Сирия: Западът търси начин да се върне в играта!

Засега всеки лагер гради собствена "сфера на влияние"
13 окт 2015 21:09, Елка Василева
88
Сирия: Западът търси начин да се върне в играта!
Снимка: архив, Reuters

Стратегията на Москва в Сирия тласна Запада в задънена улица, но той може да се върне в играта, ако руската военна кампания забуксува и нуждата от сътрудничество надделее над политическите сметки, смятат експерти.

Откакто започнаха руските въздушни атаки, продължили във вихрено темпо, и Москва демонстрира своята морска сила с удари на крилати ракети, международната коалиция начело със САЩ изгуби тренинга, събран в сирийския конфликт, пишат  Валери Льору и Ерик Рандолф от Франс прес.

Още по темата

Руснаците "създават зона под свой контрол над Сирия и претендират за превъзходство във въздуха, каквото имаше досега Западът", коментира Тома Гомар, директор на Френския институт за международни отношения (IFRI) в Париж.

Самолетите на коалицията продължават акциите над Сирия, но са притеснени от руските самолети Су дотам, че се отказват от някои мисии, признава дори Пентагонът.

В сряда руснаците съпроводиха въздушната си кампания с изстрелване на 26 крилати ракети от кораби в Каспийско море, на 1500 километра от сирийския театър на бойни действия.

"Това е крайно силно политическо и стратегическо послание (. . .) Русия засилва своето неядрено възпиране" със способност да нанася удари в различни военни театри, изтъква Тома Гомар.

Стреснат, Вашингтон обвинява Москва, че действа на първо място в интерес на сирийския президент Башар Асад, и предрича на руската армия скорошни човешки загуби.

Американците всъщност безпомощно наблюдават руските бомбардировки срещу сирийската "умерена" опозиция, която напразно се опитваха да структурират и сплотят.

Усилия да се избегне война с Москва

Също както в Грузия през 2008 и в Украйна през 2014 г., Западът отхвърля възможността за военен отговор - единствения, "способен незабавно да спре руските операции", заявява Игор Сутягин, военен експерт от лондонския Кралски институт на обединените служби (за изследвания в областта на сигурността и отбраната - Royal United Services Institute, RUSI).

"Никой от Запада няма желание да започва война с Русия. Ескалацията би могла само да предизвика повече насилие, повече емиграция", казва Джулиън Барнс-Дейси, аналитик от Европейския съвет за външна политика в Лондон.

Засега всеки лагер гради собствена "сфера на влияние": руснаците - в Западна Сирия, където се намира Башар Асад, а силите на Запада - в източните региони, където ще продължат още по-интензивно ударите срещу групировката "Ислямска държава" (ИД).

"Всички обаче признават, че по проблема с ИД не може да се действа, без да се мисли по-мащабно за този със Сирия, и че ще се наложи руснаците и западняците да работят в сътрудничество", добавя Джулиън Барнс-Дейси.

Русия според експерта също носи "тежка отговорност" в кризата, защото ударите в хода на кампанията й може да тласнат умерената опозиция в обятията на ИД, засилвайки десеторно джихадистката заплаха.

"Да се надяваме, че Москва ще упражни натиск върху Асад, за да не бъдат вече хвърляни варели с експлозиви над цивилни и да се отвори път за хуманитарна помощ, алтернативна на предлаганата от джихадистите", заключава Барнс-Дейси.

Прагматизмът на Путин

Господарят на Кремъл Владимир Путин зрелищно си възвърна формата на международната сцена, като предложи широка коалиция срещу ИД от трибуната на ООН, а после предприе атаки в Сирия - но победата му не е сигурна.
Той може да закрепи Башар Асад на поста му, да затвърди стратегическите интереси на Русия в региона и после да преговаря от позиция на силата.

Ако обаче тази маневра не постигне целта - "там на място те си дават сметка колко е слаб Асад", - руснаците може би ще решат "да свалят картите с цел сближаване на позициите", прогнозира Камий Гран, оглавяващ Фондацията за стратегически изследвания (FRS) в Париж.

Според него руската стратегия, включваща открита подкрепа за Асад и брутална употреба на сила, "не е достатъчно нюансирана, за да проработи" - "риториката на кръстоносците води до катастрофа".

"Путин обаче умее да бъде прагматичен. В Украйна той спечели играта от Минск (мирния процес, бел. на АФП) донякъде защото осъзна, че има силна позиция и може да постигне повече, отколкото след половин година", подчерта аналитикът.

Ако дипломацията надделее отново, протагонистите в кризата биха могли да вземат за пример формата, използван в случая с иранската ядрена програма - "5 + 1" (петте членки на Съвета за сигурност плюс Германия), преговаряли с Техеран.

"Време е пак да прибегнем към този формат, който даде резултат в други кризи, смятани за неразрешими (. . .), и би отворил път за участие на Иран, ключов играч в Сирия, без който не може да има решение", смята Юджийн Ръмър от американския аналитично-изследователски център "Карнеги".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: РусияЗападътСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ДА СЕ ВЪРНАТ В ИГРАТА..." ДА СЕ ВЪРНАТ ТАМ ОТКЪДЕТО СА ИЗЛЯЗЛИ - Е НАЙ-ДОБРОТО ЩЕ Е ЗА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО...
30
1
 
11
 
! Отговори
АТАНАС преди 8 години
КАКТО ВИНАГИ КРАВАРИТЕ ПЛАЧАТ ЗАЩОТО СЕ ИЗЛОГЖИХА ПРЕД ЦЯЛСВЯТ. СЕГА ИЗМИСЛЯТ РАЗНИ ТЕОРИИ КАК УМЕРЕНАТА ОПОЗИЦИЯ ЩЯЛА ДА СЕ ПРЕХВЪРЛИ КЪМ ИДИЛ КАКВА УМЕРЕНА НАЛИ БИЛИ ВСИЧКО НА ВСИЧКО 5 ДУШИ.
29
1
 
