошите руснаци идат , а някаква героична група тюлени се бори с тях... Гледали сме подобни бълвочи и явно пак ще гледаме. Явно и киното вече е политика
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медийното облъчване работи и чрез сериалите и кино филмите. Запада се опитва да надъха населението си срещу Русия по всякакви начини.Дано да не успеят.
42
1
 
16
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Ето нещо истинско: 3 деца са били убити в Палестина от Израелската армия
41
3
 
13
 
! Отговори
я кротко преди 8 години
До Анонимен#54Що не ти харесва, защото мачка ислямисти от ИД и нацита от Киев? Ти от кои си, или като Росен и за едните и за другете ,в най пародоксална комбинация. Ама какво се чудим , той си беше потомствено *** ,а сега е по свят от папата.
40
4
 
13
 
! Отговори
СУ-1234 преди 8 години
Поредното стъпало в деградацията на едно западно общество. Но, такива са указанията: населението трябва да бъде манипулирано и опростачавано като начин да бъде държано под контрол.
39
2
 
11
 
! Отговори
пфффф.... преди 8 години
Холилуд като че ли не прави всяка година такива филми. Чиста реклама , предшестваща слаби сереали .
38
3
 
10
 
! Отговори
Йово преди 8 години
Филмът е бъдеща реалност, пред Норвегия стои бъдещият въпрос: Дали да бъдат окупирани от прииждащите ислямисти в бъдещ Европейски халифат или да бъдат окупирани от православните руснаци. За сега реалността е че ислямистите са взели надмощие!
37
1
 
18
 
! Отговори
Западен глупак преди 8 години
Май терористите са на свършване и са ского да си плашим народа? Естествено със омразните руснаци!:)
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** работа. Като шефа на нато. Нали и той е норвежец.
35
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като е реалистичен защо не направят Норвегия филм как Американците мятат касетъчни бомби в Косово?
34
9
 
24
 
! Отговори
факт преди 8 години
Акъла на норвежците е колкото на арабелите. Ако не беше газа и петрола, щяха да са умрели от глад.