Русия отвръща на удара. Мести ракети в Сирия

Оцелелият пилот: Не сме навлизали в турско пространство!
26 ное 2015 07:00, Петя Славова
157
Русия отвръща на удара. Мести ракети в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Русия изпрати една от най-новите си ракетни системи в Сирия, която да пази самолетите ѝ там, след като Турция свали неин бомбардировач на 24 ноември. Москва се зарече, че нейните бойни самолети ще продължат да изпълняват мисии близо до турското въздушно пространство въпреки сериозния инцидент, предаде Ройтерс.

Руският отговор обаче беше много точно изчислен. Лидерите говореха за ответни мерки, включително в търговията и туризма, но нямаше никакъв знак, че Москва иска военна ескалация по отношение на Турция, пише в. "24 часа".

Русия изпраща зенитноракетната система С-400 “Триумф” във военновъздушната си база “Хмеймим” в Сирия, съобщи руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС. Разполагането на системата, която е на въоръжение от 2007 г. насам, е по решение на върховния главнокомандващ на Русия Владимир Путин, обясни Шойгу. Москва ще използва в Сирия всички средства “с цел подсигуряване на полетите”, заяви и президентът Путин.

Още по темата

Всички действия на атакуващите руски самолети отсега нататък ще се извършват под прикритието на съпровождащи ги изтребители, обяви генералният щаб на руската армия, като разкри мерките, които взема в отговор на свалянето на Су-24. “Предупреждаваме, че всички цели, представляващи за нас потенциална опасност, ще бъдат унищожавани”, каза началникът на главното оперативно управление на генщаба ген. Сергей Рудской

Инцидентът с руския самолет в Сирия прилича на планирана провокация, каза още Лавров пред руски и чуждестранни медии. По последна информация в района, който турските ни колеги считат за населен с туркмени, има стотици, а може и над хиляда бойци наемници от руски произход, които представляват пряка опасност за нашата сигурност, обяви Лавров. “Според наличната ни информация в този район е разположена и инфраструктура на терористите, включително складове с оръжия, боеприпаси, командни центрове и снабдителни пунктове”.

Ердоган се опита да даде заден ход, като заяви, че страната му не иска ескалацията на напрежението между нея и Русия, но не може да “замълчи”, когато граничната ѝ сигурност е застрашена. “Нямаме намерение да ескалираме напрежението заради инцидента. Просто защитаваме нашата сигурност и правата на нашите братя”, заяви Ердоган в телевизионно обръщение, очевидно имайки предвид туркмените в Сирия, предаде АФП.

Президентите на Турция и САЩ Реджеп Ердоган и Барак Обама говориха по телефона след инцидента със сваления руски самолет, заяви канцеларията на турския държавен глава. “Американският президент каза, че САЩ и НАТО подкрепят правото на Турция да защитава своя национален суверенитет.” Двамата споделили мнението, че е необходимо да се вземат мерки, за да не се допуска повторение на случилото се, и че е важно да се намали напрежението.

Турският премиер Ахмет Давутоглу също смени тона, като заяви, че Русия е приятел, съсед и много важен партньор на Турция, предаде РИА Новости. Премиерът подчерта, че отношенията между двете страни не трябва да бъдат жертвани заради инцидента със сваления руски Су-24.

Турция подсили на 25 ноември патрула на границата си с 18 изтребителя F-16. Анкара спешно прехвърли още 20 танка към сирийската граница след инцидента, предаде РИА Новости. Това е допълнителна бронетехника към вече базираната в района.

Според живия пилот, сваления СУ-24 не е навлизал в турското въздушно пространство. “Никакви предупреждения не сме получили. Нито по радио, нито визуално. Въобще не е имало контакт”. Това заяви Константин Мурахтин – оцелелият щурман на сваления от Турция руски Су-24. Командирът подп. Олег Пешков загина.

Пред руската тв “Россия 1” Мурахтин разказва от болницата в Латакия, че ракетата, с която е ударен самолетът, е била изстреляна без предупреждение и те не са я забелязали.

Мурахтин отрече да е нарушавано турското въздушно пространство “дори за една секунда”. Той каза, че е жив и здрав и като го изпишат, ще продължи да се бори с тероризма.

Анкара уверява, че няколко пъти Су-24 е предупреждаван да промени незабавно посоката и че е бил улучен в турско небе, но е паднал на сирийска територия. САЩ също казват, че е имало предупреждение.

Мурахтин е успял да се укрие от джихадисти преследвачи и е спасен с операция на руски и сирийски спецчасти, разказа руският военен министър Сергей Шойгу. Той е открит в район, където действат сътрудничещи си с Анкара отряди сирийски турци.

