Арабски медии: Русия може да си счупи зъбите в сирийския орех

"Сирийците и арабският свят ще се обърнат срещу Русия"
Обновена: 10 окт 2015 20:09 | 10 окт 2015 20:09, Елка Василева
851
Арабски медии: Русия може да си счупи зъбите в сирийския орех
Снимка: архив, Reuters

Арабските медии усилено дискутират руската интервенция в Сирия. Те предупреждават за възможните последици от политиката на Путин. А и за това, че тези последици могат да се разпрострат далеч отвъд границите на Сирия, пише Дойче веле.

Русия защитава режима на Асад с всички средства. Извършва въздушни удари, вероятно скоро ще пусне в действие и сухопътни сили, неотдавна вкара в действие и бойните кораби в Каспийско море. Дали обаче ще умиротвори Сирия? Никак не е сигурно, твърди телевизионният канал "Ал Арабия", - тъкмо напротив, Русия може да си счупи зъбите в сирийския орех. "Независимо от всички призиви за джихад руснаците ще загубят в Сирия. Дори и масираната военна операция не може да промени нищо. Руснаците се опитват да спасят един режим, който е на ръба на разпада", посочва "Ал Арабия".

Ливанският вестник "Ал Хаят" пише, че дори Асад да оцелее политически, не е ясно какво ще стане по-нататък. Коментаторът на вестника се съмнява, че ситуацията в Сирия ще се промени към добро. Затова и не вярва на руските уверения. "Руснаците твърдят, че не искат да допуснат Сирия да се превърне във втора Либия - като че ли ситуацията в Сирия е с нещо по-добра от тази в Либия", пише изданието.

"Русия настройва не само сирийците срещу себе си"

Сайтът "Ал Араби ал-Джадеед" не очаква ситуацията да се подобри в обозримо време. Изданието припомня за втората чеченска война, в която Путин почти унищожи населението на Грозни.

"Същото се наблюдава сега и в Сирия. Същият манталитет. И този манталитет разрушава не само Сирия, но ще има много по-обхватно въздействие. С интервенцията си Русия настройва не само сирийците срещу себе си. В бъдеще те ще възприемат Русия като враг. Арабският и мюсюлманският свят също ще се обърнат срещу Русия. Както по време на войната в Афганистан". С интервенцията си Русия иска да играе ролята на посредник. "Но вече няма и посредничество, защото с интервенцията си, Русия погреба женевските мирни преговори", отбелязва сайтът.

Според вестник "Аш-шарк ал-Асуад" Русия само е усложнила ситуацията в Сирия. Вестникът изтъква, че останалият свят обаче не е безпомощен и препоръчва създаването на зони, забранени за полети, като визира най-вече САЩ. "Това е най-малкото, което може да стори довчерашната единствена велика сила. Създаването на забранени за полети зони ще допринесе да бъде спасено това, което е останало от международния имидж на Америка след нейната ужасяваща пасивност в Сирия", посочва изданието.

Опасност от задочна регионална война

Вестник "Ал-Кудс ал-Араби" пише, че САЩ трябва да сторят това включително защото Ирак все повече се стреми към сближаване с Русия. Изданието предупреждава обаче, че съществува опасност конфликтът да придобие още по-големи измерения. Защото след Сирия, САЩ и Русия могат да се изправят едни срещу други и в държави като Йемен, например.

Вестникът не вижда нищо положително в ангажимента на двете големи сили. "Американското и руското присъствие само ще усложнят проблемите на региона и едва ли ще окажат влияние върху бъдещето му. Те само още повече затрудняват решаването на конфликта", обобщава вестникът.

Според вестник "Ал Хаят" Русия представлява по-голямата опасност, защото тя почти не разполага с политически опции. "Русия или трябва да осъзнае, че със стратегията си съзнателно рискува да се обвърже само с една личност (Асад) и да жертва цяла една страна. Или пък ще трябва един ден да разбере, че е попаднала в собствения си капан, а именно в центъра на гражданска война и директна война с джихадистите, както в Афганистан".

