Страховит руски арсенал дебне из засада в Сирия

Зенитните системи на крайцера "Москва" откриват цели до 450 км
26 ное 2015 12:00, Елка Василева
177
Страховит руски арсенал дебне из засада в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който награждава с държавни отличия екипажа на сваления във вторник от турските ВВС руски бомбардировач Су-24М - неговия командир подполковник Олег Пешков (посмъртно) и щурмана капитан Константин Мурахтин, съобщават руски издания. Посмъртно е награден и матрос Александър Позинич, загинал при операцията за спасяване на щурмана, информира "Росийская газета".

Олег Пешков получава посмъртно званието Герой на Русия, а Мурахтин и Позинич са наградени с ордени "Мъжество", уточнява "РБК дейли". Капитан Мурахтин бе провъзгласен за най-добрия щурман в Русия на конкурса "Авиадартс-2014", припомня вестникът.

Още по темата

Руският Су-24М бе свален във вторник с ракета от турски изтребител F-16 край сирийската граница. Двамата летци катапултираха, но единият загина, а вторият оцеля и бе спасен след 12-часова операция, в която бе унищожен един хеликоптер Ми-8 и загина един руски морски пехотинец. Анкара твърди, че руският самолет е навлязъл в турското въздушно пространство и не е реагирал на предупрежденията; Москва отрича.

Според оцелелия щурман руският Су-24М не е получавал никакви предупреждения от турска страна. Мурахтин заяви, че изключва възможността бомбардировачът да е навлизал в турското въздушно пространство "за секунда дори", посочва "Комерсант".

Вчерашните събития сочат, че инцидентът няма да предизвика пълномащабен конфликт между Москва и Запада и последиците ще останат в рамките на руско-турските отношения, коментира изданието. Сдържаната реакция на съюзниците на Турция в НАТО показва, че с оглед опитите за формиране на коалиция срещу "Ислямска държава" те нямат намерение безусловно да подкрепят Турция и да отворят още един фронт срещу Русия.

Анкара отправя помирителни изявления към Москва, но все тъй настоява, че Су-24 е нарушил въздушното й пространство и че руската авиация в Сирия бомбардира не терористите, а мирни жители. Властите на Русия не приемат нито едно от обвиненията и заплашват Турция със "сериозни последици за целия комплекс от двустранни отношения", обобщава всекидневникът.

Печатът коментира новите мерки за въздушна сигурност в Сирия, въведени вчера от Москва. Президентът Путин прие предложението на руските военни да изпрати в Сирия най-модерната зенитна ракетна система във войската - С-400 "Триумф". Те се мотивираха с възможността за пръв път да я изпробват в реални условия, отбелязва източник на "Комерсант" от руския Генщаб.

Владимир Кожин - помощник на Путин по военнотехническото сътрудничество, подчертава, че изобщо не става дума Русия да продава такива системи на сирийските военни и щом приключи руската операция "Възмездие", зенитните комплекси ще бъдат върнати в постоянния си гарнизон.

Зенитни ракетно-оръдейни комплекси "Панцир-С1" вече бранят в Сирия руската въздушна база Хмеймим, а руският ракетен крайцер "Москва", оборудван със зенитна система "Форт" - военноморски аналог на С-300, е застъпил на бойно дежурство край бреговете на Латакия, отбелязва печатът. С изпращането на С-400 руските военни получават още по-мощни оръжия - системи за ПВО с голям обсег от стотици километри, пише "Росийская газета".

"Естествено никой не се кани да пуска ракети наляво и надясно", но "при реална заплаха от обстрел откъм чужди летателни апарати, както стана със Су-24, страховитият арсенал ще бъде задействан", уверява московският официоз.

Зенитните системи включват и мощни радари, тъй че "на практика цялата територия на Сирия и голяма част от съседните й държави ще бъде покрита изцяло с радиолокационното поле на нашите системи за ПВО". "Експертите са убедени, че тогава нито един самолет или дрон не ще може безконтролно да се приближи до руските екипажи, намиращи се във въздуха", добавя "Росийская газета".

Зенитните системи на крайцера "Москва" откриват цели на разстояние до 450 километра и могат да ги унищожават на разстояние до 350, "което позволява на практика изцяло да се контролира сирийско-турската граница от Средиземно море", цитира вестникът бившия командващ руския Черноморски флот адмирал Виктор Кравченко.

Прочутата система С-400 няма нужда от специална реклама. "Триумф" може на разстояние до 400 километра да обстрелва едновременно 36 цели и да насочва към тях 72 ракети. "Самата възможност да срещне такъв прехващач в сирийското небе ще убие у когото и да било желанието да си поиграе с нервите на нашите военни", допълва "Росийская газета".

Изданията преценяват шансовете инцидентът със Су-24 да сложи начало на руско-турска търговска война. Още днес Москва може да обяви официално ограничения върху вноса от Турция, цитира "Комерсант" източници от руската държавна администрация. Засега обаче не ставало дума за ембарго, както в случая с ЕС, САЩ, Австралия, Норвегия и Канада - обекти на руски контрасанкции.

Турция е петият най-голям търговски партньор на Русия със стокообмен от 31 милиарда долара през 2014 г. Федерацията изнася за тази страна най-вече растителна продукция, текстил и оборудване, посочва "РБК дейли".

Руското икономическо министерство планираше след контрасанкциите на Москва спрямо ЕС Русия и Турция да увеличат двустранния стокообмен до 2020 г. тройно - на 100 милиарда долара. Миналата година двамата държавни глави договориха и строежа на нов газопровод - "Турски поток", важен за Русия, за да доставя по него газ в Европа, заобикаляйки Украйна. Сега обаче сме на път да сложим кръст на проекта, пише вестникът. Русия впрочем има и други алтернативни маршрути за износ на синьо гориво, уточнява той.

