Червеите плъзват в чинията на европееца

Брюксел видя в това ползи за икономиката и природата
13 окт 2015 08:17,
20
Червеите плъзват в чинията на европееца
Снимка: архив, Ройтерс

Насекоми като щурци, копринени буби, домашни мухи и червеи може да се окажат новите храни на европееца. Това става ясно от съобщение на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), в което се уточнява, че тези насекоми са с най-голям потенциал за производство на храни и фуражи на Стария континент и представляват незаета пазарна ниша, пише "Монитор".

Използването на насекоми в манджата може да доведе до важни ползи за околната среда, икономиката и сигурността на прехраната, поясняват европейските експерти.

В момента ЕК прави ремонт на законодателството си за т.нар. нови храни, след като миналата седмица евродепутатите забраниха окончателно клонирането на животни за нуждите на земеделието и свързаните с него отрасли.

Отглеждането на насекоми за прехрана на хората може да доведе до по-ниски нива на парникови газове и амоняк, отколкото отделяните при отглеждането на крави и прасета, според доклада на EFSA.

2 млрд. души по света вече включват в храната си насекоми, които са богати на протеини и минерали, припомниха от Центъра за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: насекомияденепротеини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
32
 
! Отговори
Ъх ъх преди 8 години
Таака добре се наял с червеи че чак му станало тежко на стомаха
9
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо помислих, че 1ви април е дошъл по-рано. После си казах, че тия неща в статията са напълно възможни, като гледам ЕС какви простотии върши в последните 20 години.
8
9
 
35
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
САТАНИСКА ГАДОСТ. ИЗПЪЛЗЯХА НА КРАЯ ОТ ДУПКИТЕ СИ ДАЖЕ И НЕ СЕ КРИЯТА САТАНИСТИТЕ.
7
8
 
41
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Подфотвят ни какво ще трябва да ядем след подписването на ТТИП
6
8
 
58
 
! Отговори
:( преди 8 години
Криви краставици - НЕ! Червеи и бълхи - ДА! Това, ако не е извратено, не знам!
5
8
 
53
 
! Отговори
гледам отстрани преди 8 години
Искам тия от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) да дадат ЛИЧЕН ПРИМЕР, иначе не близвам!!!
4
8
 
56
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Съвсем наскоро всяка селска къща си гледаше прасе,2-3 агнета,10-на кокошки,но не би. Отнеха ни тази възможност и ще гледаме бълхи и червеи.Аз ще ги гледам,но те да си ги ядат.
3
9
 
34
 
! Отговори
dp преди 8 години
Червеите не са насекоми, агитаторите са се попрестарали.Не че е по-малко гнусна идеята да се ядат *** разбира се.Няма да задължат никого да яде това или онова разбира се. Но с тоя прираст на населениетов глобален мащаб скоро другата опция ще е човек да си умре от глад...В Европа не нарастваме с такива бурни темпове та скоро да имаме проблем с хранатаот пренаселеност - освен ако не сме вече там и досега някак сме го компенсирали сххрана отвън която се очаква да пресъхне.
2
8
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"2 милиарда ВЕЧЕ включват" - стига де, те тези 2 милиарда, предимно от Африка и Азия от едно време си включват в диетата насекоми, защото други за ядене не винаги се намира там.
1
8
 
76
 
! Отговори
аз преди 8 години
Червеите и другите пълзящи деликатеси ги ПРЕПОРЪЧВАМЕ на Европ. политици, дано поумнеят и да спрат да се дупят на интересите на световната олигархия, истината е в усъвършенстването на хората, а не в алчността и лакомията!