В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24

Преднамерено ли Турция отива към изостряне на отношенията?
26 ное 2015 17:30, Елка Василева
234
В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24
Снимка: БТА

Свалянето на руския Су-24 на 24 ноември близо до турско-сирийската граница предизвика една от най-големите международни кризи през последните години. Обстоятелствата по прехващането на самолета и последвалите събития показват, че Турция може би преднамерено е отишла към изостряне на ситуацията, пише Лента.ru.

Първите въпроси възникнаха още при преглеждането на видеозаписа с кадри от падането на ударения самолет. Качеството на картината е много високо за обичайните сирийски военни видеа, което навежда на мисълта, че в района се е намирал оператор с професионална камера, който е знаел какво и кога му предстои да снима. Същите въпроси може да бъдат поставени и във връзка с видеозаписа от унищожаването на хеликоптера.

Недоумението, пише руското издание, се засили след огласяването на версията на Анкара, съгласно която турската противовъздушна отбрана в продължение на 5 минути 10 пъти е предупреждавала приближаващите се самолети, че трябва да променят курса си. Записът беше излъчен и по турска телевизия. Той представлява многократно възпроизвеждане на една и съща фраза, несвързана нито с мястото, нито с времето и в никакъв случай не може да се смята за доказателство за реално отправени в ефир предупреждения.

Основният въпрос, пише изданието, се състои в това кога точно руските изтребители са започнали своята атака? Дори ако наистина е имало нарушаване на турската граница, то неговата кратковременност /по-малко от 20 секунди според американската и германската версия/ ни кара да предположим, че решението за атаката е било взето по-рано. Самото изстрелване на ракетите с много голяма вероятност е било произведено вече над територията на Сирия.

Всичко това, имайки предвид и много бързото появяване в мрежата на съответните обяснения и видеоматериали, говори в полза на подготвена провокация с цел Русия да бъде принудена минимум да промени целите на своята операция в Сирия, а като максимум – операцията да бъде спряна. Очевидно, турското ръководство е разчитало на подкрепа от страна на съюзниците си от НАТО, пише руското издание.

Какви промени може да са искали турците? Най-очевидното – прекратяване на руските въздушни удари на територията, където действат протурски формирования, позволяващи на Турция да контролира големи части от границата.

Напълно е възможен стремеж към спиране на атаките на руските военно-космически сили върху инфраструктурата за нефтодобив и нефтопреработване на ислямистите, тъй като Турция е един от основните бенефициенти на евтиния петролен трафик, пише руското издание.

Лента.ru обаче твърди, че задачата не е била изпълнена – затруднения са възникнали още на етапа търсене на подкрепа от силите на НАТО.

Руската реакция окончателно погреба надеждите за резултат, който да устройва Турция. От думите на Владимир Путин и военните става ясно, че руската въздушна операция ще продължи и най-вероятно ще бъде разширена, заключава Лента.ru. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: РусияТурцияСирияСу-24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задачата е много елементарма и е математическа - някой да повтори тези фрази 10 пъти и да се измери времето за това. Взема се скоростта на самолета и се вижда за това време какво разстояние може да измине. Значи изтребителите Ф-16 са били във въздуха преди предупрежденията? На какво отстояние от границата са започнали предупрежденията. Иначе това със записите и с картинките е за нецивилизования свят. Останалите знаят, че това е лесно манипулативно. Само международна обективна експертиза.
139
0
 
1
 
! Отговори
Никой преди 8 години
Не знам кой *** е писал статията, но искам да му кажа че се пише прихващане.
138
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес.ru превежда лента.ru , но .ru като напишат Добър ден по добре се огледате за звездите в нощното небе, има ли по лъжливи средства за масова дезинформация от руските ? Лъжете им ги видяхме в Украйна със загубилите се в Украйна руски воиски , на ваканция и почивка с танковете си...евтина пропаганда за полуidioti
137
13
 
