ЦРУ с пръст в процъфтяването на екстремизма

Обществото така и не разбра истината за Ал Каида, истината за ИД...
Обновена: 25 ное 2015 15:49 | 25 ное 2015 15:46,
37
ЦРУ с пръст в процъфтяването на екстремизма
Снимка: архив Reuters

Терористичните нападения срещу цивилни, независимо дали става дума за свалянето на руския самолет над Синай с 224 загинали пътници, ужасяващото клане в Париж, отнело 129 човешки живота или трагичния бомбен атентат в Анкара, убил 102 мирни активисти, са престъпления срещу човечеството. Техните извършители - в конкретния случай "Ислямска държава" - трябва да бъдат спрени. За да стане това, трябва да имаме ясна представа за корените на тази безмилостна джихадистка мрежа. Това пише в свой коментар Джефри Сакс, преподавател в Колумбийския университет.

Колкото и да е болезнено да признаем, Западът и особено САЩ носят голяма отговорност за създаването на условията, в които "Ислямска държава" процъфтяваше. Само промяна в американската и европейската външна политика по отношение на Близкия изток може да намали опасността от още тероризъм.

Неотдавнашните атаки трябва да бъдат разбирани като ужасен и неволен резултат от тайни и явни военни действия на САЩ и Европа в Близкия изток, Северна Африка, Африканския рог и Централна Азия, целящи да свалят режими и да издигат на тяхно място други, изгодни за западните интереси. Тези операции не само дестабилизираха съответните региони и причиниха още по-големи страдания. Те също така изложиха на голяма опасност от терор населението на САЩ, ЕС, Русия и Близкия изток.

На обществото така и не му бе разказана истинската история на Осама бин Ладен, Ал Каида или за възхода на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Започвайки от 1979, ЦРУ започна да мобилизира, набира, обучава и въоръжава млади сунити, които да се бият срещу Съветския съюз в Афганистан. ЦРУ масово вербуваше хора от мюсюлманските общности, включително в Европа, които да създадат многонационалните сунитски въоръжени сили, наречени муджахидини, и да ги мобилизира да прогонят от Афганистан съветските неверници.

Произхождащият от богато саудитско семейство Бин Ладен бе нает да помага с ръководството и съфинансирането на операцията. Това бе типично за операциите на ЦРУ - да се разчита на финансиране, осигурено на бърза ръка от богато саудитско семейство и от приходи от контрабанда и търговия с наркотици.

Наблягайки на идеята, че това е свещена война в защита на земите на исляма, или Дар ал Ислам, от другоземци, ЦРУ създаде опитна военна сила от хиляди млади мъже, откъснати от домовете си и готови за битка. Тази военна сила и идеологията й са в основата на сунитските джихадистки бунтовнически движения, в това число "Ислямска държава". Въпреки че първоначалната цел на джихадистите бе Съветският съюз, днес в списъка на неверниците са САЩ, Европа (особено Франция и Обединеното кралство) и днешна Русия.

В края на 80-те, със съветското изтегляне от Афганистан, някои части на муджахидините се преобразуваха в Ал Каида, арабската дума за "база". Наименованието се свързва с военните съоръжения и тренировъчните полигони, изградени за муджахидините от Бин Ладен и ЦРУ. След съветското оттегляне названието "Ал Каида" започна да променя смисъла си и да се използва вече не за обозначаване на военната база, а на организацията, ръководеща джихадистите.

Ефектът на бумеранга за Америка започна да се усеща през 1990 г. при първата война в Персийския залив, когато САЩ създадоха и разшириха военните си бази в "Дар ал ислам" и по-конкретно в Саудитска Арабия, откъдето е тръгнал ислямът и където се намират най-светите му места. Поради това американското военно присъствие бе истинско проклятие за джихадистката идеология, която ЦРУ толкова се стараеше да разпространи.

