Брюксел дава на Германия да строи транзитни лагери, но...

Меркел отива в Турция за гаранции за спирането на бежанската вълна
13 окт 2015 21:34,
10
Брюксел дава на Германия да строи транзитни лагери, но...
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия не се противопостави на решението на Германия да изгради транзитни зони по сухопътните си граници, в които бежанците да остават, докато властите преценят дали те са бежанци или икономически имигранти.

Говорител на Еврокомисията съобщи, че зоните са били предвидени в шенгенското законодателство и съществували и сега на летищата. За първи път обаче такива ще бъдат направени по сухопътна граница в шенгенското безвизово пространство. Зоните ще означават възстановяване на граничния контрол, за да може да се насочват влизащите в страната имигранти към тях.

„Транзитните зони позволяват да се контролира кой влиза на територията и да се приложи ускорена процедура за преценка на тези, които имат или нямат право на международна защита“, заяви говорителят на Европейската комисия.

Той подчерта, че такива зони имат смисъл по външните сухопътни граници на ЕС и по летищата. „По вътрешните граници дори да не са изрично правно забранени, те могат да бъдат само изключителна мярка за ограничен период от време“, добави говорителят, без да уточни какъв би бил допустимият срок.

Той обаче постави под въпрос доколко транзитни зони по вътрешните граници ще са практически работещи. „Разговаряме с германските власти, за да видим дали те могат да са им полезни изобщо в сегашната ситуация“, добави говорителят. След като това бъде преценено, Брюксел ще обяви дали, в какви размери и за какъв срок лагерите ще могат да останат. Вчера темата е била обсъдена по телефона между канцлера Ангела Меркел и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Германия възстанови проверките за самоличност по границата си с Австрия на 9 октомври и е поискала удължаването им до 29-и, съобщиха от Брюксел днес. Общата им продължителност не може да надвиши 2 месеца. Подобни инспекции се правят и от шенгенските членки Австрия и Словения.

Миграцията ще бъде основна тема и на срещата на върха на европейските лидери в четвъртък и петък. Очаква се те да обсъдят засилването на граничния контрол, финансовите средства за издръжката на лагерите в съседните на Сирия държави, както и плана за сътрудничество в Турция, където има над 2 млн. бежанци. След Европейския съвет германският канцлер Ангела Меркел ще замине за Анкара. Тя ще разговаря с президента Реджеп Таип Ердоган в неделя.

Междувременно граничната агенция на ЕС Фронтекс съобщи, че от началото на годината 710 000 души са пресекли границите на съюза, най-много през Гърция (350 000). 20 000 по-малко са влезли през септември в сравнение със 190-те хиляди дошли през август. 97 000 души са минали през Хърватия, след като Унгария се огради с телена мрежа през август. В Либия лодките били вече на свършване и при влошаване на времето броят на имигрантите, идващи оттам, значително е намалял.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 1 : 0 срещу Исландия и Турция е на европейското.
3
2
 
42
 
! Отговори
акуд преди 8 години
меркел и оланд оставка ЕС има нужда от нови силни лидери
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС има споразумение с Турция за реадмисия на мигрантите. Какво се мотатете?Всички мигранти на територията на Гърция да се връщат на Турция.Те турските каналджии изкараха много, много милиони от саудитските спонсори на мюсюлманските кандидати да ислямизират Европа.
1
0
 
28
 
! Отговори
сетих се преди 8 години
Па те си имат само леко трябва да ги санират както плевела ни дума и готово.