Възможно е да бъде застрашен и най-големият енергиен договор на Русия с Турция, според който "Росатом" се наема с изграждането на АЕЦ "Аккую", предупреждава "Новие известия".

Централата, включваща четири блока с обща мощност 4,8 гигавата, ще струва 22 милиарда долара. Първият блок трябва да бъде пуснат през 2022 г. Ако проектът се провали, това сериозно ще забави подсигуряването на Анкара с необходимите й мощности - турските нужди от електроенергия растат с около 6 процента годишно, а близо 44 на сто от енергията идва от газ, доставян от Русия и от Иран, пояснява всекидневникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо да каже оня сладкодумник от ДПС? Той вече достатъчно си откри картите. И сега ако не е ясно на нашите политици кому служи, здраве му кажи! Нека пак го включват в разни комбинации и коалиции!
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С-400 действа в радиус от 400 км, може да порази едновременно 36 цели и да насочи 72 ракети. Няма нужда от коментар. Ердоган сбърка, като разчиташе на подкрепата на приятелите си от НАТО и САЩ. Впрочем Путин подчерта, че САЩ предварително са били предупредени за този полет, с всички подробности за маршрута! Много се оплетоха нещата. В дъното са колоните от танкери с нефта към Турция, а имало и подземни тръби...
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страховития руски арсенал е заснет тука с сто процентовата си прецизност, точност на попадението, и разрушителност, видеото е от ютюбе и е записано от руски военнослужещи youtu.be/QtuN8UuAWTgПриятно гледане
102
4
 
0
 
! Отговори
Ст преди 8 години
Тая сухотка няма ли системи за защита от термално насочвана ракета? Използват се още от виетнамскатс война. Тогава и руснаците я копираха.Явно арогантността ги кара да са немърливи.
101
0
 
14
 
! Отговори
11 преди 8 години
Мноо мръсни предатели и изедници еврогейове с *** са налазили тука...
100
13
 
4
 
! Отговори
афган преди 8 години
А муджахедините в Афганистан как победиха страховития руски арсенал. Руснаците само ще ескалират конфлркта, ще радикализират още повече ислямисти и накрая пак ще загубят.нищо добро няма да последва от това.
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли колко дьржави си мьлчат но всьщност желаят руско турска война момента, за да могат да си откьснат земя но си мьлчат да не сьбудят змията.И тогава ще се разбере от коя страна е балона си е голям с една игла се пука.
98
1
 
15
 
! Отговори
е и преди 8 години
Пак тенденциозно заглавие руснаците НЕ ДЕБНАТ никой всеки който има очи и нещо между ушите е видял и разбрал какво оръжие се намира там друг въпрос е защо сега някои тракат зъби и се оглеждат от къде ще им дойде.
97
24
 
4
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Всеки боен самолет еле пък Су-24 има система за предупреждение от "осветяване "от РЛС на противника и такава за обстрел от Ракета.Още при първият обход пилота е чувал най-вероятно писукането на системата че е прихванат!А сега си отговорете защо не се отклонил когато и другата система го е предупредила за ракетата идваща към него!
96
0
 
23
 
! Отговори
долутурския поток преди 8 години
Браво на умния ердоган че с глупостта си закопа антибългарския турски поток.Жива подигравка за страната-открай,но не през.Дано въпреки нашите дебелосер.....предатели дойде отново южния,но не вярвам.Поне подигравката от 1.12.2014 родена,се прекрати.
95
3
 
37
 
! Отговори
до преди 8 години
до всички дьомнета-русофоби тук - не злорадствайте, а си помислете на чия страна заставате - на страната на ИД-изверги, които черпят вдъхновение от историята- как турците са ни клали, изнасилвали, поробвали и т.н. изродщини, но явно с такива сънародници наистина е по-добре да си изчезнем като народ - това е и целта на ФАЩ и еврогей..ския съюз. така, че дерзай народе - директивата ви е дадена - напред....
94
2
 
20
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
бах мам му , туй джелязо само да потегли и току виж прегазило босфора
93
4
 
53
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
Кат Русия няма друга,тъй велика на света. Тя е нашата опора,тя е нашта висота !!!/Иван Вазов/
92
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия страховитите прословутите непобедимите руски оръжия от кой са толкова страховити ? От руските войничета на чиито глави падат ли ? За с300 в ютюбе ли става дума ? Че те летят право нагоре за няколко метра и директно върху главите на този който ги е изстрелял, има качени от руснаците видеоклипове в тубата, а още колко не са качени само *** знае
91
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли нормални управници? Много реваха за провала на Южен поток, а сега мишкуват и се крият. Теменужките да заминават за Русия, Боковците да заминават за Европа за подкрепа за Южен поток.
90
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядо Иван извади дебелата тояга.
89
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Краят на една дивашка империя наречена Турция се нарича Русия.
88
52
 
6
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Руснаците ядоха бой в Афганистан след тях Американците. Същото ще се получи и в Арабските страни. Но никога няма да са спокойни в собствените си страни. Който сее ветрове жъне бури. Имали случай на дълго време окупирана страна.
87
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много бендеровска *** в тази българия, много. марш за лвов
86
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин обеща да отпусне пари на фалиралия "Уралвагонмаш", но не е ясно как ще върнат уволнените работници. Армата повече няма да се ползува във вариант танк, а само като платформа за тежки бронетранспортьори, поради пълната му непригодност за танк според Министерството на отбраната. Ще се възражда проекта на танк Т90, още повече че бурятите, които основно се ползват за танкисти поради ниския си ръст, категорически са отказали танк на база Армата. "Няма да влизаме в тоя движеш се ковчег!"