Непредизвиканата война на Америка в Ирак през 2003 г. пусна духа от бутилката. Не само че войната бе започната въз основа на лъжи на ЦРУ. Целта й бе и да създаде предвождан от шиити режим, подчинен на САЩ. Това бе анатема за сунитските джихадисти и многото иракски сунити, които бяха готови да посегнат към оръжията.

А не толкова отдавна САЩ, Франция и Обединеното кралство свалиха от власт Муамар Кадафи в Либия, САЩ си сътрудничеха с египетските генерали, които отстраниха излъченото чрез избори правителство на "Мюсюлманските братя". След жестокото потушаване на мирни протести през 2011 г. от президента на Сирия Башар Асад САЩ, Саудитска Арабия, Турция и други регионални съюзници помогнаха да избухне въоръжен бунт, който вкара страната във все по-влошаваща се спирала от хаос и насилие.

Опитите за съставяне на легитимни правителства и дори най-елементарната сигурност се провалиха многократно и в много случаи имаха пагубни последици. И обратното, събарянето на стабилните, макар и авторитарни, правителства на Ирак, Либия и Сирия, и дестабилизирането на Судан и други части на Африка, смятани за враждебни към Запада, до голяма степен подхраниха хаоса, кръвопролитието и гражданските войни. Именно тази суматоха позволи на ИДИЛ да превземе и да запази контрола си върху територии в Сирия, Ирак и части от Северна Африка.

Необходими са три стъпки за побеждаване на "Ислямска държава" и други войнствени джихадисти. Американският президент Барак Обама трябва да спре тайните операции на ЦРУ. Използването на ЦРУ като секретна армия за дестабилизиране има дълга и трагична история на провали, всичките скрити от обществото под мантията на потайността на агенцията. Слагането на край на причинения от ЦРУ безпорядък ще спре нестабилността, насилието и омразата към Запада, които подхранват тероризма в днешно време.

Второ, САЩ, Русия и другите постоянни членки на Съвета за сигурност трябва незабавно да спрат вътрешните си противоборства и да установят рамка за мир в Сирия. Те имат общ и неотложен интерес да се противопоставят на ИДИЛ, тъй като всичките са жертви на терора. Освен това военни действия срещу ИДИЛ могат да бъдат успешни, само като бъдат легитимни и подкрепени от Съвета за сигурност на ООН.

Рамката на ООН трябва да включва незабавен край на съпротивата срещу Асад, която САЩ, Саудитска Арабия и Турция продължават да оказват; прекратяване на огъня, въоръжени сили, които да се противопоставят на "Ислямска държава" със санкция на ООН; политически преход в Сирия, продиктуван не от САЩ, а от ООН с консенсус за подкрепа на ненасилственото политическо възстановяване.

И накрая, дълготрайното решение на регионалната нестабилност се крие в устойчивото развитие. Целият Близък изток е засегнат не само от войни, но и от все по-задълбочаващи се проблеми на развитието - недостиг на питейна вода, суша, висока младежка безработица, лоши образователни системи и други сериозни пречки.

Нови войни - особено ако са подкрепяни от ЦРУ и водени от Запада - няма да решат нищо. Вместо това трябва да има увеличаване на инвестициите в образование, здравеопазване, възобновяема енергия, земеделие и инфраструктура, финансирани от региона и глобално - това е е истинският ключ към изграждане на по-стабилно бъдеще за Близкия изток и света.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава статия, което само повтаря истината която всички знаят. Само в Ирак след 2003 са загинали над половин милион мирни житиле.
26
1
 
19
 
! Отговори
151 преди 8 години
за да върви икономиката на щатите те имат нужда от войни,ако няма враг го създават или насъскват стари врагове един срещу друг,после отиват уж да ги разтървават,пребиват и двете страни,взимат им природните ресурси и ги оставят с пръст в устата :-)
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поздравления за Боряна Павлова която е публикувала статията / това е самата истина но никой не я признава
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ал Кайда и ИД са създадени от ЦРУ и Белия Дом и това ли не знаете
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те още финансират ислямска държава , изобщо не са и спирали даже , но се радвам че истината излиза за яве и на шите *** соросоидчета ще я прочетат
22
0
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Айде, Одисей, шопъ и останалите протерористично настроени да се изкажат:-) за човешките права, демокрацията и останалите простотии..
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както са писали по-долу - това се знае, но ... не мога да повярвам, че го виждам и тук!Приятно съм изненадан!
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е новина !Това е ФАКТ
19
1
 
