Вторият руски пилот – спасен от сирийски военни

Връзката с него е възстановена след 6-часово издирване
Обновена: 25 ное 2015 10:05 | 25 ное 2015 09:46,
41
Вторият руски пилот – спасен от сирийски военни
Снимка: архив Reuters

Вторият пилот на сваления руски Су-24 е евакуиран от сирийски военнослужещи, съобщава телевизионният канал Al Mayadeen.

Връзката с втория пилот от сваления вчера руски бомбардировач е била възстановена след издирване, продължило 6 часа. Сирийски спецчасти са извели пилота от тила на бунтовниците. В момента той се намира в безопасност в руската база Хмеймим.

Още по темата

Вчера турски изтребители F-16 свалиха руския самолет. Анкара твърди, че руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция. И двамата пилоти успяха да се катапултират. Единият бе заловен и убит от сирийските бунтовници и по-късно Русия потвърди, че той е загинал. Съдбата на втория обаче беше неясна.

Напрежението между Турция и Русия ескалира. Анкара призова за спешно събрание на НАТО. Президентът на Русия Владимир Путин пък обяви, че свалянето на самолета е "удар в гърба" и отправи обвинения към Анкара, че подкрепя терористи.

Турският премиер Ахмет Давутоглу пък заяви, че страната има право да отговори, ако въздушното ѝ пространство е нарушено.

Това е първият случай, в който страна от НАТО сваля руски самолет от 50 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Има и въздушен протокол който е нарушен от турците. Ама какво разбират газираните мозъци наистина!1. предупреждаване по радиочестотата (били го направили 10 пъти за 17 секунди!?)2. предупредителен изстрел под ъгъл3. принуждаване за кацане - става чрез маневри4. чак когато 1,2,3 не дадат резултат се стреляВ случая имаме 17 секунди преход (ако въобще са верни приказките на турците) което е нормално при високи скорост.
26
7
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
ще го повторя пак,някои си нямат хабер от нищо но пак коментират.Има си километри колко максимално може да приближиш граница на друга държава със боен самолет,в случая руския самолет е пресякъл границата и продължил да се движе успоредно до границата.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко за загиналия пилот. Това е липсата на късмет да се окаже при главорезите. Господ да го прости!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПП АТАКЛАРЪJE SUIS SU-24 ;)))Не тъй бе напиши го правилно! #Я-СУ-24 ^_^
23
1
 
34
 
! Отговори
232323 преди 8 години
турция показа че е терористична държава и поддържа идил.
22
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само не разбрах как за 17 секунди, в които руските пилоти са били в турското въздушно пространство, турците са ги предупредили 10 пъти
21
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мислих ги за по - умни турците!!
20
0
 
21
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Турция като ислямска държава следва да бъде прекратена.На нейно място да се образува федерация като социалистическа Югославия или три национални държави със социализъм по сталинските модел.Константинопол да стане свободен град държава както е Сингапур.
19
2
 
28
 
! Отговори
До Псевдоибрахим преди 8 години
До ИбрахимАбе, нещо много почнаха да капят руснаци от въздуха? Самолет, после вертолет... Вай, вай, вай...Бомбардировач, пуснал бомбите си, т.е. празен, връщащ се от мисия, ударен в гръб от "съюзник в борбата с ИДИЛ" и хеликоптер, рискувал да лети ниско долу , с цел да спаси от изяждане втория оцелял пилот... Падат. Вторият пилот вече е спасен от спец отряд. Сега вече ще падат и други самолети, ама може и да не са руски.
18
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега разбирам, че сирийците имат и спец части . Сигурно говорят руски...:) След като видяха , че с хеликоптери на става , руснаците на бърза ръка са вкарали Алфа да си измъкнат човека. Браво на тях!Сега е време да изпепелят онези 'умерени' човекоядци , които убиха първия пилот.
17
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първата реакция на Турция бе да потърси помощта на ООН, като че ли Русия е свалила турски самолет, а не обратно.
16
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега вече руснаците ще разкрият на света общоизвестната тайна за топлите връзки на определени среди и облагите от нефта и културните ценности от разрушените обекти на световната култура. А печалбите / милиарди!/ от руските туристи ще секнат. Поне едно е сигурно- руснаците са патриоти!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименОще по-назад - в 1856 г. Учудвам се що народ е бягал от часовете по история...
14
0
 
49
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Жалко, че не са и двамата живи. То машини бол, но човека е ценен.
13
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете Руските туристи за Турция.Резнете ги за турски поток,та да ги видим подръжниците на тероризма.Самолета е свален защото Руснаците напипаха артерията на ***,търговията им с нефт с терористите.
12
0
 
64
 
! Отговори
гог преди 8 години
не случайно, старите хора ни учеха ,че турчина падне ли му винаги ще ти забие ножа в гърба !
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** е ***, той ще избере подходящ момент за да го върне на ***. Дали ще е граждански полет, дали военен, дали някаква друга *** игричка, но няма да ги остави на мира 100%. Светът живее в момента в 1950г.
10
0
 
45
 
! Отговори
xph преди 8 години
"Турският премиер Ахмет Давутоглу пък заяви, че страната има право да отговори, ако въздушното ѝ пространство е нарушено." ЧЕ ТО ПОТАЗИ ПРАВИЛНА ЛОГИКА, ГЪРЦИТЕ ТРЯБВАШЕ НЯКОЛКОТО СТОТИН ПЪТИ ВЕЧЕ ДА СА ВИ СТРЕЛЯЛИ... И СЕГА НА ЛЕТЯЩИ КИЛИМЧЕТА ДА ПАТРУЛИРАТ МУСТАКАТИТЕ КОМШИИ
9
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава богу ,че е жив.Сега руснаците ще се погрижат да няма руски свалени самолети,
8
3
 
47
 
! Отговори
Киро Факиро преди 8 години
Те карабинерите бая има да си патят от бабаитлъка си. И кюрдите са им набрали и арабеските, сега ядосаха и Мечо!