Аферата Турция vs. Русия – геополитика или бизнес?

Провокация, инцидент... или нов тип война е въпросът, който ни вълнува
25 ное 2015 21:58,
158
Аферата Турция vs. Русия – геополитика или бизнес?
Снимка: архив Reuters

На 24 ноември Турция свали руски бомбардировач Су-24. По данни на сирийската опозиция, двамата летци са се катапултирали, но са били разстреляни във въздуха. Руският Генерален щаб потвърди, че единият е загинал. Владимир Путин направи твърди изявления, нарече действията на Анкара "удар в гърба от помагачи на терористите". Русия готви ответни мерки. Западът се опитва да заеме неутрална позиция и приканва двете страни да си пазят "главата студена", но всъщност подкрепя Турция. Това е първият критичен момент, откакто започна военната операция на Русия в Сирия, пише руското издание "Политком", цитирано от БТА.

Агенция Ройтерс научи за сваления самолет от източник в турското военно ведомство. Информацията тутакси бе потвърдена от руските военни. Турция веднага зае твърда позиция - Анкара припомни как неведнъж е предупреждавала Русия, че е недопустимо да нарушава въздушното й пространство.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви: "Всички трябва да зачитат правото на Турция да се защитава от заплахи. Неидентифициран самолет наруши въздушното ни пространство. За пет минути той получи 10 предупреждения".

Въпросът дали самолетът е свален случайно или преднамерено твърде бързо бе решен в полза на втория вариант

Както писа "Новая газета", Турция чудесно е знаела, че розата на ветровете в провинция Латакия налага руските бомбардировачи за няколко секунди да се отбиват в турска територия.

Мотивите на Ердоган са що-годе прозрачни: Анкара неведнъж е критикувала Русия заради сирийската й политика. Първо, Москва допускаше като възможност да подкрепи кюрдите, които воюват с ИД и представляват терористична заплаха за Турция. Второ, Русия нанасяше удари по територия, контролирана от сирийските тюркмени, които се бият срещу Асад на страната на умерената опозиция (макар да има различни гледища по въпроса; Русия подозира тюркмените, че подкрепят и терористични групировки, включително ИД).

При всяко положение Кремъл смята, че в Сирия трябва да се "изблъскват" настрана всички, които пречат на Асад да воюва с радикалните ислямисти. Противоречиво е и мнението на Александър Баунов, главен редактор на Carnegie.ru, нарекъл във Facebook Сирия "турската Украйна" за Ердоган, според когото Русия се месела в зоната с традиционно влияние на Турция.

Затова руският бомбардировач най-вероятно е свален съзнателно. И това не е само удар в защита на собствените интереси. Това е и удар срещу сирийската политика на Путин, рязко увеличил влиянието си в региона. Възможно е впрочем Ердоган да няма никаква стратегия с далечен прицел - Турция шумно сигнализира за своето присъствие и интереси, принуждавайки новия играч да се съобразява с тях. И същевременно подава заявка за собствена квота в системата за съвместна дейност, каквато се формира между Франция, САЩ и Русия.

Турският удар прати Русия в пълен шок. Емоционалното изявление на Владимир Путин показва, че Москва, неподготвена, е разглеждала Турция като играч, разногласията с който не изключват и многопланово сътрудничество. Москва е сметнала, че в случая с Турция бизнесът е по-важен от политиката. Кремъл обаче е пропуснал възможността геополитиката да стане по-важна от бизнеса, сочена и от собствената му практика в близката чужбина.

Какво е готова днес да стори Москва - ето главният въпрос

Първата реакция бе доста сдържана от практическо гледище, но емоционална като риторика. В социалните мрежи виждаме призиви за ответни действия, скъсване на дипломатическите отношения. Но бе взето по-прагматично решение - за удар по туристическия отрасъл в Турция. За начало на хората в Русия бе препоръчано да не пътуват до Турция. Надвечер решението се втвърди: федералната агенция Ростуризъм забрани продажбата на турове за тази страна.

Ще подчертаем, че сваленият самолет е предизвикателство не само към Путин - във външната политика, това е и предизвикателство вътре в страната. Невероятен скок бележи у нас търсенето на резки стъпки, а това тласка президента да демонстрира максимална твърдост, каквато не може да си позволи в днешната ситуация.