Саудитският вестник "Ал Ватан" посочва, че в тази война става дума преди всичко за вероизповедния характер на Сирия. Защото страната попада все повече под влиянието на Иран, който е най-важният партньор на Русия в региона. Вестникът се опасява, че по този начин Иран ще се опита да разпространи шиитството в населената предимно със сунити страна. "Няма да е изненадващо, ако демографската и религиозна структура на страната се ориентира по представите на новата колониална сила Иран", пише изданието.

С развитието в Близкия изток се занимава и онлайн-списанието "Ал Монитор", който пише следното: "Путин се опитва да спаси една алевитска минидържава по средизимноморското крайбрежие, а не цялата страна. Алевистан, за който Путин си мечтае, ще бъде анклав с връзки към Дамаск и Алепо. Но ще бъде изолиран от останалата част от страната." Защитата дори на тази малка част от Сирия обаче няма да може да мине без сухопътна офанзива, смята "Ал Монитор". А Саудитска Арабия едва ли ще позволи подобно нещо. Неслучайно телевизионният канал "Ал Арабия" предупреждава, че насилието в Сирия може да се разпростре и отвъд пределите на страната.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


851
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
predi da si schypi sabite vas niama da vi ima ,tova da vi e qsno na vsichki...
367
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЗ НЕ ВЯРВАМ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ! ТЕ СА ЕВРЕЙСКА МЕДИЯ !
366
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДНЕС БГ ВИНАГИ Е НАЛАГАЛА И ПРОДЪЛЖАВА ДА НАЛАГА ЦЕНЗУРА В КОМЕНТАРИТЕ И ОБСЛУЖВА КСЕНОФОБИЯТА В БЪЛГАРИЯ .
365
3
 
7
 
! Отговори
ШАТО преди 8 години
До едър капитализ адаме и тука ли започна да пишеш за пари ей много си алчен
364
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОРСКИТЕ ПЕХОТИНЦИ ОХРАНЯВАЩИ АВИОБАЗА БЛИЗО ДО ЛАТАКИЯ СА УБИЛИ 3 ОТ ИД И ДРУГИТЕ 2 СА ЗАЛОВЕНИ ЖИВИ. НО ИНТЕРЕСНОТО Е ДРУГО- В ТЯХ СА ОТКРИТИ КАРТА С МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ НА АВИОБАЗА И САТЕЛИТНИ СНИМКИ С ТОЧКИ В МЕСТА НА РАЗПОЛПЖЕНИЕ НА АВИОБАЗА
363
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sabite sa im sdravi. Nama straschno da mu Mislat ot gerb 4e na hodat na bG sabolekari imat Karies i smardat s sa bogataschi. Menda mirische atanasova saschto a zeza da otslabne
362
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kak govoril lyubimiya geroya na rusnaci:Mechtat''ne zapretish'.
361
4
 
21
 
! Отговори
БГ преди 8 години
АЗ НА 70 ГОДИНИ И НЕ ЗНАМ СЛУЧАИ ЗА КОИТО ДА СЕ Е КАЗВАЛО ИСТИНАТА ЗА ВОЙНИТЕ.ВСЕКИ СИ КОМИНТИРА СЪБИТИЯТА ОТ КОЯТО СТРАНА СИ ИСКА.САЩ БИЛИ ПОБЕДИТЕЛИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЗА АМЕРИКА,СЕГА ПАК ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ НАКРАЯ И ЩЕ КАЖАТ,ЧЕ БЕЗ ТЯХ НЯМАЛО ДА ИМА МИР.ИЗОБЩО НЕДАЙ СИ БОЖЕ ДА СИ СТРАНА НА КОНФЛИКТИ И ДА СИ В КРАКАТА ИМ,КАКТО НИЕ.АЙ СМЕ ГЪКНАЛИ И ЩЕ КАЖАТ НА ТУРЦИЯ ДА НИ ПУСНАТ 1МЛН.БЕЖАНЦИ И С НАС Е СВЪРШЕНО.ПО ВАЖНО Е КОЙ НАПРАВИ ТАКА ЧЕ ДА СЕ ПЕЧЕМ СЕГА НА ТОЗИ ОГЪН.ПОЗНАЙТЕ КОЙ.КОЙ,КОЙ
360
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А НАТО и Турция текущо вместо позициите на ИД, бомбардира тила на кюрдите които се опитват да отвоюват позиции в Алепо.Ей това двуличие най - дразни!
359
5
 
