САЩ иска от Москва правила за сирийското небе

Целта е да се избегнат въздушните инциденти
142
САЩ иска от Москва правила за сирийското небе
Снимка: Reuters

Американският министър на отбраната Аштън Картър призова Москва спешно да отговори на предложенията на Вашингтон за приемане на правила за поведение в сирийското небе с цел избягване на въздушни инциденти, предаде Ройтерс.

Американските и руските военни проведоха видеоконференция миналата седмица, на която представителите на Пентагона предложиха да се приемат правила за избягване на инциденти по време на паралелните кампании на въздушни удари в Сирия, извършвани от Русия и от водената от САЩ международна коалиция. Но по думите на Картър оттогава не са последвали никакви действия на Москва в тази посока, съобщава БТА.

"Чакаме руснаците. Дължат ни отговор", каза пред репортери американският министър на отбраната при посещение в авиобазата Морон де ла Фронтера в Испания. "Трябва да отговорят и то веднага".

Картър осъди "наистина безотговорното и непрофесионално" нарушаване на турското въздушно пространство от руски изтребители.

Руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви по-рано днес, че Москва би се радвала да посрещне делегация от турското министерство на отбраната, за да обсъдят избягването на каквито и да било "недоразумения" в Сирия.

Американското предложение включва основни правила за сигурност, като спазване на безопасна дистанция между американските и руските самолети и използване на общи радио честоти за сигнали за бедствие, казаха официални източници. Те допълват, че правилата биха били сходни с тези в гражданското въздухоплаване.

Картър изрази разочарование, че Русия, след като е призовавала за преговори със САЩ, е допуснала да мине толкова много време, преди да излезе със становище за американските предложения.

"Професионалното поведение изисква да доведат нещата докрай по отношение на направените предложения, а те още не са го направили. А това може да е още един признак за стратегическото им объркване, не знам", каза той.

САЩ и Русия защитават тезата, че имат един и същи враг - радикалната сунитска групировка "Ислямска държава", обявила халифат в цяла Източна Сирия и Северен Ирак. Но САЩ яростно се противопоставят на подкрепата на Москва за сирийския президент Башар ал Асад и обвиняват Русия, че взема на прицел основно други бунтовници, които са против Асад, а не "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
краварите са бесни че мачкат любимото им отроче ислямска държаваи никой не ги пита- пускат иструкции за спасяването на ИД и отказват информация за нея на руснаците да не би случайно да утепат отрочетата имвсички нормални хора разбраха кой е родител на ИД и защо е създадена проблеми в близкия изток и след това голям проблем на най-силния икономически конкурент европата
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРАВИТЕЛСТВО НА СИРИЯ Е ПОИСКАЛО ПОМОЩ ОТ РУСИЯ А НЕ ОТ ЩАТИТЕ. ПРОСТО ЩАТИТЕ СА СВИКНАЛИ ДА СЕ ВРАТ КЪДЕТО НА ТЯХ ИМ СКИМНЕ НАТРАПВАЙКИ СВОЯ НАЧИН НА ЖИВОТ ПРАВИЛА И ДЕМОКРАЦИЯТА СИ. НЕКА ДА СИ ВИДЯТ ЛИБИЯ НА КВО МЯЗА СЕГА...ГЛАД МИЗЕРИЯ РАЗРУХА И ТОВА Е БИЛА СТРАНА С НЕВЕРОЯТНИ СОЦИАЛНИ И МАТЕРИАЛНИ ПРИДОБИВКИ ЗА ВСЕКИ ЛИБИЕЦ. А СЕГА????
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москва иска от САЩ да спазва международните правила за влизане в ДРУГА държава. Който ви поканил в Сирия, "смели каубои"?
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако имахме и ние самолети можехме да се включим,че то вече кьораво и сакато фърка над Сирия.Ама като си нямаме какво да правим ,не че са ни запушили големите усти,то не пречи да се зъбим само с въздух,ама под налягане.А имахме и самолети,и ракети,и танкове,но нямахме възможността да се пъчим като велика сила,ти *** ли си бре Пл....лиев.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После начала военной операции России, значительное количество боевиков ИГИЛ отошли на территории Турции и других сопредельных государств, но в основном на территорию Турции. Если государства, куда "спрятались" террористические группировки ИГИЛ не предпринимают никаких действий по их уничтожению или нейтрализации, то согласно международному праву на такие действия полное право имеет Россия, причем даже без уведомления властей той страны, которая "приютила" эту угрозу. И все будет полностью соответствовать международным законам и резолюциям ООН." - констатирует бывшая высокопоставленная представ
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ситуация заключается в том, что в полном соответствии с международным правом любая страна, которой объявили войну имеет абсолютное право закончить ее там, откуда исходила и исходит угроза от тех сил, кто эту войну объявил. Насколько нам известно, ИГИЛ и отдельные представители Саудовской Аравии призвали к джихаду против России, то есть по-существу объявили войну. Весьма недальновидные призывы.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Россия имеет полное право наносить военные удары по территории Турции, Иордании, Ираку, Ливану и любой другой стране, где находятся террористические формирования ИГИЛ, так как это не противоречит международному праву" - заявила бывший заместитель помощника министра обороны США по России, Украине и Евразии Эвелин Фаркас в эфире американского издания радиостанции BBC."Ситуация заключается в том, что в полном соответствии с международным правом любая страна, которой объявили войну имеет абсолютное право закончить ее там, откуда исходила и исходит угроза от тех сил, кто эту войну объявил. Нас
98
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Ами защо САЩ неосъди и "наистина безотговорното и непрофесионално" нарушаване на гръцкото въздушно пространство от турски изтребители?
97
0
 
