Как и защо руснаци отиват доброволци в Сирия

Доброволец: Тук се занимавам с нещо истинско!
14 окт 2015 10:18, Елка Василева
137
Как и защо руснаци отиват доброволци в Сирия
Снимка: архив, Reuters

В руските социални мрежи вече има много групи, които обсъждат военните сводки от Близкия изток. Една от главните теми на участниците е как да заминат да воюват.

На какъв принцип се подбират доброволците? Кои са тези хора и има ли сред тях много авантюристи? В какви боеве участват? Тези въпроси Лента.ru зададе на Вадим от Доброволец.org, който се занимава с подбора на военните, както на и доброволец, решил да замине от Източна Украйна в Близкия изток.

Вадим обяснява, че на ден сайтът получава 30-50 заявки, като от тях най-много една е реална. Долната възрастова граница е 23 години, но вероятно няма хора под 27 години. Горна възрастова граница не е поставена. „И на 55 години човек може добре да си върши работата. Особено ако е свързана с обслужване на високотехнологично оръжие“, казва Вадим.

Главният критерий при подбора е наличие на боен опит. Желание да заминат за Сирия декларират хора, които са воювали в Чечения или в Източна Украйна. Предимство имат хората с висше военно образование, знаещи чужди езици.

В момента подборът временно е преустановен, тъй като основният контингент е набран.

Руснаците се занимават предимно с работа с високотехнологично оръжие, а то в Сирия не е много.

На въпрос дали руснаци участват непосредствено в бойни действия в Сирия Вадим обяснява, че те участват в операции, изискващи висока точност. Основно обаче те работят с главата си, а с ръцете си могат да работят и местните, казва руснакът.

Вадим не може да посочи точен брой на руските доброволци в Сирия, но казва, че става дума за стотици.

Запитан дали руските доброволци служат в отделен батальон или стават част от сирийската армия, Вадим казва, че те не се подчиняват пряко на местните правителствени войски, но работят във взаимодействие с тях.

Във връзка с финансирането на пътуването до Сирия руснакът обяснява, че всичко става за сметка на различни благотворителни фондове. Той не може да каже дали доброволците получават заплата. Тъй като обявата е за набиране на доброволци на безвъзмездна основа, според Вадим може да се каже, че хората са движени от идеологически подбуди. По негова оценка авантюристите са не повече от 10%.

Вадим казва, че повечето от доброволците имат патриотични съображения. „От границите на Сирия до границите на Русия има някакви си 650 км. Не е толкова далеч. В съвременните условия това е половин ден път. А със самолет и още по-малко“, казва Вадим.

Запитан дали руските правоохранителни органи не препятстват дейността им, Вадим обяснява, че те не нарушават руските закони. „Статутът на доброволеца е специален, това не е наемничество. Доброволното участие във военни действия е регламентирано още в средата на миналия век от Женевските конвенции. Грубо казано: кой където иска, там воюва“, казва Вадим.

Той е категоричен, че бойците, ако пожелаят, могат да се завърнат в Русия. „Преди заминаването човекът получава максимум информация. От него нищо не се крие“, казва Вадим.

За своята сайт и за доброволческото движение Вадим казва, че те са проява на гражданското общество. „Сред нас има най-различни хора – и с военно минало, и технически специалисти, и медици. На Сирия се падат не повече от 5% от нашите проекти. Занимаваме се с нея едва от тази есен. А работим изобщо от 22 февруари 2014 г. Първите наши доброволци заминаха за Крим, там се занимаваха с организацията на отрядите за самоотбрана. След това участваха в щурма на Харковската администрация. А след това оказвахме помощ на въоръжените сили на Новорусия“, обяснява Вадим.

Лента.ru разговаря и с руския доброволец Олег Медведев, който разказва за себе си и защо е готов безплатно да воюва и за Новорусия, и за Асад.

Медведев казва, че е московчанин трето поколение. Но повече от година воюва в Донецк. На 50 години е, но е в добра физическа форма, спортува. Участвал е в няколко големи сражения, например в щурма на летището в Донецк, има награди.

Решил е да замине от Донецк за Сирия, защото в Украйна всичко е завършило, не е ясно дали военните действия продължават.

За живота си Медведев разказва, че след армията 20 години е бил частен детектив в Москва. Преди година е заминал за Крим, а оттам – в Донбас. Стигнал е сам до там. „Тук /В Донецк/ чувствам, че се занимавам с нещо истинско“, казва Медведев.

Мъжът обяснява, че не преследва материалното. В Донецк заплащането било малко, едва стигало за цигарите. „Не в парите е щастието“, казва Медведев.

