Бесарабски българи готвят копие на Голямата базилика в Плиска

Тя ще се издига в украинския град Арциз
17
Бесарабски българи готвят копие на Голямата базилика в Плиска
Снимка: Булфото, архив

Копие на Голямата базилика в Плиска се строи в момента от бесарабските българи от град Арциз в Украйна, съобщава “Труд”.

Над 500 души работиха доброволно, за да се завърши църковният комплекс, разказа пред изданието Максим Димитров от Конгреса на българите в Украйна. За да се изгради базиликата хората изкупуват стари полуразрушени сгради и ползват материалите от тях за новия строеж.

Храмът се строи от четири години по идея на отец Генадий. Той се прави на мястото на стара детска градина, а идеята на нашите сънародници е храмът да е точно копие на Симеоновата Базилика и по този начин те да „пренесат на своя земя част от българската култура и история”.

Целият комплекс е наречен на името чудодейната икона „Всех скорбящих радост”, която се намира в Москва. Идеята е в него освен църквата, да има и място, където да се събират българите за големите празници. Освен това в комплекса трябва да има сиропиталище за стотина деца и спортен комплекс с фитнес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само да не ги лепнат с артилерията, както в Донбаса, щото за разлика от Русия. България няма да направи абсолютно Нищо за сънародниците ни.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЩиглицТрябваше да дадем на бесарабските българи възможност да се ползват от статута на бежанци когато младите се чудеха как да не ги пратят на фронта
6
8
 
3
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
тъжно им за България ама си живеят щастиво в Украйна
5
0
 
30
 
! Отговори
Студент преди 8 години
Аман от комплексари. Хората са направили нещо хубаво и благородно. А тука някакви темерути ги плюят. И какви са безсарабските българи дето нямат нищо общо с нас? Аз познавам руси, кестеняви, чернокоси и рижави българи в България. Познавам такива и от Бесарабия. Само дето бесарабските обичат родината ни повече от нас, които живеем тук. Там се държат и подкрепят, а тук се караме за глупости. Няма значение къде живееш, а дали носиш българското в себе си. Честит празник на народните будители.
4
11
 
25
 
! Отговори
... преди 8 години
До 8Как какви са тия българи? Това са те, истинските българи. Защо мислиш че се наричат бесарабски? Защото не са били тука когато България е била под Османско робство 5 века. Тука са ни омешали когато нашите са продали вярата си. Женили са се българи и турци и са създавали деца. Докато при бесарабските българи са си чисти българи. Анадънму шопе?
3
36
 
5
 
! Отговори
8 преди 8 години
Тоа па! Сичко живо се пише по-българин от българете. Ама българете са тия дето са в България и работят за България. А не някакви македонски, бесарабски или воложки жмелове...
2
8
 
26
 
! Отговори
ти даже на бългаски преди 8 години
не можеш да пишеш,а коментираш,ами те са от истинските Аспарухови българи,а не като теб шоп наследник на най-дивашкото племе в Европа---Печенезите
1
47
 
3
 
! Отговори
8 преди 8 години
Кви па са точно теа булгари!?!? Жмелове, като македонците..