Става дума не толкова за прокремълската армия от блогъри и медии, колкото за военната корпорация, генералитета, явно унизен и от предизвикателния акт на Турция, и от реакцията на Русия, и от трагичния край на летците*, чиито тела сирийската опозиция скланя само да размени срещу военнопленници, заловени от сирийската армия. Друг важен момент - вълна от негодувание вдига прокремълският печат, засилвайки противоречието между вътрешнополитическите (да вдигне антитурска вълна) и външнополитическите (да запази конструктивното участие на Русия в сирийското уреждане) цели на Путин.

Това означава, че реакцията на Русия ще се проточи във времето, много решения ще бъдат взети след анализ на ситуацията и най-твърдите стъпки навярно тепърва предстоят. Твърде много ще зависи и от реакцията на Запада - Путин очаква от него минимална солидарност, каквато няма и няма да има. Все още са много неяснотите, всички страни се мъчат да действат предпазливо и претеглят внимателно всяка стъпка. Позициите на страните постепенно ще се изясняват, а междувременно Русия все повече ще се озлобява, все повече затъвайки в самота - това ще провокира и по-конфронтационни стъпки не само спрямо Турция, но и спрямо САЩ и НАТО. Засега ответните мерки засягат военното сътрудничество с Турция и туризма. Обсъжда се въпросът за санкции.

След изчаквателна пауза, за да види колко далеч е готова да стигне Москва, Западът предпазливо започна да се солидаризира с Анкара. След спешно заседание на Съвета на НАТО в Брюксел, свикано по инициатива на Турция (Ердоган явно е търсел подкрепа от алианса и е получил такава), генералният секретар Йенс Столтенберг потвърди, че има пълни гаранции за сигурността на Турция, и призна за адекватно поведението на Анкара. Президентът на САЩ Барак Обама, който разговаря във Вашингтон с френския лидер Франсоа Оланд (и позицията на Белия дом вероятно е съгласувана тъй или инак с тази на Франция), призна правото на Турция да брани въздушното си пространство.

Русия се озова сам-самичка, унизена пред цял свят. Това ще е свръхмощен тест за якост на системата за координиране на усилията, която се мъчи да гласи днес Франция след атентатите в Париж. Турция не е просто страна, участваща в сирийския конфликт. Тя е членка на НАТО с крайно противоречиви интереси, що се отнася до ИД, сирийската опозиция и бъдещето на Сирия. И за разлика от Русия е играч, за който Сирия е нещо "къде по-мило и свидно".

Катастрофата с руския еърбъс А321 над Синай бе първата червена линия, начертана от сирийската криза - тя ограничи движението на хора от Русия по света.

Сваленият бомбардировач стана втора - и вписа сирийската политика в рамките на кървавия турски фактор. Едно е ясно: ще бъдат прокарани още много такива линии и цялата история едва започва. На фона на нарастващия хаос се чуват все по-силно успокоителни гласове: трета световна няма да има. Изглежда обаче светът вече хлътва в една война от нов тип, война от ерата на световна терористична заплаха. Война, която няма начало и не се знае какъв ще е краят.

* Щурманът на Су-24, свален вчера над Сирия, е спасен и доставен в руска база, информира днес министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу - б. р.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
4
 
! Отговори
До 115 аа преди 8 години
Чети бе човек! Казаха си го. Там има чуждестранни терористи от Русия, които след като приключват войната в Сирия ще се върнат в Русия и ще продължат да са си терористи. Второ, тюркмените са тези, които разстреляха във въздуха пилота, което е военно престъпление и беше извършено също от терористи. Не знам защо считаш, че само ИД са терористи, а тези дето са близки с Ал Кайда в този район, според теб бе са терористи, а и не само те. Знае се, че повечето, които се бият срещу Асад са си терористи.
78
3
 
2
 
! Отговори
aa преди 8 години
Причината за конфликта е че Русия притиска тюркмените в Сирия, там няма ИД, живеят тюкмени, те не са терористи бият се срещу ИД. Защо Русия предприе военни действия в тези области ?
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отделянето на турската част на Кюрдистан от Турция с помощта на Русия, би било една адекватна реакция.
76
1
 
