Балканите искат общо решение за бежанската криза

Федерика Могерини: Позициите са сближени!
9 окт 2015 13:37, Анисия Иванова
5
Балканите искат общо решение за бежанската криза
Федерика Могерин. Снимка: Bulgaria On Air

Държавите на Балканския полуостров демонстрират ново желание за общо решение на бежанската криза. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини след края на дипломатическа конференция в Брюксел, посветена на проблема.

Тя се проведе под наслов "Маршрутът от Източното Средиземноморие до Западните Балкани" и паралелно с продължаващото и днес заседание на вътрешните министри от съюза.

Могерини посочи две посоки, в които Западна Европа, от една страна, и Централна заедно с Балканския полуостров, от друга, са сближили позициите си – става дума както за начините за подсилване на външната граница на Общността, така и за споделената отговорност при приема на бежанци.

Като част от преговорния процес Могерини заяви, че ще привлече в тях все повече неправителствени организации и държави извън ЕС, в това число Турция, Йордания и Ливан.

"Срещата ни е нещо като стартова точка – нова основа. Партньорите ни от Западните Балкани изразиха ново желание за преговори и търсене на най-правилните решения. Те касаят управлението на бежанския поток, който не намалява, както и помощта от наша страна", заяви тя.

След конференцията еврокомисарят по управлението на кризи Христос Стилианидис заяви, че ЕК ще преразпредели допълнителни 500 млн. евро за хуманитарна помощ за бежанците. Част от тях ще отидат за подобряване на условията в бежанските лагери в Европа, които са своеобразни междинни спирки по маршрута от Средиземно море към западната част на континента.

Няколко часа преди това вътрешните министри на Общността решиха да затегнат правилата за депортиране на нелегални имигранти, както и за специално военно или полицейско звено, което да действа като обща гранична полиция.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората са го измислили: "Na Palm". Аз още не съм чул украинци да се влачат по богатите на петрол мюсюлмански държави, да искат 1000 евро помощи и да строят църкви.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
obshtoto reshenie e WYYYYNNNNN ot balkanite.