17
 
! Отговори
Онанимен преди 8 години
Много вероятно е рашките да изринат арабите, които сами по себе си не стават за нищо. Ако не са огронмите пари, които САЩ бута в подобни кризи, за да ги държи отворени, локалните сили като Сирийската армия и Иракската да са ги сгазили много отдавна. САЩ обаче заедно със Саудитска арабия набиват милиарди за тренировки на хора, купуват им оръжие (т.е. Саудитска арабия го купува от САЩ) и ги пращат да се бият на фронта.
358
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една лъжа казана 100 пъти не я прави истина.Лукойл Нефтохим-Бургас АД е собственост на Lukoil Europe Holdings B.V.А, Lukoil Europe Holdings B.V. е 100% собственост на компанията майка Lukoil Oil Company (Company Overview of Lukoil Europe Holdings B.V).Изясняването на собствеността на компанията-майка ОАО Лукойл показва интересни неща: почти 77 % от акциите принадлежат на гигантската, базирана в Холандия банкова ING Group.Истината за Лукойл е следната тази компания, нейните поделения, вкл. Лукойл Нефтохим Бургас Ад, са собственост на банковата династия Ротшилд.
357
5
 
21
 
! Отговори
Баба Василка преди 8 години
Днес беге пуснаха една тема в полза на руснаците и някой явно здраво ги настъпа. Сега услужливата рая пуска темички, колко били здрави арабските орехи. И руската лимонка не мож ги строши.
356
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 693ТИ ДА НЕ ИСКАШ И РУСНАЦИТЕ БОЛНИЦИТЕ И ДВОРЦИ(АКО СА ОСТАНАЛИ) ДА БОМБАРДИРАТ?ХАХАХАХА ..НЕ СТАВАЙ СМЕШЕН ...
355
1
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
Не, разликата е, че Германия се намира до Северно Море! Само че България е доста далеч от него и едва ли ще можем да се сдобием с по-евтина газ оттам например! Дай някой линк, дето да я видим тази цена на газтта в Германия, че аз попадам на други цифри!
354
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МЕДИИТЕ УМИШЛЕНО ПРЕМЪЛЧАВАТ ЗА УСПЕХИТЕ НА РУСИЯ В СИРИЯ-110 УНИЩОЖЕНИ ОБЕКТА НА ИД-НЕ СА МАЛКО. НЕЩО НЕ ИСКАТ ДА РАЗМЪТЯТ АВТОРИТЕТА НА САЩ. ЩОТО РУСНАЦИТЕ ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ ОМИРОТВОРИТЕЛИ . А НАШИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ЗАПАДНИ КЛАКЬОРИ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ В НЕИЗГОДНА И СМЕШНА ПОЗИЦИЯ
353
2
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
До 685,686Като продавам скъпо и прескъпо или пък като добивам злато все едно е мое в чужда държава, защо да не декларирам малко печалба, че да замажа очите на наивниците!
352
3
 
27
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
До 680Като не те интересува САЩ, защо нехаеш спрямо обира на България отстрана на САЩ в "Мариците" 1 и 3 и откровенната кражба на българското злато? Същевременно обаче постоянно плюеш по скъпия руски газ, който внасяме, въпреки, че досега никой не е доказал, че от някъде другаде можем да внасяме по евтин газ!Виждаш ли сега къде е разликата- рашъните ни продават техен ресурс, за който съвсем закономерно си плащаме, американците пък експлоатират наш ресурс, за който също им плащаме и то солидно!
351
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия които се изказват в полза на сащ са или платени или просто се опитват да провокират няма как нормално мислещ човек да е на страната на американците
350
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 672хайде по темата се изказвай. щото чункем не знаеш как си поркат и наши жени тук.(не само на почивка)
349
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
667 до 662 (а не до 663