Турция ще приема обратно имигранти от България

Анкара и София ще отворят център на "Капитан Андреево"
6 окт 2015 17:34,
36
Турция ще приема обратно имигранти от България
Снимка: Архив Reuters

Турция ще приема връщаните ѝ от България, Гърция и Румъния чужденци, които нямат право на международна защита.Това се казва в проект за план за сътрудничество, предложен от Брюксел на Турция. Той бил връчен на турския президент Реджеп Таип Ердоган по време на вечерята му с шефовете на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Съвета на ЕС Доналд Туск и на Европейския парламент Мартин Шулц в понеделник вечер в Брюксел.

Става дума за имигранти, влезли незаконно през Турция и заловени от нашите власти. България няма действащо споразумение за реадмисия с Анкара, но ЕС има такова.

Планът предвижда още на "Капитан Андреево" да бъде отворен българо-турски-гръцки център, който да подобри сътрудничеството по охраната на сухопътната граница между Турция и ЕС. Споразумението за контактния център е било подписано през май, но той още не действа.

Основните цели на мерките, предложени от евроинституциите, са незабавна хуманитарна помощ за бежанците и подобряване на условията в лагерите, облекчаване на финансовата тежест на Турция за осигуряване на бежанците, както и спиране на по-нататъшния поток на незаконни имигранти към Турция и от нея към ЕС.

Според Брюксел Анкара е похарчила вече 6,75 млрд. евро за бежанците. Турският президент Ердоган посочи, че разходите са 7,8 млрд. Според говорител на Юнкер на вечерята е било постигнато принципно съгласие за изпълнението на плана.

На четири страници европейският проект разпределя задачите между ЕС и Турция за спирането на имиграционната вълна. В частност той предвижда Анкара да позволи на намиращите се в страната 2,5 млн. бежанци от Сирия и Ирак да работят, децата им да учат в турски училища и те да имат достъп до здравни услуги. Европейският съюз ще плати тези разходи, както и построяването на 6 нови приемни центрове и неуточнен брой жилища за бежанците.

От плана не става ясно дали тези центрове ще са за регистриране на бежанците или ще бъдат лагери, но източници, присъствали на вечерята в Брюксел, твърдят, че Ердоган е допуснал възможността в Турция да се построят още бежански лагери.

ЕС ще финансира и модернизацията на турската брегова охрана, така че тя да може да засили патрулирането по границите, да започне да хваща трафикантите и да провежда спасителни операции в морето. От бюджета на ЕС и от страните членки ще бъдат дадени пари и за храна за бежанците, както и за подобряване на условията на живот в лагерите. Към вече заделените 4,5 млрд. за Турция, Йордания и Ливан, Брюксел ще добави още до 1 млрд., като се очаква идната седмица европейските лидери да декларират точните суми, които ще отпуснат от националните си бюджети.

С европейски пари Турция ще се задължи да регистрира всички бежанци и да ги снабди с документи, така че да стане възможно те регулирано да бъдат приемани от европейските държави според националните им и европейските програми за презаселване.

Планът предвижда още Европейският съюз да определи дата за отпадането на шенгенските визи за турски граждани и ще помогне на Турция да създаде условията за това, включително да подобри контрола по границите си.

Утре комисарят за разширяването Йоханес Хан ще пише на външните министри, за да им обясни как ще се изпълнява планът, който Европейската комисия нарича "договор взаимно доверие". Брюксел вече е изпратил в Анкара група високопоставени чиновници, които ще договорят детайлите с турското правителство. 

Проектопланът бе държан в тайна до 15 ч. централно-европейско време по желание на турската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има хора, които за някакъв евтин апартамент се продават.такива изселници от село Кърджали или Джебел сте в тази категория.Но има такива, които за нищо на света няма да се продадат на режима на Ердоган който изби в Сирия над 300 000 души и ще се бият до дупка с него!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като Султан го посрещат само потурнаците като теб. В ЕС после на може да се измирише на прегорял дюнер 2 седмици!
17
0
 
12
 
! Отговори
Велко преди 8 години
Бежанците та "бежанците"!!! Това, че нашите родители пенсионери мизерстват с по 100 евро на месец и се чудят хляб ли да си купя тили лекарства не е важно! Най-важното са "бежанците"! Браво, г-н Борисов!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sultana si e sultan
15
3
 
10
 
! Отговори
изселник преди 8 години
не подариха а платиха изселниците тези апартаменти Турция няма нищо безплатно всичко се постига със много труд
14
2
 
6
 
! Отговори
gost преди 8 години
Бтв претендира чее бг телевизия интересно мие къдее българското а сем е на луната поредния турски сериял започна честито
13
2
 
4
 
! Отговори
:)) преди 8 години
.Целта едългосрочна и се заключава в откъсванена българска територия.---------------------------А дали Турция има интерес от откъсване на част от територията на БГ, когато /към/ цялата страна / БГ /, а вече и ЕС се съобразяват с Турция? Що им е още малко земица вместо да цялото, м? ДПС и те същите кат ББ с сметчиците си на дребно, комай! :))
12
3
 
7
 
! Отговори
иван преди 8 години
върнете им всичките нали уж е сигурна държава даите им всичко влезнало от рях
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи тарикати излязоха турците, знаят как да се пазарят с парите на ес бежанците ще ги харчат в турция , това са свежи пари за икономиката за модернизацията на бреговата охрана няма да пиша
10
3
 
13
 
! Отговори
:)) преди 8 години
Турция ще приема обратно имигранти от България---------------------------Интересно е Каква услуга ще поиска отново Турция от Борисов, която оно /лазещото / от Банкя нема да може да откаже?
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера в Турция пристигна първата група терористи евакуирани от Иглиб след бомбандировката на ВКС России, натоварени бяха в автобуси и ги пазеще жандармерията.
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този българо-турски-гръцки център за сътрудничество по охраната да не прерастне в "гореща точка" на наша територия?! Сериозно се опасявам.
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е Турция да ги приеме, защото именно нейни войници изгониха стотици хиляди сирийци от домовете им в северна Сирия
6
6
 
14
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
До 10 АнонименСтрува ми се, че БГ е вече собственост на Турция! Т.с. доброволно предаден суверинитет, а Турция умее да брани териториите си! пп. това всъщност е унизително за БГ / да разчита некой друг да и бъде опека и охрана/, резултат от 25т год дейност на "политиците"-"държавници" в БГ !
5
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците са далеч по-цивилизовани от евразийците. Те (турците) са наши приятели и на тях даже може да разчитаме за охрана на въздушното ни пространство.
4
2
 
29
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
Впечатляваща е далновидността и мащабността на мисленето на политиците в Турция! В ЕС такива няма! Турция се опитва / и може би ще успее/ да е значим и влиятелен фактор и при европейците и при арабите!пп. Показателно е колко ЕС е слаб, безпомощен и най-вече безмозъчен! Жалко, но факт!
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си ги взимат,барабар с камикадзетата.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците сега, като смажат онези ***, и хайде обратно кой откъде е! Така де, нека работят и да цивилизоват родните си места, а не да идват тук наготово
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, хаха!! Шенгенските визи за турски граждани ще отпаднат! А ние с гайдите?!?!?!