“Щурманът е в нашата база жив и здрав”, заяви Шойгу и допълни, че операцията е продължила 12 часа. Министърът благодари на “всички момчета, които цяла нощ работиха при огромен риск”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: РусияТурцияСу-24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Спас преди 8 години
"Москва се зарече, че нейните бойни самолети ще продължат да изпълняват мисии близо до турското въздушно пространство"???????????????????? Не! Москва каза, че вече пиле не може да прехвръкне, през въздушното пространство на Сирия!!! А без да говори много, изравни мястото на събитието...............!:)
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви предупреждения не сме получили. Нито по радио, нито визуално. Въобще не е имало контакт----тоя *** може ли да каже що е катапултирал щом нищо не са чули и видели?
68
0
 
1
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
До Анонимен 98 Да,ще свали на *** фърчилото!
67
1
 
18
 
! Отговори
турско печено преди 8 години
Не смеят да мръднат или пръднат *** след това--с-400-ще ги накаже даже да се приближат към своята граница.Огънят на Слънцепек и ТОС буратино ще отмъсти за перущица и батак.Прилагане рецептата на А.Сахаров за любимия ни поробител.
66
2
 
7
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
Той каза, че е жив и здрав и като го изпишат, ще продължи да се бори с тероризма.По-точно "Я обратился с рапортом к командованию с просьбой оставить меня на этой же авиабазе.Я обязан вернуть должок за командира" - имаше го в репортажа , а не тия високи глупости за "борба с терроризма"..
65
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С-400 е най-модерната ракетна система, интересно ми е дали ще свали нещо :)
64
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Русия отвръща на удара"...очаква се да покажат кой е по-турчин от турците !
63
0
 
24
 
! Отговори
Ще си го получат преди 8 години
Наглостта на турците е покъртителна:от една страна казват,че Русия е приятел,а от другаче защитават сигурността си от руски бомбарировач без бомбен товар,летящ покрайграницата им.Фактът,че показват приблизителния маршрут на сваления самолет означава,че те са наясно чий може да бъде самолетът и какво е правил там.Тезата "не знаехме чий е"е несъстоятелна.Давутоглу нарежда изпълнение на враждебно действие към Русия и сенадява то да не навреди на отношенията с нея.Въпиюща олигофрения!
62
0
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хааа..ЩО ,БЕ.. преди 8 години
.....КРИЛАТИТЕ РАКЕТИ ..НЕ СА ЛИ ТОЧНИ...ха,хааааааааааа...??!
61
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
замисли ли се някой каква полза имат турците от подобна глупост,губят милиарди от туризъм и взаимни проекти с Русия,а и като гледам изказванията на Ердоган доста го втриса.Тук идва въпроса кой натисна копчето,защо точно СУ24 същия де прелита над американска фрегата Хук,кой има интерес да забърка Русия в втори Афганистан,кой ще иска да накисне Турците които много много не се вслушват в съветите на Обама.утре може да свалят самолет и над България добре че можем да се оправдаем с липса на авиация.
60
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До демократА може би ти самия си спинозен, злобен, русофоб! Е нещастието ти е пълно! А за Русия не мисли, те са велики и такива ще си останат!
59
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** много нахални тия турци бе. Не искат да им се нарушава въздущното пространство.
58
5
 
72
 
! Отговори
1 преди 8 години
Който плюе Русия, ходи по голяма нужда върху гробовете на дедите си. Явно за това 500 години турците са "присъствали в нас", и пак ще присъстват. За това никой в европа не ни бръсне за слива, защото сме неблагодарници и лижем кой каквото и откъдето ни подаде.
57
56
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е момента Турция да окупира Крим и да го да го присъедини към Османската империя.
56
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КонКон с московски капаци си крепостник. Няма лек, да знаеш.
55
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брях! Русофилите развяха руския пряпорец над Босфора! Смилете се малко над комшиите бе бабаити. Оставете ги барем половината.
54
1
 
56
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
смразяващ руски ответен ход съвсем малък турски бабаитлък се иска и С 400 ТРИУМФ ще ги опържи заедно със нато
53
1
 
57
 
! Отговори
абв преди 8 години
Гадните *** май напълниха гащите! Ще им излезе през носа и всички телесни отверстия смъртта на двамата руснаци! Действие второ следва! Да му мислят!
52
43
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дребния получи здрав шамар
51
36
 
3
 
! Отговори
107 преди 8 години
китай чака да си вземе голямо парче от сибир. не е далече времето