12
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Как ЦРУ да са намесени невъзможно е ! Обама знае ли ? Щеше да ми каже ние сме биз бизе той квото ми каже това правя.
18
1
 
15
 
! Отговори
majorski преди 8 години
А- ...а сега де ......Аз казах ли ви .....а ...? Ама вие защо не ми вярвате .... казах ли ви казах ли ви ...още отпреди една година го пиша ама никой не ми вярва !Видяхте ли сега къде е ".... ключа за мазето " ..знаех си аз ама неи де .....никой не ме сллуша !;-)ей най после
17
33
 
2
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 8 години
Страшни глупости. От поредния *** левичар.
16
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА ГО ЗНАЕМЕ И МНОГО ПЪТИ СМЕ ПИСАЛИ ПО ТЕМАТА. САМО ЧЕ ТЕЗИ С МЕКИТЕ КИТКИ В ЕВРОГЕЯ НЕ ЩАТ ДА ЧЕТАТ. МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ КРАВАРИТЕ ЩЕ ДОПУСНАТ ЕДНА ОБЕДИНЕНА И СИЛНА ЕВРОПА? КОЙТО СИ ГО МИСЛИ Е МНОГО НАЗАД С МАТЕРИАЛА. ВСИЧКО ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА НЕ Е СЛУЧАЙНО ВСИЧКО Е ПРЕМИСЛЕНО. КРАВАРИТЕ НЕ СЛУЧАЙНО СЛЕД КАТО СИ БУТНАХА КУЛИТЕ КАЗАХА ЧЕ СВЕТЪТ НЕ Е ТОВА КОЕТО БЕШЕ. А ЗА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД СЕЩАТЕ ЛИ СЕ? АМИ ЕТО ГО НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД. ВОЙНИ КЪРВИЩА И МИЗЕРИЯ. ЗАТОВА БЛАГОДАРЕТЕ НА КРАВАРИТЕ!!!!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
00всияки знаем че черният президент е виновен за всичко.... тя Баба Ванга го е казала,,ще дойде черен пезидент и много мъка ще донесе на хората
14
0
 
39
 
! Отговори
лол преди 8 години
Зад всяка терористична групировка стоят тайните служби. Не изникват от нищото. Създават се с конкретна цел - дестабилизация на правителства, сваляне на режими, икономическа изгода от горните...Да не мислите, че се борят за някакво свято дело,...да бе
13
1
 
30
 
! Отговори
Fo23 преди 8 години
Ние това го знаем отдавна,но си представям колко са нагли причинителите на всичко това,за да го казват открито...Те всъщност се надсмиват - знаят ,че никой нищо не може да им направи! Затова си казват всичко вече...като с климатичните оръжия - какво като знаем...
12
1
 
35
 
! Отговори
??? преди 8 години
Това по принцип се знае, макар и не в подробности. Всички знаят, че големите терористични групи по света, винаги са създавани първоначално от САЩ, за да свалят някое неудобно за САЩ правителство, след което винаги терористите се обръщат и против създателя си САЩ.Това не е нещо ново.
11
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доживяхме и такава статия в днес.бг
10
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А някой твърдят, че в САЩ имало само слабоумни и лоши хора. Нещо за това което прочетохте? Точно в десятката! Ама кой да слуша.......имат си интереси хората.
9
1
 
30
 
! Отговори
"с пръст" преди 8 години
С ДВАТА КРАКА И ДО ШИЯ В Л.......ТА!
8
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джефри Сакс явно не знае, че от ООН не зависи нищо и неговите конци се дърпат от САЩ.