7
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Предателю Шопе,пак ли си тука с глупостите?
28
0
 
27
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Ясно е че ЕС и Американските въздушни сили ще се страхуват от Руската авияция.Това да не ви е Либия или някоя Африканска държава дето за самолети са научили от миналата седмица,това е Русия държавата която не е губила война.А и друго колко "слаб" бил Асад,ха ха.Асад скъпи Европески лидери наскоро спечели изборите,даже с подкрепата на Сирийците в чужбина,защото те не са в Родината си,не заради Асад,а заради вийната спонсорина от вас!!!Ако беше слаб бе ***,щеше ли 5г да отстоява на терористите?
27
1
 
32
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Запада може да се върне единствено там, където му е мястото -на Елтън Джон в хралупата! :-D
26
0
 
0
 
! Отговори
Fukusima преди 8 години
feldgrau.info/2010-09-02-14-35-19/13255-zona-otchuzhdeniya-vokrug-aes-fukusima
25
0
 
34
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Американосите яко крадат керосин, не може да извършиш 2500(две хиляди и петстотин) полета срещу ИД и накрая нищУ!
24
0
 
36
 
! Отговори
Егати преди 8 години
Какво означава "всеки гради собствен лагер" ? Какво стана със суверенноста на държавата ? Тези американци не остана закон, писан и неписан, който да не са нарушили ! Ами ако в тяхната държава всеки почне да си гради собствен лагер, дали ще им хареса ? Колко хора, хиляди хора, стотици хиляди хора по цял свят убиха и почерниха ...
23
2
 
21
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Сирия е малко бойно поле ,на фона на Голямата война!За Путин това е просто една стъпка към голямата Победа!Той умее да изчаква и да използва всяка възможност,водеща към целта.В него са съчетани северния хладен ум и азиатската хитрост и коварство.Не трябва да се пренебрегва и еврейското в него-25%.Както се казва-3 в 1,неочаквано добра комбинация!Ами враговете му да са мислели,преди да го нападат,сега вече е късно-всеки ще го отнесе по някакъв начин.
22
1
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Путин изчака да свърши празника Курбан байрам и тогава започна ударите.Дали същото може да се каже за мюслитата?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борбата е за петрола. Не ги бърка кой ще е на власт и кой ще яха народа, искат да докопат кладенците.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Румбо 16 "нали всички искат да унищожи ИД."О' не! Не всички! Само Русия иска да унищожи ИД, и тя го прави добре... Но всички останалите просто казват (и нищо друго, наистина)че искат това. Съжаляаам!
19
0
 
21
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Какви "експерти" пак ни пробутвате? Война с Русия, ала, бала, портокала! Или сте с Русия или гледате отстрани! Имахте достатъчно време да действате! Твърдо сте за или против ИДИЛ!!! След разгрома, вашите протежета да поемат към урните!!!!! Другото е демагогия и цирк!
18
1
 
33
 
! Отговори
привети с ракети преди 8 години
Русия изпраща привети, с крилати ракети! От Каспийско море.
17
1
 
32
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 34Шопе вече ми писна да го повтарям. ВСИЧКИ ОРЪЖИЯ НЕСЪВМЕСТИМИ С Т-50 СТЕЛТ проекта са свалят от въоръжение. Това са зверски складове трупани още от съветско време. За пръв път Рашките ползват управляемо оръжие при всеки полет а местните условия са ИДЕАЛНИ за ползване на дори най-старите системи. След като Джихадистите пищят и прдлагат награди за главите на руснаците и АСАД значи от ударите има ефект и развалят нечии планове.
16
35
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как нагло руските *** се опитат да превърнат на?ирането на руснаците в Сирия някакси като проблем за Обама и запада като цяло ? Как така ? Сирия рускосирийската дружба и братските руски и сирийски народи са се побратимили още от ерата на ссср и бащата на Асад, след това побратимяване Сирия е в разруха и развалини за стотици години напред, с над четвърт милион жертви, половината от населението на сирия фактически е изселено, а бунтовниците вече контролират над 3/4 от територията
15
1
 
14
 
! Отговори
456 преди 8 години
До ЗападаАми Китай ще си продава стоката в Азия,хем са повече от западняците, хем са по млади и атрактивни клиенти! Това дето си го написал беше верно ама преди,стара ти е флашката!ходи в местния краварник да ти я актуализират!
14
14
 
6
 
! Отговори
Запада преди 8 години
Та кога Запада не е бил в играта, щом не се меси, значи не е толкова важно. Кога Китай (на кой ще си продава стоката), Русия и другия свят ще направят нещо без ЗАПАДА ( даже говоренето по телефона) и т.н. Кога феновете на Атака (най-големите русофили щяха да чуят за рок музика, понеже все за метъли се пишат..
13
1
 
21
 
! Отговори
Елко преди 8 години
"Никой от Запада няма желание да започва война с Русия"американският пудел няма желание да започва война с руския питбул...
12
37
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия прави безцелни глупости в Сирия. Няма как да бъде спасен Асад и да си продължи да безчинства в Сирия. Путин натика Русия в убийствена за самия него мисия. Ако иска да запази поне себе си за година две трябва да напусне час по-скоро Сирия и да обяви че Русия е постигнала всички стратегически задаче заради които се хвърли в сирийското блато. Все пак за да не се подиграват с Русия и Путин би трябвало да излезе от Сирия с някяква такава ейзуитска формулировка.