Визитата на Ердоган в Белгия – хаос и фарс

Първата дама затваря търговска улица, бодигардовете му се бият
7 окт 2015 12:50,
68
Визитата на Ердоган в Белгия – хаос и фарс
Реджеп Ердоган със съпругата си и белгийският крал Филип с кралица Матилда. Снимка: архив, Reuters

Визитата на турския президент Реджеп Таип Ердоган в Белгия започна да се превръща във фарс, пише местната преса днес.

Турските и белгийските бодигардове на президента не могли да си поделят работата и се стигнало до бутане и блъскане между тях, съобщи обществената телевизия.

Първият инцидент станал още при пристигането на госта, когато турските сили за сигурност и белгийската охрана и полиция трябвало да преведат Ердоган през тълпа от 3000 негови сънародници, дошли да го посрещнат пред хотела му. Тогава се разминало само с "мерене мускули", като турци и белгийци се избутвали един друг.

На следващия ден напрежението прераснало във физическа схватка, когато турците отказали да пуснат белгийските бодигардове да проверят сграда за приеми на външното министерство, която президентът трябвало да посети, за да се срещне с белгийския премиер. Турски бодигард ударил с лакът белгийски телохранител и колегите му го хвърлили на земята.

Още по темата

Белгийската служба за охрана потвърди, че ситуацията била напрегната, но проблемите били изгладени.

Скандалите около посещението започнаха още преди турският президент да пристигне, след като кметът на Брюксел Иван Мейор отказа поисканата от гостите зала с 18 000 места за среща с турската общност.

Градоначалникът обяснил, че тя не е за политически срещи, а за концерти. Въпреки това около 3000 души очакваха президента и съпругата му Емине пред хотела им.

Ердоган се обърна към сънародниците си от двуетажен автобус, използван за туристически обиколки на Брюксел. Рекламите за туристите бяха закрити от огромно турско знаме, но гостът говори едва 15 минути, тъй като нямаше разрешение за митинг. На 1 ноември в Турция има предсрочни избори.

Съпругата на турския президент пък предизвика недоволството на брюкселчани, тъй като шопингът ѝ предизвика спиране на движението по една от известните и скъпи търговски улици - "Луиза".

Трафикът, включително на трамваите бил спрян, тъй като г-жа Ердоган пристигнала на пазар с 10 черни микробуса. Те били паркирани на платното, докато тя разглеждала френски чанти, препречвайки движението. Други посетители не били допуснати до въпросния магазин.

Разочарование изразиха и търговците, тъй като президентшата влязла само в два магазина – за чанти и за дрехи, и похарчила едва 1500 евро в тях. Новината направи обаче първи страници на вестниците.

Част от политическата класа бойкотира връчването на най-високия белгийски орден на президента Ердоган. Отличието върви по протокол към всички държавни посещения, но някои депутати отказаха да присъстват на срещите с него заради проблемите със спазването на човешките права и свободата на медиите в Турция и призоваха кралят да не му връчва отличието.

Въпреки недоволството белгийският крал Филип удостои президента с "Ордена на Леополд", а снощи кралската двойка присъства и на откриването на културния фестивал "Европалия". Културното събитие беше формалният повод за визитата в Белгия, тъй като тази година той е посветен на Турция.

Репортерите забелязаха обаче, че ложата на ЕС е останала празна и никой от лидерите на евроинституциите не се е върнал от Страсбург, където заседава Европейският парламент, за случая.

Няколко часа по-рано Европейската комисия разпространи проект на план за спиране на бежанската вълна от Турция към ЕС, който бил връчен на Ердоган. Планът предвижда милиарди финансова помощ за Анкара срещу подобряване условията в бежанските лагери и подсилване на контрола по границите с Гърция и България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
1
 
! Отговори
до номерджи ага преди 8 години
Не е сигурнУ ! Ердоган е ислямист , но колко ? Позволява и поощрява всяка религия в Турция. Ердоган е диктатор , но колко ? При всяка реч по медиите , се застъпва за заветите на Ататюрк и защитава републиката. Стига говорим на изуст. Прочетете историята му. От затвора е почнал....та чак до днес.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава работа ама байганьовска хо хо ^_^
38
3
 
2
 
! Отговори
турчин преди 8 години
До konсъщо за бъларите
37
2
 
7
 
! Отговори
Номерджи ага преди 8 години
Ердоган е следващия Кадафи,Садам и т.н. Да+ Не-
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А с баиряка ко стана кой го ушил
35
8
 
13
 
! Отговори
kon преди 8 години
за западняците ердоган,жена му и народа винаги ще си останат диваци които да вършат черната работа
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сложиха ни пакети отпечатаци ша ни вземат и ако отговаряш ша ти вземат бъбрека или там коя част им требва
33
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Либерализма е психическо заболяване но с мащабни и много тежки последици
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще си плащаме ами,като ни е хванал за топките!Следващото действие, невсякога е приятно! А колажа на фрау с фереджето си го бива!
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 42 - я дай да ги видим тия опити :) айде като приказваш да видим стоиш ли си зад думите или просто каквото си чул от тати или някой друг пръдльо, за който турците правят опити за забременяване на мъж, италианците са жабари, гърците са нагли мързеливци, румъниците са (обидното на роми) и т.н. и т.н.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО СПАРТАКМАЙ СИ ПРАВ
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държали са се като сирийски бежанци на унгарска граница и репортерка.
28
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
племе което прави опити мъж да роди не ми го хвалете
27
2
 
16
 
! Отговори
Бъй ердоГаню преди 8 години
Европейските лисици навсякъде приемат Ердоганьо подбалкански като пре-скъп гост. Ама същото беше и с Кадафи - реабилитираха го, завъртя една околосветска бизнес обиколка ,наснима се с международниьо елит, и рязко му дръпнаха килимчето .
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изобщо има ли граница с Турция?Виждаме и четеме за голями бройки емигранти заловени тук и там.Да не се окаже че полицаите пропускат емигранти да минат срещу заплащане.НАПРАВЕТЕ ИСТИНСКА НАПЪЛНО НЕПРИСТЪПНА ГРАНИЦА-ИМАТЕ ОПИТ-ИСКАЙТЕ ПАРИ ОТ "Е.С."Стига шикалкавеницизащо онзи ден не върнахте тези 150 души в камиона влезнал от Турция.Страшно е да имаш ръководители с манталитет на "чорбаджиите" през турското робство-извинете през:"Турското присъствие"
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 29Аз живея в Белгия и знам със сигурност, че Белгийския крал е болен. Така че при всички официални срещи или празници, жена му разговаря с гостите. Той е само да за присъствие
24
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете турските сериали моля ви се
23
8
 
26
 
! Отговори
тъпата Европа преди 8 години
Турците мразят европейците .Как може европейски лидер да покани този откровен ислямист .
22
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма място на тоя свят където са е стъпил турчин и да не се е у.рал
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха, и тия са като нас с орден Стара планина :D