Русия към Турция: Върнете "Св. София" на християните!

Депутат от Думата иска Анкара да демонстрира добра воля
26 ное 2015 15:00,
63
Русия към Турция: Върнете "Св. София" на християните!
Снимка: Reuters

Депутатите от руската Дума поискаха храмът "Света София" в Истанбул да бъде върнат на православната църква. Те подкрепиха предложение на шефа на комисията по защита на християните в руския парламент Сергей Гаврилов.

Според него Турция трябва да демонстрира добра воля заради кризата между Анкара и Москва, избухнала след свалянето на руския бомбардировач. Освен това Гаврилов припомни и че храмът "Света София" в Истанбул е сред най-старите християнски църкви, съобщи Нова тв.

Руският депутат обясни, че очаква от турската страна да направи тази приятелска крачка.

Гаврилов обяви и че Москва е готова да участва материално във възстановяването на храма и да привлече най-добрите реставратори за това. 

"Подобна стъпка би помогнала и на Турция и исляма да покажат, че добрата воля е повече от политиката", смята депутатът.

Църквата "Света София" е построена през 532-537 г. при император Юстиниан I.

След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. "Света София" е превърната в джамия. След разпадането на Османската империя правителството на Турция секуларизира сградата през 1934 г. и от следващата година тя функционира като музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
До АПОСТОЛОС МИХАСИсидор и Антимий.Да,елини са ,но църквата е византийска,т.е на Източната римска империя.Император Юстиниан l,е тракиец,значи защо да не приемем,че голямата заслуга за построяването й е на нашите предци траките!?
40
1
 
4
 
! Отговори
Бранко преди 8 години
За тези, които не знаят:Кремень се е казвала крепостта в пределите на държавата Казан, мюсюлманска, но всъщност последната прабългарска държава, подчинена от Иван Грозни, в чиито жили също тече прабългарската императорска кръв на рода ДУЛО.Оттам ,по подобие на кулите на Кремень,той построява храма си в Москва, и нарича московската си крепост КРЕМЪЛ.Още някой ще ме пита ли защо обичам руснаците? Макар и да сме водили братоубийствени войни в миналото, НИЕ СМЕ КРЪВТИ БРАТЯ!
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом питаш ето ти одговора.Построена е от християните по време на византииската империя .Земите на византииската империя която е с православно вероизповедание.Когато столицата Констанитопол пада в турски ръце ,турците я превръщат в джамия и построяват четирите викала в четирите и краища.Заличавот фреските и други християнски атрибуту ,гонят християнските свещеници и я превръщат в джамия.
38
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ay siktir shte se vurne curkvata , a ot kogo e postroen nqkoy umrn dali se pita
37
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази гавра повече не може да се търпи.Иска ме си храма св.София и ако Турция която е светска държава в интерес да добросъседските отношения с православните държави трябва да върне църквата за ползване от християните.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да бъде пастроена св София наи големият храм в древноста е бил на евреите в Ерусалим.По късно тои е разрушен от римляните и от него сега има само една стена.Юстиниан решава да построи по голям християнски храм от евреиският.Когато го завършва се провиква ".Къде си Давидеееее,ела и виж, аз построих по голям храм от вашия."Това е древно строително чудо устояло през вековете на всички земетресения.Минаретата построени от турците при земетресенията бяха паднали та после те ги ремонтираха.
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изумява се човек какви политически *** има в саита.Като чете човек коментарите им за св.София направо му иде да ревне.Колко книги сте прочели,какво знаете за историята и наи вече за тази църква светиня на християнството и огромно строително чудо от древноста?Това е наи голямата гавра с християните да превърнеш храма на папата в джамия.Тя трябва да бъде върната на християните и вселенският патриарх.Руснаците са прави.
34
4
 
7
 
! Отговори
всеки иска нещо преди 8 години
Докато чрез ДПС Турция ислямизираше държавата ни без да се усети русите се настаниха из Истамбул .Старата игра на нов глас.
33
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да са клали руснаците, не са заличавали цели култури, нещо което англо саксонците, арабите и османците са правили безброй пъти напълно целенасочено. В Русия съжителстват много народи, всичките са си съхнранили културата и традициите. Това не може да се каже за земите, превзети от тия трите групи изверги.
32
6
 
21
 
! Отговори
i'm преди 8 години
Хайде братя българи, другата година сме на море в руския курорт Анталия. И от плажа в Анталия с чартърно ваяжче до Сирийская ССР на разходка :)))))
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BerlinМи то президентът на Чечня Рамзан Кадиров с радост ще дерадикализира турскско-арабския аскер , не нужно спецназ да влиза в действие!
30
3
 
10
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
А само преди 2 месеца Путин откри най-голямата джамия в Русия - Moscow Cathedral Mosque. :)))
29
0
 
7
 
! Отговори
Ватенка и ушанка преди 8 години
До Турция към Русия.К'во? Кримнаш!
28
5
 
26
 
! Отговори
Проповедника преди 8 години
Исляма ще отиде при девствениците в пълен състав ако не слуша Путин!
27
2
 
6
 
! Отговори
.. преди 8 години
Turcite strahuvat se , sega stava interesno, bili spremni za sqkakvi otnosheniq .. MARSH be surtuk uruspu tva nee igra za deca mamavi nagla mrsna
26
32
 
7
 
! Отговори
Турция към Русия. преди 8 години
Върнете ни Крим.
25
5
 
23
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Комшулука толкова яко го закъса ,че продължавам да следя с удоволствие новините!
24
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжно му е защото не е българин. Руски *** от Петербург е.
23
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много са се загрижили за православната църква...забравиха, че доскоро те бяха тези, които забраняваха вероизповеданията...
22
4
 
17
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Кое ти е тъжно? Турция, ако няма АЕЦ, ще купува ток от България. Това ли те натъжава?