Стореното - сторено!Турция свали Су-то, но какво следва?

Ще видим ли голям военен конфликт или само словесни престрелки?
Обновена: 25 ное 2015 20:13 | 25 ное 2015 20:02,
263
Стореното - сторено!Турция свали Су-то, но какво следва?
Снимка: архив Reuters

Досега руската военновъздушна кампания в Сирия в чисто военен план преминаваше относително гладко. Печално известните с техническите си проблеми военновъздушни сили на Русия - които претърпяха поредица тежки аварии по-рано през годината при засилването на ученията им, съумяха успешно да поддържат такава интензивност на операциите, която надхвърлил дори и най-оптимистичните западни очаквания, пише "Файненшъл Таймс".

Руснаците нанесоха над 4000 въздушни удари, без да понесат никакви загуби, вследствие на технически неизправности или вражески огън. Сигурността около руските бази (сериозна тема за безпокойство в страна, намираща се насред гражданска война от такъв мащаб) също се запази на високо ниво, а различните терористични групи, действащи в Сирия, все още не са постигнали никакви големи успехи при нападения срещу руските наземни и спомагателни сили. Наистина, руски войник загина в края на октомври, но по стандартите на операциите като тази, войната на Русия в Сирия направо си преминаваше без никакви загуби.

Всичко това се промени, когато турците свалиха самолет Су-24, за който се твърди, че е нарушил турското въздушно пространство. Както е известно, Турция е член на НАТО и това стана първият случай от Корейската война, когато алиансът сваля съветски/руски самолет. Наистина и преди е имало много нарушения на въздушното пространство и дори още повече взаимни обвинения, но това е първият инцидент с бойна стрелба от над половин век. Това е нещо доста сериозно.

Руският президент Владимир Путин реагира незабавно - и остро, като нарече случилото се "удар в гърба" и обвини турците в скрита подкрепа за Ислямска държава. Руският външен министър Сергей Лавров веднага отмени планираната си визита в Турция, като също така предупреди руснаците да не ходят в Турция заради повишения риск от тероризъм. Турците от своя страна поискаха извънредна среща на Северноатлантическия съвет на НАТО, като едновременно с това отправиха предизвикателни изявления за готовността си да защитават териториалната си цялост.

Марк Галеоти, преподавател в Нюйоркския университет и експерт по въпроси, свързани със сигурността на Русия, действително е прав, че това не предвещава трета световна война. Дори и руснаците да искат да започнат бойни действия срещу Турция (което е доста съмнително), те не разполагат с необходимите ресурси. Силно ограничените възможности на руската армия да прехвърля сили и средства вече са подложени на сериозно изпитание от (маломащабната) интервенция в Сирия - просто няма начин те да водят едновременно война с такъв сериозен противник като Турция. Очаквайте доста гневна реторика, особено от Путин, който несъмнено ще разтълкува случилото се като предизвикателство към собствената си власт, но не очаквайте руски изтребители да се отправят към Анкара.

Но макар здравият смисъл да подсказва, че инцидентът ще бъде "деескалиран" относително бързо и че напрежението между Русия и Турция няма да продължи дълго, истинската заплаха се крие в това, че вече сме доста близо до (ако вече не сме и отвъд) границите на "рационалното". Да, руснаците и турците би трябвало да искат инцидентът да бъде забравен бързо. Но войните чрез марионетки са способни да докарат до лудост участниците в тях, а Турция и Русия са затънали до гуша във война чрез посредници, характеризираща се с умопомрачително насилие и сложност.

Така че не очаквайте това да прерасне в голям военен конфликт между НАТО и Русия - нито има желание, нито способности за подобно нещо. Но не очаквайте също този инцидент да няма никакви дългосрочни последици.

