Ердоган с половин уста: Не сме враждебни към съседи!

Турският президент твърди, че свалили самолета "по правилата"
24 ное 2015 21:50,
313
Ердоган с половин уста: Не сме враждебни към съседи!
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е атакувала единият от двата руски самолета, нахлули във въздушното й пространство, "както е по правилата". Той добави, че Анкара не е враждебна спрямо своите съседи, предаде "Хюриет".

"Въпреки всички предупреждения боен самолет с неизвестна идентичност е бил свален, както е по правилата. За нещастие самолетът е продължил със своето нарушение, въпреки, че е бил предупреден десет пъти. Нашите F-16 са свалили самолета в резултат на нарушение", заяви Ердоган.

Още по темата

По думите му всички трябва да уважават правото на Турция да защитава собствените си граници.

"Турция искрено подкрепя опозиционни сили в Сирия. Но никой не трябва да се съмнява, че Турция е положила всички усилия да предотврати днешния инцидент", добави турският президент.

Припомняме ви, че по-рано руският президент Владимир Путин заяви, че самолетът е бил свален от ракета въздух-въздух, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Според думите на руския президент в момента на нападението руският Су-24 се намирал на височина 6 000 метра и е бил на 1 км от турската граница.

Путин нарече случилото се "удар в гърба", нанесен на Русия от "съучастници на терористите".

Президентът на Руската федерация подчерта, че сваленият Су-24 не е застрашавал Турция по никакъв начин, защото е провеждал операция срещу забранената в Русия терористична организация "Ислямска държава".

Генералният щаб на Турция от своя страна твърди, че изтребителят е нарушил въздушното пространство на републиката и в рамките на правилата два самолета Ф-16 на Турция са оказали съпротива на въпросния самолет.

Путин заяви, че атаката на турските ВВС срещу руския Су-24 в Сирия ще има сериозни последици за отношенията между Русия и Турция.

Междувременно турски източници съобщиха, че руските пилоти от сваления самолет са живи. Турските власти се опитват да постигнат освобождаването на руските пилоти от сирийски опозиционни бунтовници в Сирия.

Предходни информации, идващи от източници близки до сирийската опозиция, съобщаваха за това, че след катапултирането му единият руски пилот е бил убит от сирийски бунтовници, а вторият се водел за изчезнал, припомня Франс прес.

Туркменски сили в Сирия пък казаха, че са застреляли и двамата пилоти от руския самолет, предаде по-рано днес Ройтерс, като цитира Алпаслан Челик, заместник-командир на Сирийската туркменска бригада.

Той дори твърдеше, че пилотите са били простреляни още по време на катапултирането от машината и добави, че това е станало близо до сирийското село Ямади. Заместник-командирът показа и парче плат, за което твърдеше, че е част от пилотски парашут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз като вдигна пръстче така нагоре, после казвам "Ще ти дам да се разбереш".
151
1
 
10
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Бойкот на всички турски стоки,на туризма в Турция,на всякакви контакти с тях?
150
1
 
4
 
! Отговори
Карлос чакала преди 8 години
До отвратенИ най вече сина на Ердоган
149
1
 
7
 
! Отговори
Карлос чакала преди 8 години
В момента най-полезните ходове на Русия са следните:1. Доставка на съвременни оръжия на кюрдите(вкл. с 400)2.Спиране на всички руско -турски проекти3.Забрана на руски туристи да посещават Турция4.Спиране на газта за Турция5.Възстановяване на Южен поток6.Прочестване на цяла Северозападна Сирия от терористи и затваряне на Сирийско -турската граница
148
1
 
10
 
! Отговори
отвратен преди 8 години
Ами ако гърците започнат да свалят турските самолети, нарушаващи непрекъснато въздушното им пространство!? Турците си показаха истинското лица, а именно - подкрепят ИД и се ползват от евтиния петрол и милиардите, отпуснати от глупавите европейци! Хитрите *** цицат от двете стани, но не е луд този, който яде баницата, а този, който му дава!
147
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** ТУРСКИ ПРЕЗИДЕНТ.ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ТРИБУНАЛ.ЩЕ МУ ВИДЯТ СМЕТКАТА,ДЖОНГАЛ
146
2
 
15
 
! Отговори
Една преди 8 години
Какво ли се очаква, когато хапеш протегнатата ръка, която те храни?Дано поне му дойде втория акъл на Ердоган,защото първият очевидно е проспал руско-турските взаимоотношения. Помежду другото, ситуацията отново онагледява какво може да се очаква от мюсюлманите, когато се държиш твърде приятелски с тях - те просто решават, че си слаб и бързат да те ударят вероломно.Турците си знаят добре интереса, но ако не са респектирани се самозабравят.Не е зле и американците да научат този урок.
145
2
 
14
 
! Отговори
българин преди 8 години
Той не казва истината също като много възрастен ром.
144
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
русия по правилата да спре газта ама да изчака да стане по студено или да вдигнецената бойкот на турция нито един българин в турция500 години стигат
143
1
 
31
 
! Отговори
sinbad0 преди 8 години
Когато в мирно време стане такава ситуация,ф16 е трябвало да ескортира руския самолет до напускане на въздушното пространство на Турция,във война може да се стрелят...Това е провокация и ще има последствия.
142
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали на тази територия има само мирни жители, а растреляли руснаците. Оказва се , жителите не били и турци, а тюркмени. Лошо чичо Али, сваляй шалварите и убийствата плати.
141
2
 
18
 
! Отговори
sinbad0 преди 8 години
Турция да отправя молитви към бог....
140
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как така турците 5мин. предупреждавали,а самолета нарушил въздушното им пространство за по-малко от 30 сек.?Ердоган ще има много ядов!
139
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се месите въобще само дето пълните периодично Европа с джихадисти и така я рекетирате. А апетита ви за българската територия е все по голям.
138
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е ислямистки терорист как няма да сваля руски самолети, а ние и Румбарак сме му първи дружки.
137
1
 
31
 
! Отговори
гот преди 8 години
Най-правилното решение е руснаците да направят силна кюрдска армия и да я обърнат срещу *** и да им помогнат за автономия в турската част.
136
3
 
36
 
! Отговори
АЦЕТО преди 8 години
Стара БГ поговорка ''с търчин приятел не ставай''
135
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядо ми вече е починал отдавна, но имам спомени от него за "недоразуменията" с турците.Тия *** нямат ли историческа памет? Колко войни изгубиха?Утре ще тръгнат да взимат Кърджали, ние армия нямаме, кой ще ни защити?Ако си мислите, че ще е НАТО, ще кажа НЪЦКИ!Ердоган вчера бе в НАТО, искаше да му спасят малкия скапан г*ъз, ама какво каза Обамата? Това си е локално недоразумение, говорете си с Путин.ХА!
134
1
 
45
 
! Отговори
Опс... преди 8 години
"Не сме враждебни към съседи" - само малко ги убиваме... отзад в гърба.
133
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"по правилата" се сваля самолет, само ако си във война.