Ердоган: Не искаме ескалация на напрежението с Русия!

Турция винаги е искала мир и дипломатическо решаване на проблемите
Обновена: 25 ное 2015 12:11 | 25 ное 2015 12:08,
279
Ердоган: Не искаме ескалация на напрежението с Русия!
Снимка: БТА

Турция не иска ескалация на инцидента със сваления руски самолет Су-24, настоя турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

"Турция винаги е искала мир, диалог, дипломатическо решаване на проблемите и въпреки всичко ще продължим по този път. Никой обаче не може да очаква от нас да пренебрегнем нарушаването на турското пространство, на границите и суверенитета ни. Не искаме ескалация на инцидента, само защитаваме своята сигурност и правата на нашите братя туркмени", категоричен бе държавният глава на южната ни съседка.

Той отново посочи, че Турция смята, че самолетът е бил свален в турското въздушно пространство, но се е разбил на сирийска територия.

Турските власти са разбрали, че сваленият на сирийската граница самолет е руски едва след инцидента, допълни още Ердоган.

"Фактът, че самолетът принадлежи на Русия, стана известен едва впоследствие, когато руските власти заявиха това", посочи президентът.

Ердоган добави, че два военни самолета са влезли във въздушното пространство на Турция. Единият го е напуснал, а другият е бил свален.

Турският президент обяви, че двама турски граждани са ранени от отломките от сваления руски самолет.

"Самолетът е паднал на територията на Сирия, но няколко части са паднали на наша територия. По тази причина двама наши граждани са ранени", каза той.

Часове след инцидента Ердоган заяви, че Турция е атакувала руският самолет, нахлул във въздушното ѝ пространсво "както е по правилата".

Той добави, че Анкара не е враждебна спрямо своите съседи. Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу пък заяви, че всички трябва да уважават правото на Турция да защитава собствените си граници.

"Турция искрено подкрепя опозиционни сили в Сирия. Но никой не трябва да се съмнява, че Турция е положила всички усилия да предотврати инцидентът", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е супер нагъл, но наглостта му може бързо да се изпари!Братя туркмени защитавал - ами те са в Сирия и се бият срещу правителството ѝ. На практика наглеца в прав текст заявява, че Турция ще продължи да подкрепя ислямистите с всякакви средства. Остава да видим Европа ще продължи ли да се прави на умряла лисица
165
0
 
7
 
! Отговори
Ерик преди 8 години
Ердоган е международен престъпник!
164
1
 
5
 
! Отговори
Metal Man преди 8 години
Турция си измисля карти. Според най-новата турска карта, югоизточна България е турска. Същото правят и със Сирия. Те си мислят, че на 20 км навътре в сирийско е турска територия. Тренират си опълчение, подготвят се за завземане. И аз съм играл травиан, и аз знам как се прави засада. Чакат да падне Асад и да си гризнат земята, която смятат за техна. Не е техна, никога не е била и няма да бъде! Щатите им помагат, защото турците им купуват военната техника и им приемат военните бази.
163
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 182Като е турска земя защо не е в границите на Турция.
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 196Хей, многознайко - преструванко, дето взе диплома щото си"етническо малцинство", я си напиши името на български, пък и кажи на английски "Аз съм платен лъжец". О, ама то вече минало три часът, тюх, бягай на бюфета, че ще се свършат дапутатските кюфтета. Като не можеш да говориш на трибуната, драскаш по форумите. Нали това са те учили на разните семинари, които партийката ти плаща с нашите пари, от нашите данъци, как да се мъчиш да манипулиражш. Ама де мозък. Де гиди дармоеди...
161
0
 
13
 
! Отговори
Pin преди 8 години
Путин да възстанови старите канали на КГБ за снабдяване на ПКК с оръжие!
160
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Erdogan: Nie ne znali,che samoleti ruski.Za men absolyutn idiotizm,Na kogo tam samoleti,osven:ruski,frenski i amerikanski,sigurno na izvonzemni!
159
0
 
12
 
! Отговори
25г. преди 8 години
''Турските власти са разбрали, че сваленият на сирийската граница самолет е руски едва след инцидента, допълни още Ердоган.''А вчера в официалното им изявление имаше, че предупредили пилота многократно да се върне, но той отказал. :D Сега кое е вярното и кое остава за последно?
158
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган: Не искаме ескалация на напрежението с Русия!да се беше сетил по-отрано
157
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция винаги е искала мир и дипломатическо решаване на проблемитеЯвно е мислел, че Ф16ките са били снаражени с химикалки, които просто са щели да напишат протесна нота на крилото на руския самолет.
156
0
 
7
 
! Отговори
От НАТО преди 8 години
До реалист 212 "Путин го е измислил това отдавна"Сензация! Ти не знаеш? Руския самолет беше свален от самия Путин! Специално, с голяма пушка!
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма се плашите нали ви казаха ,че няма да има военен отговор вервайте им както ви вярваха на вас.
154
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си взимат вазелина турците, че бързо ще свърши по аптеките им. Всеки Ф16 минал границата и с 1 метър ще бъда свален вече от руските зенитки.
153
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бяха свалили наш самолет нямаше как да им отговорим ама Русия ще им го върне тъпкано !
152
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цял свят с нетърпение очаква отговора на Москва !Само турция рони сълзи и моли за прошка
151
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москва не вярва на сълзи !
150
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 196А, то да й саде Виетнам, мъ то й Францта дйет ги изгони преди 40-рсет годин, пък и Гръцата дувна на VI амер. флот пуд упашкътъ. И цъл свет ги мрази щот секъди са бръкат и свальът правителства и правът разни пролети, дет после раждат "беженци"да затлачват Ивропта с мръсота, просточа, зарази секви. Пък у Авган как ги бомбиха-а! А "осаманскийот шут" така зе да съ извърта, щот видя кво й напрайл, та сам в своя зад.ник съ заби. Шот рашките 2 месеца да не идат на курорт Турка фалирва
149
0
 
9
 
! Отговори
до 200 преди 8 години
няма да е само кранчето ,а всички политико икономически инструменти свързани с руско азиатските пазари, и със страните от брикс.и без това турция се опитва да пречи с калпавата си продукция
148
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руснаците ще уважат турция по турски-насочиха им ядрени ракети по 20 метра
147
0
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
ха ха вчерашните тигри днес бегат като овци на косъм беше С 500 и ракетният краицер МОСКВА да им набие до петите