Какви са военните разходи на Русия в Сирия?

Руски издания за перспективите за наземна операция в Сирия
7 окт 2015 10:07, Елка Василева
73
Какви са военните разходи на Русия в Сирия?
Снимка: архив, Reuters

Военните разходи на Русия в Сирия са над десеторно по-ниски от тези на международната коалиция начело с американците. Засега бюджетът може да се справи с тях, пише "Новая газета". Но все пак "борбата с тероризма си има цена", изтъква в заглавие руското опозиционно издание.

Всяка война струва скъпо, цитира вестникът един от аргументите, използвани от противниците на руската операция в Сирия. В тази връзка напомня, че по данни на министерството на отбраната в Москва от 30 септември до 5 октомври Русия е разрешила близо 100 излитания на бойни самолети, извършили въздушни удари срещу 70 обекта на терористите. В Сирия са прехвърлени общо над 50 руски самолета и хеликоптера, а военният контингент на федерацията в региона наброява 1500-2000 души.

Още по темата

Руските военни експерти споделят мнението, че за момента разходите на страната за сирийската операция далеч не са прекомерни, пише всекидневникът, чийто военен наблюдател Павел Фелгенгауер смята тези оценки за правдоподобни.

Той предполага, че за военните действия в Сирия от руския бюджет се изразходват неколкостотин хиляди долара на ден. За сравнение, САЩ и съюзниците им от коалицията, нанесли от август м. г. над 6000 въздушни удара в Ирак и Сирия, харчат за военни действия средно 9,9 милиона долара дневно, се казва в материала.

Разходите на руските военни в Сирия "не може да се нарекат безумни, защото там се използват самолети и боеприпаси, купени и платени предварително. Допълнителните плащания за личния състав са общо 100-200 хиляди долара дневно". Русия бездруго отдавна доставя в Сирия горива, а и снабдяването с други материали все още е по силите й, заявява аналитикът.

Цената на руската война срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия съществено ще нарасне, ако се наложи войските освен въздушни да предприемат и сухопътни операции. Засега това не е много вероятно, но е крайно трудно да се гарантира нещо в този конфликт. Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров още през първия ден от операцията изрази желание и готовност да изпрати в Сирия "хиляди чеченски доброволци", посочва изданието.

Мащабите на руската военна операция в Сирия обаче са несравними с афганистанската кампания на Съветския съюз, чеченските войни в Русия или дори с конфликта в Донбас. Тя не спомага за намаляване на дефицита на федералния бюджет, който се очаква да достигне 3 на сто през тази и следващата година. Освен това, ако терористите съберат сили, за да атакуват ефикасно руските бази, или ако операцията се проточи, загубите на Русия може да излязат доста сериозни, а средствата на военното й ведомство - недостатъчни, предупреждава "Новая газета".

Москва категорично отхвърли твърденията на американски медии, че подготвя в Сирия сухопътна операция срещу ИД. Никой в Русия обаче не отхвърли вчера информацията на Си Ен Ен, че между сирийските градове Хомс и Идлиб са били забелязани четири реактивни системи за залпов огън БМ-30 "Смерч", пише "Независимая газета".

Според американски журналисти става дума за оръжия, прехвърлени по море от Русия, а източник на телевизията смята, че най-вероятно са необходими за наземна операция, която може да започне до няколко дни, отбелязва вестникът.

Това са неверни изводи и те са част от информационната война, коментира военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев.

Щом тези системи "уж са били забелязани далеч от руските позиции, това може да са и сирийски "Смерч"-ове, най-вероятно доставени от Русия на правителствените войски в рамките на военнотехническото сътрудничество", твърди той.

Генералът наистина допуска, че може да става дума за руски установки, но според него четири такива системи "едва ли ще стигнат за сухопътна операция срещу терористичните групировки, наброяващи в Сирия най-малко 70 хиляди до 100 хиляди души". По думите му "Смерч"-овете ще се използват за защита на руските бази в Сирия, тъй като терористите вече са обявили федерацията за враг номер едно.

Експертът обаче е убеден, че руски военни може да бъдат използвани съвместно със сирийски войски за разузнавателни и специални операции.

Кремъл се разграничи от перспективите руски доброволци да воюват в Сирия на страната на правителствените сили. При все това прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин още не е формулирал позиция спрямо желаещите да се бият за сирийския лидер Башар Асад. Оттук следва, че руските власти по принцип няма да пречат на такива хора. Съответно в Сирия може да се развият съвсем нови събития, напомнящи хибридна война, прогнозира всекидневникът, правейки алюзия за тактиката, приложена от Русия в Украйна.