4
 
! Отговори
До 208 преди 8 години
До Анонимен208 на Сергей Лавров външния министър на Русия дъщерята му живее в Ню Йорк ти нашите продажници ли си тръгнал да обвиняваш, не можеш да се разбереш с тези русофили, това са психическо болни хора
136
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже и сирийците с чалмиte по главите имат по добри камери от азиатците, руснаците покрай тия ембаргото и санкциите сигурно имат още чернобелите лентови камери, санкции брат, кво да се прави
135
14
 
4
 
! Отговори
Милен преди 8 години
Много дьржави имат очи в голямата територи на руснаците и искат да запалят огьняВече искат руска земя и нефт, рано или кьсно ще се случи
134
4
 
26
 
! Отговори
непал преди 8 години
Турските самолети многократно нарушават въздушното пространство на Сирия и Гърция, и кво, някой да им е свалил самолет, не, американците като бомбиха Югославия минаваха през нашето въздушно пространство като през разграден двор, някой да каза нещо,не, сега оревахте орталъка щото на американците и турците не им оттърва, що бе мамините. А сега като руските бомбардировачи ще летят под прикритие на изтребители, дали ще видим турски изтребители, май няма.
133
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А как снимачния екип да е сигурен че точно в тоя ден и в тоя час там ще стане това? Ако е вярна версията че от близо седмица турски изтребители само са търсели повод - какво значи това? Ако са правили "учебни прехвати" - само прихващане на целта, но без изстрелване на ракета - това е сериозен повод с бомбардировачите да има и изтребителен ескорт, но такъв не е имало? Нима от земята не са следили какво става във въздуха и не са предупредили Су-24 че зад него има два "чужди" Едва ли...
132
4
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
imame si balgarska pogovorka: na turchin viara da niamash. sega i rusnacite veche go razbraha. a obshtiat vrag ne e samo IDIL ,a isliama kato cialo
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗа другото съм напълно съгласен :)-
130
0
 
4
 
! Отговори
бат Гошо преди 8 години
Някъде четох ,че скоростта на Су 24 е 1700 км/ч.Ако е летял със скорост 1200 км/ч /по лесно да смятаме -значи 1200/60 равно на 20 км/мин -за 5 мин самолета е минал 100 км.
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименаФгански
128
14
 
3
 
! Отговори
gamer преди 8 години
До 176Ти наред ли си? Виж какви държави изреждаш - Югославия,Ирак,Либия,Сирия. Ти би ли живял в някоя от тези страни преди НАТО т.е "злите" американци да се намесят там ? Смяташ ли че лошият, зъл, масонски и соросоиден, цивилизован свят не трябва да се намества когато под носа му става геноцид и тирания в големи мащаби? С тези глупости които си написал открито заставаш зад тиранията на Кадафи, Путин, Милошевич, Садам и Асад. И всички тук подкрепят това. Жалко, май ще трябва да емигрирам
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 185. Ти обр_зан ли си?
126
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 8 години
И аз стигнах до същите заключения! При това без да съм разследващ или експерт по бойна авиация. Освен това трябва да добавим и думите на щурмана който казва, че в случай на нарушено въздушно пространство има начини да се сигнализира това не само по радиото. Например с успореден полет или с изстрелване не предупредителна ракета.
125
4
 
20
 
! Отговори
Винету преди 8 години
Турция вън от НАТО. Това е единствената га_жалска страна в съюза и трябва немедлено да бъде изхвърлена. Не ни трябва такъв р_з_н таралеж в гащите.
124
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оо та вече има в нета подобни картинки.Безкрайни редички от подути трупове на малки и задължителната агитка от гледащи сърдито и безумно небето талибани и отдолу кърваво червени надписи.ЕТО Какво правят руснаците в Сирия Предполагам че в най скоро време бг средствата за информация ще почнат с хилядите статии за сирийски сирачета пострадали от руските бомби.Всички вкупом ще зациврят и ще заклеймяват Путин като ултиматният сатана.Жалките постановки предстоят.
123
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета статията...чета кой работи по нея....И НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ЧЕ ТОВА Е ИСТИНА!!!!!
122
7
 
3
 
! Отговори
манго преди 8 години
долу русия да живее ссср
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 166БомбаРдировки