Дянков вече не е ректор на Руската икономическа школа

Бившият ни министър остава обаче в съвета на директорите
9 окт 2015 11:27, Елка Василева
19
Дянков вече не е ректор на Руската икономическа школа
Симеон Дянков. Снимка: архив, Reuters

Бившият финансов министър Симеон Дянков вече не е ректор на Руската икономическа школа /РЕШ/ по решение на борда на директорите. Договорът на Симеон Дянков не е бил продължен по взаимно съгласие, съобщи РБК, като се позова на пресслужбата на РЕШ.

Още по темата

Дянков обаче ще остане член на съвета на директорите на РЕШ.

Симеон Дянков стана ректор на РЕШ през октомври 2013 г. На този пост той смени Сергей Гуриев, който оглавяваше институцията от 2004 г. През 2013 г. Гуриев напусна Русия, опасявайки се от преследвания по т. нар. дело на експертите, усъмнили се в законността на присъдата на Михаил Ходорковски по делото "ЮКОС". В момента Гуриев е професор по икономика в Париж.

При поемането на ръководството на РЕШ Симеон Дянков заяви, че има амбициозната задача да превърне РЕШ в едно от петте най-добрите висши икономически училища в Европа. "Нашата цел е след три години Руската икономическа школа да се превърне в един от най-добрите икономически университети извън САЩ", каза тогава Дянков.

Ръководството на РЕШ ще бъде поето от Шломо Вебер, професор по икономика от Южния методистки университет в Далас, САЩ. Бил е експерт в МВФ и е един от редакторите на Оксфордския сборник по руска икономика. През 2013 г. печели конкурс за грант от руското правителство, с който се създава лаборатория за изследване на социалните отношения и многообразието на обществото в РЕШ, чийто научен ръководител е Вебер.

Симеон Дянков беше член и на надзорния съвет на руската банка ВТБ от юли 2014 г. до юни 2015 г.  Пред руско издание през 2015 г. Дянков заяви, че не може занапред да се ангажира с банката, защото не смята, че може да бъда полезен след въвеждането на санкциите.

В официалната позиция на ВТБ тогава обаче беше написано: "Държавата в лицето на Росимущество не включи кандидатурата на Симеон Дянков в състава на Надзорния съвет на ВТБ, който ще бъде гласуван на общото събрание на акционерите през юни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С атаката си спрямо БАН, Дянков вместо да изпише вежди, извади очи.Знае се, че сред оцелелите социалистически институции БАН е най-корумпираната. Там вече набира сили трето поколение "наши деца" - внуци на червената професура, получила научни титли заради партийните си позиции.Там отдавна плачат за реформа и здрава метла, а може би дори за разпускане на тази структура и създаване на нова, по подобие на онази,която е била унищожена през 1947 г.Но Дянков целеше не реформа, а заграбване на имоти
13
0
 
5
 
! Отговори
Помните ли друго? преди 8 години
Уж щеше да разформирова БАН заради "феодалните старци", а какво се получи всъщност?Тези старци, опитвайки се да му се противопоставят, така се бетонираха, че сега и с топ не можеш да ги разбиеш.Ако някой реши да атакува БАН само защото се е загрижил за съдбата на науката у нас, той може би ще успее да направи нещо. Но зорът на Дянков беше имуществото на Академията да се продаде 25 пъти по-евтино, отколкото всъщност струва, за да се облагодетелства някаква чужда финансова групировка.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да отваря пицария за постни пици
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааа, тоя Дянкофф - дето щеше да пляска руснаците.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, че руснаците ще предпочетат чистокръвния Шломо, пред един шабесгой като Дянков. И ние трябва да предпочетем Радан Кънев пред Бойко, ако искаме някакъв просперитет. Вие си решавате.
9
0
 
2
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 8 години
"Руска икономическа школа" - това е нещо като национално социалистическа хуманитарна организация.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един вид, били му дузпата. Предполагам, заслужено
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ни занимавайте с този некадърник, не искаме да знаем червеното отроче какви простотии върши!
6
1
 
6
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Нашата цел е след три години Руската икономическа школа да се превърне в един от най-добрите икономически университети извън САЩ", каза тогава Дянков. Браво Дянкич парите не миришат!
5
1
 
6
 
! Отговори
Клошарят, преди 8 години
живещ в нашия вход, сутринта се изпика в градинаката на съседния вход! Ей това е новина! Те тръгнали с Дянков да занимават хората...
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това подобие на мъж където се е появило след него разруха и мизерия.
3
5
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
...и от съвета на директорите ще го изритат. Такъв гений не може да бъде вкаран в някакви рамки....
2
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дянков беше добър финансов министърпри него нямаше банки да фалират, като при Жан Виденов и при пишман-експерта Орешарски
1
8
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Сега е момента този безработен...гений,да го наемем за ректор на Кривунделския университет по извънземни науки(КУИН).Нямаме нищо общо с кралица Елизабет Втора,тя само е доктор хонорис каузас при нас(като Стоичкоф) и извънземните ги привличаме като...топъл хляб.