Руснаците и турците целят да си осигурят геополитическо влияние и "международен престиж" със своите интервенции в Сирия - и намеренията им са сериозни. Поради това случилото се вероятно ще предизвика бавно горящ пожар, чиито дългосрочни последици ще бъдат колкото непредсказуеми, толкова и неприятни. Ако градусът на напрежението се запази така висок, не е трудно да си представим бъдеще, в което руснаците ще предоставят недотам прикрита помощ на кюрдите, а турците ще отвърнат с подкрепа под различни форми за бунтовниците в Северен Кавказ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E kak kakvo sledva ? NISHTO i POLOVINA yrok naychen
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Печално известните с техническите си проблеми военновъздушни сили на Русия" - XA-XA-XA!Злобните западни *** се чудят къде да ухапят, но никак не им се получава.Тия печално известни сили водят от два месеца въздушна кампания, от каквато на вас би ви излязъл въздуха и която е десетократно по-мащабна от всичко, което вие сте направили в региона за години!
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган и Путин са две мръсни недни предерчета с диктаторски наклонности и толкова си приличат, че чак ум да ти зайде! Дано тия болни мозъчета не решат да си спретнат някоя война че всички ще пострадаме!
149
2
 
2
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Търсих някой да ми преведе тази публикация, защото въпреки че е на български и два пъти е четох и нищо не разбрах. Тези "джурналисти" нямали кой да ги ограмоти.
148
1
 
4
 
! Отговори
ставри преди 8 години
От тази статия се вижда,че г-жа Павлова е много в междучасие.
147
3
 
19
 
! Отговори
ГЛЕДАЩ преди 8 години
Турците тепърва ще усетят силата на РУСКАТА МОЩ
146
3
 
30
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Заглавието е определено ... странно. Нещо като, абе, приятели сме, борим се срещу един и същи враг, ама ... упс ... убих те, ама ... станалото станало, какво да направим? Ердогане, ти куче еднооко! Уби руски син без съд и присъда и сега се оправдаваш като предварително такована булка на сватбената вечер! Но не забравяй, че и ти имаш син, който гази в дълбоки води! Да не му падне някоя руска бомба на главата, докато договаря цената за новия евтин нефт от ИД?!?
145
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ядат яко пилета тва ги чака турчетата...аа и газта няма да дойде...пък и руски туристи йок...да внимават и с ц-400 че много много лошо бие
144
2
 
14
 
! Отговори
k преди 8 години
До 194Турчеещите се Бг граждани които не са Бьлгари спокойно могат да се запишат в редовете на ислямистите. Отнася се за теб.
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще има много кафяво по шалварите...ще се чувстват като гости в собсвеното си небе...
142
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво следва ли,еми ще имаме нова държава Кюрдистан,това следва
141
1
 
3
 
! Отговори
odessa преди 8 години
ti kakvi vyzduschni granici imasch be kelesch? na vremeto 24 tankovav brigada imasche zadacha da izdyrji 2 chasa dokato dojdat migovete.
140
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция се кротва изтребителите и ще летят до 20 км вътре в турското въздушно пространство иначе проливите стават широки 100 мили...
139
11
 
5
 
! Отговори
Рокосовски преди 8 години
Русия се кротва или Турция затваря проливите и край на експреса космонавтите остават без гориво и бомби до дни положението на фронта се влушава и Зависи колко ще се справят Персите Асад е никой а сирийците за тях още от римско е казано НЕ ГИ ВЗИМАТ ЗА легионери
138
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквам утре мега експерта веско дръмджиев да каже оттде аджаба туркиййъъе ша земи ГАЗ ? Доколкото разбрах зависят от Русия за газ на 55%, а идва зима ....аахахахахахахахахахахахаха Ще има "студ на кутиййки" в анадолуууу муааахахахаххахйййайййй
137
22
 
8
 
! Отговори
Лицемерна Русия преди 8 години
До Лицемерна ЕвропаДа, защото путинската русия може да анексира каквото и когато и скимне, да прави провокации по въздушните ни граници на НАТО и въобще да се "путини" на нормалния свят и когато някой и зашлеви заслужен шамар, да вие и се тръшка като малко "неразбрано" дете.
136
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Rhapsody of fireА всъщност следва глад за туркиъйъее- нема туристи , нема газ , нема петрол , нема износ ,нема , АЕЦ нема нищо ааахахахахаха а а а а
135
9
 
6
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 8 години
Е как какво следва? Влиза следващият и бум - долу. Докато свършат или поне пилотите научат английски. Кратко и ясно.
134
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Силно ограничените възможности на руската армия да прехвърля сили и средства вече са подложени на сериозно изпитание от (маломащабната) интервенция в Сирия"..тези натовски експерти :)))) хахаха...според площа на РФ прехвърлянето на войски на голямо разстояние е базиснно оперативно ниво на армията ***!!!
133
2
 
6
 
! Отговори
odessa преди 8 години
sega sledva, brysneneto, na polovin mustak :)