US генерал: Американският удар по болницата в Кундуз е грешка

Министър Картър: Когато правим грешки, си ги признаваме!
7 окт 2015 09:27, Елка Василева
64
US генерал: Американският удар по болницата в Кундуз е грешка
Снимка: БТА

Американското нападение срещу болницата в афганистанския град Кундуз е станало въпреки "строгите" американски процедури за избягване на подобни грешки. Това заяви в Сената на САЩ командващият американските и международните сили в Афганистан генерал Джон Кембъл, цитиран от Асошиейтед прес.

В своите показания три дни след удара по медицинското заведение, при което загинаха най-малко 22 души, Кембъл заяви, че в събота афганистанските сили са поискали въздушна подкрепа, докато са водели боеве с талибански бойци в Кундуз. Те са разговаряли с американските спецчасти на място. Американските сили от своя страна са били във връзка със самолета Ей Си 130, който е стрелял по болницата на "Лекари без граници", добави той.

Още по темата

"За да бъдем ясни, решението за осигуряване (на въздушни удари) беше американско, взето в американската командна верига", каза Кембъл.

"Болницата бе поразена погрешка. Никога не бихме взели умишлено на прицел защитено медицинско заведение", добави генералът.

Американското министерство на отбраната ще разследва въздушния удар по болницата в Кундуз, съобщи говорител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Той отбеляза, че президентът Барак Обама очаква да бъдат взети мерки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

От своя страна министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че съжалява дълбоко за смъртта на 22 души при американски въздушен удар по болница на организацията "Лекари без граници" в северния афганистански град Кундуз, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. "Министерството на отбраната съжалява дълбоко за загубата на невинни животи след това трагично събитие", заяви Картър в комюнике.

"Армията на САЩ полага огромни грижи в операциите си да предотврати загубата на невинни животи и когато правим грешки, си ги признаваме", каза той, цитиран от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: АфганистанСАЩКундуз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
SDA преди 8 години
етеИнтересно кой е прекият виновник за това, трябва да си голям некадърник да не можеш да различаваш целите за обстрел..Питаме се каква е подготовката на американците, извършили бомбардировката, защото неограниченото финансиране за военни нужди НЕ Е ГАРАНЦИЯ за качеството на услугата.След като амер.войска допуска гейове даже на ръководни постове -началника на кабинета на военния министър Аштън К., питането е излишно!Да се разчита на минала слава и агресивна военна политика е губеща позиция!
37
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
И тези като католиците - Изповядват се и вече са "чисто нови"! Да се готви следващата.....
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Дявола всичко му е простено!А всъщност какво стана със самолета в украйна, или и на слугите на Дявола също им е простено!
35
2
 
0
 
! Отговори
Пентагона преди 8 години
Значи исляма е такава религия ,че на практика всички ислямисти са терористи.Ако си дете на ислямисти ,то какво бъдеще те чака ,освен да си терорист? И да,ако руската авиация затрие едно село заради един терорист освен медиен шум няма да има американска реакция.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съболезнованията и признанията може да си ги сложат на едно специално място! И се отнася до всички, били те американци, руснаци, европейци и т.н.!След такава беля е редно някой, стоящ достатъчно високо в йерархията и държавната администрация да го отнесе и да си понесе последиците. И да не е пилотът, на него му стига и истината. А те да са по-различни от почетно пенсиониране или "усмивка пред строя".За съжаление, това си остава лично мнение и както добре знаем, се случва само по филмите.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пентагона Следователно ако руснаците затрият някое село в Сирия защото там е имало терорист -значи е напълно законно и допустимо . Така ли е ???
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 44Добре ли плащат от Америка за България за да пишеш толкова глупости. Бомбардировката на болницата е съвсем ЦЕЛЕНАСОЧЕНО. Да война е. От болницата НИКОЙ не е стрелял . Там не е имало войници на НАТО. Сравнително близко е имало афганистански войници. Чети малко повече а не повтаряй опорни точки.
31
0
 
0
 
! Отговори
до45 преди 8 години
Аз съм със светлинни години преди теб в познанието за душа,сърце,разум! Ще те светна,като ти кажа да седнеш да четеш и да се образоваш и тогава да си даваш коментара.
30
2
 
0
 
! Отговори
отговор на оня от др преди 8 години
Ами кани папата в Конгреса си -например.А не строи джамии с Ердоган .
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Министър Картър: Когато правим грешки, си ги признаваме!"Като е почнал да си признава - айде и за десетките сватби и пазари и училища по целия азиатски регион!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До чрд"Америка ще се оправи един ден ,защото има здрави сили и християнско мислене"Я си пий ни хапчетата и после помисли малко, а след това обясни кое точно е християнскотто мислене?Или си от друга планета?!?
27
0
 
1
 
! Отговори
до41 преди 8 години
Ха,ха,ха не познаваш човешката душа ха,ха,ха!! Не знаеш,че светлината е вече в хорските души и сърца ха,ха,ха! За това в момента е хаос по света.Светлината прониква бавно но сигурно и библията ще ти го намекне ,макар,че аз съм по-разумен отколкото религиозен ха,ха,ха
26
6
 
0
 
! Отговори
Пентагона преди 8 години
А ако в болницата е имало терорист ?Това променя нещата ,май .
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Де бе .Те цяла държава съсипаха,следствие на което там загинаха 1 милион души и какво. Извиниха се хората, в Ирак не е имало химическо оръжие.Подвели са ги . Та сега за двадесетина души въпрос правите.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен До циникаЯвно ти пишеш глупости. Преди да пишеш чети малко повече. Болницата е бомбардирана 50 минути след като толкова държиш на точността. Но това не прави престъплението по малко гадно.Самите американци до момента лансират три версии ,но това е друг разговор. Да не отваряме дума колко сватби разстреляха.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
US генерал: Американският удар по болницата в Кундуз е грешка......Совет Безопасности созвать... Учимся лицемерию у врагов...
22
12
 
0
 
! Отговори
има опит преди 8 години
Волен да заминава за Афганистан и да дари от парите на Путин за тая болница.
21
0
 
9
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Бате,гледай" Анимал планет"там ще си отговориш на много въпроси! Там ще ти се обясни защо,прилепите живеят само на тъмно а не на светло? В момента човечеството е на ниво животински инстинкт.Мисля,че е дошло време да еволюираме в разумни същества.
20
14
 
2
 
! Отговори
чрд преди 8 години
Америка ще се оправи един ден ,защото има здрави сили и християнско мислене.Русия си отива в ислямизация ,както и ЕС.Защо .Защото гн Путин тръгна по пътя на европейските мултикултуралисти.Европа рухна 90 те изенно ,когато призна някакъв либерален ислям.Путин направи същото оня ден.Каза,че няговия ислям в Москва ще го пази от излямизма на ИДИЛ.От трънки на глог .
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато един народ е живял дълги години в тъмнина и след време дойде светлина,той започва да страда и да изпитва болка известно време,докато свикне със светлината,затова се чудиш,кой е по-зле...дали ние или те!!На светло се живее по-комфортно и удобно,защото виждаш ,чувстваш и живееш.Представи си ако живееш в тъмна пещера как ще се чувстваш и представи си ако си на светло сред природата как ще се чувстваш