Русия да се поучи от опита на СССР в Афганистан

От Белия Дом считат, че стратегията в Сирия е неподходяща
9 окт 2015 09:52,
75
Русия да се поучи от опита на СССР в Афганистан
Снимка: архив Reuters

Администрацията на Барак Обама заяви, че при провеждането на военната си операция в Сирия, Русия трябва да помни печалния опит на Съветския съюз в Афганистан и на САЩ в Ирак, където загинаха около 4000 американски военни и цивилни. Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ТАСС.  

Още по темата

Белият Дом счита, че Русия трябва да си спомни уроците, които Съветският съюз научи в Афганистан както и от опита САЩ в Ирак, където републиканската администрация на Джордж Буш водеше война срещу режима на Саддам Хюсеин под предлог, че той притежава оръжия за масово унищожение.

Ърнест заяви, че САЩ продължават да смятат стратегията на Русия за неподходяща, защото тя е насочена предимно към подкрепа на сирийския президент Башар Асад, а не към разгром на екстремистите, заяви Ърнест.

"Русия рискува да се подложи на още по-голяма международна изолация и да бъде въвлечена в междурелигиозен конфликт", каза той.

Говорителят на Белия дом настоя, че Русия "не може или не желае да направи разлика в целите в Сирия" и болшинството на нейните удари се нанасят в райони, където "Ислямска държава" не присъства, а вместо това са под контрола на умерената опозиция. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: АфганистанСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 50. Боби Играе се на правителствен избор !Поставиха президент , който да се съгласи да се изтегли от Германия, но Американците останаха . И защото не може да се иска от един , да се съгласи на всичко , го сменят ! На негово място поставят друг. , който след известно колебание подписа разпадането !И така , поставят правителства и в другите държави,, които ще се съгласят да си нарежат военната техника, да си ликвидират заводите , да граби кой е по-горе и ставаш демократично зависим !
50
0
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименСАЩ въоръжи ха и финансира ха умерената опозиция в Сирия Сега явно ще въоръжават умерената опозиция в Русия и Китай. ..това са методите на главорези те зад океана...
49
0
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименИнтересно Русия щяла са се въвлече в между религиозен конфликт. ..добре де САЩ като бомбардират Няма ли да се въвлекат в между религиозна война..или САЩ ще плати и обучи терористи и ще ги прати в Русия. .Китай. .явно нпо на САЩ работят така...
48
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 26 крилати ракети, 4 са дали фира - 16% скрап.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7-го октября одна Каспийская военная флотилия, одним залпом 26-и ракет "Калибр" по базам ИГИЛ в Сирии, надолго (а в нынешнем его виде навсегда) убрала с морских просторов флот США как реальный фактор, способный обеспечивать так называемую проекцию силы (раньше это называли "дипломатией канонерок").
46
0
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
До залпа "Калибров", сделанного Каспийской флотилией, Вашингтон был уверен, что РФ не способна эффективно противостоять силовым действиям США без применения ядерного оружия. На этом, собственно, и базировалась американская наглость в международной политике
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тънката сметка на Американците е да евакуират, джахидистите си в териториите уж под контрола на умерената опозиция (каквато впрочем няма), да ги използват като чадър срещу руските бомби, и когато нещата поутихнат, главорезите да се прегрупират и да минат в контраофанзива. Е да ама дядо Иван не е токова балам и номера на каубойците няма да мине. Бой по брадатите докато дишат, няма джахидисти, няма умерени ! Да ги пращат експресно към "Джанна" да се радват на 72те си "хурии".
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Америка да си спомни за Виетнам.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е САЩ взе ли си поука от Афганистан? След като въоръжаваха и обучаваха муджахидини срещу СССР ,какво стана -тези им гръмнаха Световният Търговски Център. Е наложи се да бомбардират тези които са въоръжавали обучавали,и да превземат Афганистан откъдето вече 14години не могат да си тръгнат.Но явно не си взеха никаква поука отново въоръжиха ислямските футдаметалисти даже и Ал Кайда в Сирия където създадоха ИД.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За една империя единствината поука от войната е кога да започне следващата война !
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във Великия Краварник има 50 милиона бедни, които спят на улицата в кашони!
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
соросчета какво стана с вируса ебола, който краварите пуснаха?! След пристигането на двама руски доктора в Африка еболата спря!
39
0
 
16
 
! Отговори
СОРОСОЙД преди 8 години
За УСА, НАТО, ЕС, кака Меркел и Сър Бойко Борисов г*ь*з*о си давам!
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кравари осрахте се навсякъде, където сте отишли, целия Свят ви мрази, прибирайте се по живо по здраво да не изядете атома, Русия не са ви някакви индианци или дребни държавици!
37
0
 
15
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Краварите са аматьори на тема война! Русия естествено е научила урокът си от АФГ за 10 год! А САЩ и още 50 държави(колонии) още не са си научили урока за 14 години. Каква разлика само! А болниците, хилядите лекари и сватбари?
36
0
 
13
 
! Отговори
nevidimat преди 8 години
Няма да е зле САЩ си припомнят Виетнам!!!
35
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До кирил 46Кириле толкова ли си наивен? СССР се разпадна защото месните ръководители на компартията най-накрая решиха че стига Москва да им се бърка в работите.Задавам ти два въпроса Колко време след разпада беше нужно да се напълнят магазините? Защо в междудържавните на бившите СССР страни се вихри само НАЦИОНАЛИЗЪМ??? Защо САЩ само на струната НАЦИОНАЛИЗЪМ ИГРАЯТ - КРЕЩЯЩ ПРИМЕР УКРАЙНА?Предизвикаха кризата изкуствено за да се разделят както при нас по времето на Виденов между другото.
34
2
 
5
 
! Отговори
... преди 8 години
Бре само се чудя като почне да се спори тука! Ми, че то и Хамериканците и "братята" руснаци правят едно и също бре! Само ние тука се чудим на кой да цункаме задните части! На едните поради една причина на другите поради друга причина! Само обаче нашата си страна нещо не държим *** то нормално нал сите сме се баш българи, та така!
33
0
 
10
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До СТРАНДЖАТА 37Сори Странджа казах ти го и преди. Заради смяната на ЦЯЛОТО авиационно въоръжение несъвместимо със СТЕЛТ Т-50 Рашките още от СССР време имат огромни складове. Единствените им разходи са да докарат бомбите до Сирия.Оказа се че има само 6 системи съвместими с Т-50(изключвам НУРС) Р-74(РВВ-БД), Р-77(РВВ-СД), свръхзукови бомби 100,250,500,1000 с или без модул за самонасочване и Три полусъвместими БЕТАБ 500, 1000, 1500 но само на външно окачване поради специфика на бомбите
32
1
 
10
 
! Отговори
До Сеирджия преди 8 години
Ако САЩ бяха останали неутрални през ВСВ, Географията на Европа щеше да е следната - Соц. републики до Атлантическия океан и 4 независими държави в Европа-UK, Ирландия, Швеция и Швейцария. Ако някой си мисли, че Германия щеше да пречупи СССР- много се лъже.Моят дядо говореше за един германец на лечение в България през 1943г. който разправял,че сменил 3 цеви на картечницата си МГ, изразходвал 16 сандъка патрони убил стотици руснаци пред себе си, а те прииждали още повече. Човекът се побъркал, ст