Запитан дали не се страхува, мъжът казва, че само идиотите не се страхуват. „И досега помня първия обстрел в Донецк. Беше ужасно. Чувам тези звуци и до момента. Ако някой каже, не не го е страх, смело го заплюйте в лицето“, казва Медведев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българи предатели на славяните
66
2
 
9
 
! Отговори
24423424 преди 8 години
...защото винаги са били и са воини затова отиват ...
65
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 107Ще ми повярвате, но трябва а мине време за да свалите руските пропагандни очила и да видите истината.
64
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ссссссАбе момчо, руснаците изобщо не воюват срещу ИД. Вчера ИД е завзела 2 града и е предала в замяна 2 села на Асад без нито един изстрел от 2-те страни. Ти си вярвай че руснаците воюват срещу ИД.
63
20
 
6
 
! Отговори
защо вярвате на лъжи преди 8 години
До ссссссИнтересно какво е избил до момента Путин? Единствено се знае за няколко стотин избити цивилни. Другото са някакви постоянни сводки за унищожени командни пунктове и складове на ИД. Не съм ги броил колко са "унищожили" но са над 200 по данни на руската пропаганда. Човек остава с впечатление че ИД е някаква супер бюрократична система с командни щабове във всяко село с по няколко генерала в щаба. Значи има унищожени досега към 2000 генерала на ИД и унищожено оръжие за едномилионна армия.
62
0
 
3
 
! Отговори
ss do 28 преди 8 години
кви рицари при Одрин кви 5лв ? айде прочети малко история и тогава да пишем? Ся и за онуй т72 дето е било паркирано на мястото на Армсронг на луната ще говориш
61
12
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Лятото на прохлада в Украйна, зимата на топло в Сирия, безплатна храна и дрехи, не ходиш на работа - какво му трябва на човек.
60
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сидеропитеците кога ще сформират отделен сирийски батальон? Ония брадатите откога питат за такива убавци. Ох, котьоооо :)
59
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тоя ги утрепами върви и ти в Сирия да се биеш за идола си Путин. То само с гледане на ТВ Алфа и цъкане из нета за някоя рубла не става.
58
4
 
1
 
! Отговори
Коро Моро преди 8 години
Какви са тези хора, дето ще пратят в Сирия? Какво сме направили за ни причинят това? Цял живот работим, а вместо пенсия получаваме еднопосочен билет за пустинята?! Така ли ще постъпите с нас? Що за хора? Изядоха ни автоматите!
57
4
 
16
 
! Отговори
До 95 преди 8 години
Е, и какво се обиждаш на истината, че били кравари! А какви са? Добре, айде говедари! На "американски" се казват каубои....хи-хи-хи....А колкото до "статията"...ти да си чул някой да и интервюирал руски спец-части??????????????? Това само, вярно само в краварските глави може да се роди такава инсинуация!!! Доброволци в Сирия...те на тебе ще ти се отчетат, боже, колко сте изкрейзили, просто даже тъпата псаки спрямо вас изглежда кандидат за Нобелева награда!!!!
56
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен--95...ти си му светил на Путин---май краварите сте ***....
55
4
 
11
 
! Отговори
тоя ги утерепа преди 8 години
до 89 а тези правила актуални ли за САЩ--дажн на долара им пише--Ние вярваме в Бог---Да ти напомня,че Мадлин Олбрайт в интервю пред журналисти си призна за убити 500 000 иракски деца........Та за тях важът ли тези заповеди....П.П. и бонус от мен всзнайко--Божите заповеди са десет...господин краварски ***
54
3
 
11
 
! Отговори
тоя ги утрепа преди 8 години
"""""Мъжът обяснява, че не преследва материалното. В Донецк заплащането било малко, едва стигало за цигарите. Не в парите е щастието, казва Медведев."""""това нещо нашите *** немогат да го разберат----тоя пич ги хвърли в тъч....Сега краварите се питат--ама как без пари бе....!??!!!????????????????????????????????
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dano vi iz.asilqt tam,imperiya na zloto,cql vek terorizirate sasedite si al4ni alkoholici
52
10
 
4
 
! Отговори
1997 преди 8 години
Тея миньори що с натовски каски бе? Аленката армийка пак ли е на наша издръжка? Като през ВСВ?
51
6
 
5
 
! Отговори
Отнесен преди 8 години
Нали бяха трактористи и комбайнери ?Ко стана ?
50
11
 
4
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Значи Вадим ем професинален военен хем доброволец в чужда държава(Украйна),хем без пари!?За какво?Следващия лозунг ще е че семейсвото му гладува заради идеята да помогне на братския сирииски народ.Кажете си направо -наемници биещи се за ПАРИ.
49
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Украйна първи влезнаха Американците (с обучените си Майдановси) и направиха преврат !-Русия ги спряВ Сирия първи влезнаха Американците с платените бунтовници, и спонсориран ИГИЛ- Русия ги спряВ България влезнаха Американците първи ..- Русия ще ги спре
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Money Money Money ...за същото за което отиват ...и американските... и сирийските ...и арабските и полските ....и дренските ...и всички доброволци на война !