НАТО е готова да разгърне силите си в Турция

Анкара иска засилване на капацитета й за въздушна отбрана
8 окт 2015 21:51, Елка Василева
334
НАТО е готова да разгърне силите си в Турция
Снимка: архив, Reuters

НАТО е готова да разгърне силите си в Турция, ако е необходимо, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на фона на възникналото напрежение с Русия заради интервенцията й в Сирия, предаде ДПА.

Още по темата

"Турция е много силен и способен съюзник, но НАТО, разбира се, е винаги готова да надгражда и подкрепя", заяви Столтенберг. "Ние сме в постоянен диалог с Турция, проверявайки... дали има нужда да се направи още".

 "Подсилихме нашата способност да подкрепяме и помагаме на всички съюзници, но, разбира се, включвайки и онези, които са наистина близо до насилието, близо до хаоса, който наблюдаваме на юг - в случая Турция. Така че, ако е нужно, ще се разгърнем", добави той.

Столтенберг говори, след като министрите на отбраната от НАТО обсъдиха днес продължаващия вече четири години конфликт в Сирия, който навлезе в нова фаза миналата седмица с началото на руски въздушни удари.

Напрежението се покачи допълнително, след като руски бойни самолети на два пъти нарушиха въздушното пространство на Турция през уикенда. Според представители на НАТО нарушенията не изглежда да са случайни.

Турският министър на отбраната Веджди Гьонюл е настоял по време на министерската среща за по-силно присъствие на НАТО и за засилване на капацитета за въздушна отбрана, но не е поискал намеса от силите за реагиране при кризи на алианса, съобщиха източници на агенцията при условие за анонимност.

Гьонюл не отговори на въпросите дали министрите на отбраната са обсъдили възможността за изпращане на сухопътни сили в Турция, заявявайки: "НАТО е готова да защити и предпази всичките си съюзници срещу евентуална заплаха и това, естествено, е валидно и за Турция".

Междувременно Германия потвърди, че планира да изтегли ракетните си батареи Пейтриът, разположени в страната, а същото се предвижда да направят и САЩ, предаде Ройтерс.

Германия, САЩ и Холандия се включиха с по две батареи "Пейтриът" в усилията за защита на турската граница през януари 2013 г., след като Анкара поиска от партньорите си от НАТО помощ, за да защити границата при евентуална заплаха от съседна Сирия. Холандците прекратиха мисията си по-рано тази година, но на мястото на холандските ракети в южния турски окръг Адана бе разположен испански ракетен комплекс.

Испания е готова да запази своята батарея, съобщи днес министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, цитиран от ТАСС. Страните от НАТО обсъждат възможностите за заменяне на комплексите "Пейтриът" в Турция на САЩ и Германия, които предстои да бъдат изтеглени в края на тази година, отбелязва агенцията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още по темата: наторусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ЕГАТИ НАТОТО,ТЯ ВОЙНАТА В СИРИЯ ЩЕ СВЪРШИ,ТЕ ТОВА ЛИ ИЗМИСЛИХА,ЕГАТИ РЕШЕНИЕТО.
138
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Rasbira se NATO e gotova da se rasgr. Silite v turzia no saschto sa gotovi NATO koi napravi voinata v Kosovo Albania siria koi koi ako Putin i Rusia ne uspejst schte stradat malkite darj kato bG NATO nama da saschtoto bG no turzia schte ja saschtitava i oschte kak Jalko e sa bG ot bogata Stana Bai bednata v eu sa 25 g velika Demokrazia s saschtite na vlast jivkovisti v dr boi i partii
137
0
 
0
 
! Отговори
Advert Ditler преди 8 години
Абе докато Ви прочета коментарите, тия от днес бъ гъ направиха пари. Сумати и рефреша и реклами показаха. Доходно ли е да пишеш по тия сайтове ?
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопНамерили бакшиша от вчера на който толкова се възхищаваше и те кефише. този със средният пръст
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция - гузен негонен бега!Понеже тренират и финансират терористи бая са се притеснили, че мечката от съседите може да играе и у тях!
134
2
 
32
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
След Авганистан,Югославия ,Ирак, Либия и Сирия сега и Турция ли ще освобождават ?!?!?!
133
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 313"Министерството на отбраната на Иран опроверга съобщенията на западни медии, че четири от 26-те крилати ракети, изстреляни от кораби на руския Каспийски флот по обекти на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, са паднали на иранска територия", съобщи агенция Фарс
132
1
 
37
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
От любов към ИД, НАТО е готова да разгърне силите си в Турция.
131
1
 
23
 
! Отговори
Гочо преди 8 години
В петата на НАТО има трън,в ауспуха - ***.
130
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фактът с падането на четири руски ракети в Иран, не е потвърден, заяви говорител на държавния департамент. Одисейчо и Шопа пак ще са като наакани.Все пак телевизия CNN, отдавна не е правдива медия.
129
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция като че заритала за тяхната помощ!Дано се запази сравнителния мир на Балканите!
128
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИД е най новото терористично отроче на УСА, само едно от многото създадени от тях. Дестабилизиране на света е целта им, превърнаха държави с хилядолетни години в гробници.
127
2
 
29
 
! Отговори
бг преди 8 години
Колко отановски правителства осъдиха турското правителство за насилственото затваряне на седем турски телевизии?
126
4
 
36
 
! Отговори
бг преди 8 години
Как така НАТО-ОТАН ще разгръща сили в Турция? В Турция има политически затворници.
125
3
 
45
 
! Отговори
бг преди 8 години
Джихадистите защо се крият от руските бомби,нали обичат смъртта?
124
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кви сили *** *** *** непоправима "пенсионните" ли ?Тия пидали сменят по 2 памперса на час след като разбраха че НЕ са недосегаеми ! :)
123
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един самотен пиндоски *** дава наряд. И един пиндотрол го *** в шоколади...
122
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един самотен съветски *** дава наряд. И един мармот завива шоколади...
121
1
 
6
 
! Отговори
бг преди 8 години
Тойоти.
120
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 8 години
"позиций" не се пише с и-кратко,чалгаджи говедар,а се пише позиции.