24
 
! Отговори
Одесса преди 8 години
Виждам новата държава независим Курдистан в много близко бъдеще. Ердоган се *** този път, Володя няма да му прости това ерчене. И няма нужда да хвърля бомби по Турция, по толкова ,много линии може да му "сипи" в паничката на "феса", че чак да го задави до посиняване!!! Давай Володя, правда за нами!!!
75
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте се дърляли.Делите се на русофили и русофоби.Ердоган е отявлен ислямист,подкрепящ терористите,единият му син е свързан с ИД.Цялата им фамилия търгува с горива от терористите.Преследва геополитическите си интереси,рекетира ЕС с бежанците.Нека омразата ви към Русия не ви накара да подкрепяте режима на терориста Ердоган.На първо място трябва да са интересите на България.
74
7
 
16
 
! Отговори
duhku4e преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !АКО Руснаците решат,Няма кой да спаси света от Тях.Смо това мога да кажа!Няма нещо,което може да спре Руската МОЩ!
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Da jiveiat kurdite а хизбула да запука руснаците ли си ЩОТО НА ИРАН кюрдска държава му трябва колкото на Турция уши панял
72
3
 
0
 
! Отговори
Рокосовски преди 8 години
До Членска карта 7 136 ти виж още веднъж клипа ТУРСКО СИРИСКАТА ГРАНИЦА казват и после си задай въпроса защо тюркмените говорят на АРАБСКИ а не на турското меше което е характерно за тях После виж каква местност е снимано Тюркменски планини а е бая равно НАЛИ ВЪОБЩЕ ТЕЗИ ОТ РУСИЙСКАЯ ВЕСНА са *** колкото Украйнците че и нагоре
71
1
 
14
 
! Отговори
Калина до ХА-ХА-то преди 8 години
Уважаема госпожо/господине, безпокоя се -имате дълбоко душевно и мозъчно разстройство. Мога да препоръчам добър специалист!
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Членска карта 7 то от руската весна какво очакваш да чуеш лошото е че кадрите им са от 2014 дори не са и от сирия
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашата поговорка си е много хубава - да би мирно седяло, не би чудо видяло.Но...
68
3
 
20
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Както сполучливо се изрази един коментатор, Сега на кюрдите, като им тръгне една карта....!Тази нощ, гледам, не е провървяло на турския хуманитарен конвой!??? Някой ги е разпердушинил с авиационен удар, докато са пътували на сирийска земя!???
67
2
 
18
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
Честит нов Кюрдистан-Вчера доста високопоставени политици в Кремъл,са намекнали,че кюрдите "имат право на свой избор.А след самоубийството на Ердоган с това сваляне на СУто,Кремъл ще удари по най-болезненото място на Турция-кюрдите.Появи ли се Кюрдска автономия-това ще е вечният ад за Турция.Практически губи контрола над целият регион,а оттам и влиянието си.А Русия добива влияние и съюзник,който може да регулира даже вътрншната обстановка в Турция-да не забравяме,че в Турция кюрдите са над 20мил
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха, сега комшиите ше го ядат кривия ;) Като им спрат руските туристи ще трябва да разчитат на българските. От което ще го захапат мощно и наште хотелиери. Абе цирк. Иначе нТурция още малко и остава преди да се отцепи Кюрдистан.
65
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Ердуган
64
2
 
16
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До МесарВсеки който влиза в сирийско небе е агресор. Засега само Русия е поканена. Да се затвори небето над Сирия. Самолета бе свален по заповед на САЩ.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nay nakraya beshe krayno vreme nqkoy da spre tova zlobno djudje,bravo erdo
62
3
 
10
 
! Отговори
generala преди 8 години
PUTIN.............vreme e da natiskash chervenoto kop4e............
61
2
 
12
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Нещата са много сериозни и глобалната война не е била толкова близо през последните над 20 години .Днес Обама е подписал документ , че през 2016 година ще отделят 300 мнл за въоръжаване на УкрайнаС всякакви сили някой се опитва да се стигне до Световна войнаДано предсказанията на Ванга не се сбъднат .Има запис преди 15 години как казва , че лошото ще дойде , но още Сирия не е паднала , е вече май е дошло времето
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнаЛиз самототи име казва колко е достоверно