10
 
! Отговори
Геополитик преди 8 години
Ми те правилата са ясни- който е поканен от законно избрания президент на Сирия - лети. Който не е - си се прибира в САЩ.
96
1
 
21
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Америка не е тази , която да казва кой ще кара влака и кой ще слага въглищата. Русия е поканена от Сирийския президент официално , докато Америка е натрапник. Докато Америка само ще блъфира , че се бори с ИД, зощото та я съсдаде, Русия и Китай знаят по кого да стрелят. Но при всички случай няма да обстрелват болници,телевизии и детски градини. Военната техника на Русия и Китай е най- добрата в света. Защо България преди години не осъди "заблудената " американска ракета паднала в Горна Баня ?
95
2
 
37
 
! Отговори
aaa преди 8 години
Квиченето на "демократите" подсказва ,че руснаците са на прав път и вършат работа.
94
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече цял свят се убеди,колко са неадекватни и какви големи *** са САЩ
93
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Европа стане достатъчно силна, няма да има нужда от САЩ, като военен и политически фактор. Това е кошмар за американците.
92
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да спазват международното право, не знам какви други правила искат.
91
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е САЩ да престанат да искат и вече да започнат вече и да дават,че лакомо дупе, кръв ака.
90
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Трябва да отговорят и то веднага" е лаф, дето може да го метнат на доста държави. Русия не е от тях.
89
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно САЩ защитават Ислямска държава Пак ще свалят накой цивилен самолет и ще обвинят Путин
88
1
 
30
 
! Отговори
координатите преди 8 години
Сащ трябва да предоставят на руснаците координатите на всички бази на ИД в Сирия, в Турция, в Израел, в Ирак, в Катар, в Грузия, във вече бивша Украйна и в Саудитска арабия. За бомбардировки.
87
0
 
8
 
! Отговори
до 114 преди 8 години
Когато САЩ-те да не съществуват.
86
1
 
35
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
Реално САЩ са агресори.никой не им е разрешил да навлизат в сирийско то небе.Има нарушения на международни правила...или сащ мислят че стоят над тях....