Друг военен експерт - полковник Владимир Попов, коментира "чеченския фактор", който може според него да изиграе решаваща роля в действията срещу ИД, тъй като "малцина от бойците й могат да воюват истински".

Същото казва и чеченският лидер Кадиров. По думите му терористите още не си представят какво е реалната война, защото са виждали само бомбардировки и нямат опит от бойни операции.

"Познаваме ги, ликвидирали сме ги тук, воювали сме с тях. И те ни познават", цитира вестникът чеченския водач. Според него, веднага щом научат, че идват доброволци от Чечения, терористите в Сирия бързо ще се махнат от страната, добавя "Независимая газета".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
sashto sa im pari imat orajie samoleti bombi hora voenna mosht ,po vreme na svetovnata da ne im plashtaha hahaha rysia si e rysia nee kato amerika izrael balgaria tyrcia dai pari pariii .prodajnici....
45
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 63Да допълня заради проекта ПАК ФА Т-50 всички боеприпаси които не са съвместими със СТЕЛТ самолетите се свалят от въоръжение. До момента има само 6 бомби(Свръхзвукови неуправляеми 100,250,500, 1000кг, БЕТАБ 500кг и БЕТАБ 1000кг и вариантите им допълнителен ГЛОНАС/ЛАЗЕРЕН/телевизионен/ИЯ управляем модул) и един вид ракета Р-77(РВВ-СД) са съвместими с самолета.Всичко останало ... реално се преработва или се приемат нови конструкции Рашките споменават за 34 вида оръжия за ПАК ФА Т-50
44
1
 
10
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
До АнонименХапвай вурстчета за последно, че щели вече да ги правят без свинско, заради гостите дето Меркел ги покани.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 52на октобърфест си таратанци ....вече го зкриха ! седи на село и си пий бирата мислейки за Октобърфест
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
авторката не си трий името
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** не си трий името
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** пак ревнаха на чужди гробищаами вижте в българия къде отиват милиарди заеми бре продажницине се занимавайте с чужди сметкиили викаш то българина толкова изтъпя че трябва да му поддържаме тъпотията с подобни писания- *** много пара направиколко откачи от милионите на краварите дето ги раздадоха тая година
39
1
 
10
 
! Отговори
доган преди 8 години
Дорогие друзя американцами сегодня рождений ден президента Путин счастлив рождений ден дорагой поздравления как разгромил американский джоб
38
1
 
2
 
! Отговори
ан преди 8 години
чбрадясали маймуни има навсякъде и в софия така че не ми обиждайте родопите ,където са най малко най чистите българи
37
1
 
6
 
! Отговори
ko40 von selo преди 8 години
много яко, тренировъчни полети с истински мишени, решаване на въпроса със стари бомби, които подлежат на брак. американците взеха ирак, цъкат си там от 1991, руснаците си цъкат из сирия. просто като 2 и 2
36
1
 
3
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
До АнонименАко си умрял от глад, да ти купя един сандвич.
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на нефта започна да се качва, така че на руснците тази война ще им излезе безплатна.
34
3
 
21
 
! Отговори
шипка преди 8 години
честит рожден ден на владимир путин
33
3
 
10
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Като гледам, какви мащабни военни учения постоянно правят в Русия - едва ли операцията им в Сирия ще увеличи с нещо разходите им за отбрана. Просто го приемете за поредното учение. Отделно, че 3 процента бюджетен дефицит си е нормален за година, а тук говорят за период от 2 години.
32
9
 
2
 
! Отговори
Ха,хахаааааааааааа.. преди 8 години
Джуджи...ха,ха,хаааааааааа...."плешивеца"!!!!
31
2
 
8
 
! Отговори
АА преди 8 години
КАК ВО ВАС ИНТЕРЕСУВАТ РАЗХОДИ ДА НЕ ДАВА БГ
30
3
 
17
 
! Отговори
Честване преди 8 години
Владимир- красиво име, славянско. И най-важното не е мюсюлманско
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Честване"Бог да е с теб адаш. Удачи" ммдаааа явно е ясно с това красиво българско име какъв сте по народност хахах
28
5
 
25
 
! Отговори
Честване преди 8 години
Честит рожден ден на Володя Путин. Да си жив и здрав адаш, дълголетие и все така да отстояваш християнските ценности. Цяла България е с теб, с изключение на брадясалите маймуни от Кърджали, Пазарджик, Лудогорието, Силистренско и Родопите. Бог да е с теб адаш. Удачи!!!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...не е Шопе....!Глътна вода у Средиземно море.....ха,ха,хаааааааа