"Бъркотия в картите" причинила свалянето на Су-24

Анкара и Дамаск спорят за хълм, през който минал самолета
27 ное 2015 09:12,
90
 "Бъркотия в картите" причинила свалянето на Су-24
Снимка: БТА

"Бъркотия в картите" може би е причинила инцидента с руския самолет Су-24М, свален от Турция във вторник край сирийската граница - според турските власти, защото е нарушил въздушното пространство на страната, пише "Новие известия".

Още по темата

Анкара и Дамаск претендират за малка остра издатина, врязана в територията на Сирия - може би тъкмо нея не е заобиколил руският самолет. На турските географски карти тя е оцветена като турска територия, а на сирийските - като сирийска. Руските летци използват сирийски карти, обяснява изданието.

Може би тъкмо тази "бъркотия е причинила трагичния инцидент, смятан от Москва за планирана провокация. Руското министерство на отбраната впрочем твърди, че трасето на полета при всяко положение е минавало най-малко на един километър южно от спорната гранична издатина - сиреч според тази версия Су-24 е бил свален над Сирия, дори ако се водим по турските карти", добавя "Новие известия".

В споровете дали пилотът е нарушил въздушното пространство на Турция основен аргумент на Анкара е версията, че преди да открият огън, турските летци са му отправили най-малко 10 предупреждения.

Турското министерство на отбраната разпространи и аудиозапис, на който мъжки глас казва на английски: "Наближавате границата на турското въздушно пространство. Променете курса!".

Дали записът е автентичен, ще установят специалистите, но още сега има неяснота как за малко над 17 секунди (колкото се е намирал Су-24М в турското небе според външния министър Мевлют Чавушоглу) диспечерите са могли да изрекат 10 пъти това предупреждение, пита руският вестник.

Според оцелелия щурман руският самолет не е получавал никакви предупреждения от турска страна и дори за секунда не е навлизал в турското въздушно пространство. Проблемът е, че отсечката от турско-сирийската граница, където е бил свален бомбардировачът, вече от много години е спорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е чакала в засада руския самолет. И го е свалила без предупреждение. Сега С400 чакат турците пак да се "объркат"...
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На война като на война
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като Русия не внася официално оплакване в ООН, а само плаче по медфиите, значи няма аргументи. Значи просто можем да си ги турим на оная работа.
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е свалила руския бомбардировач за 17 секунди. Освен това Су-24 не е осъществявал враждебни действия. Това твърди Марк Галеоти в статия, публикувана в британския в. Гардиън"."А фактът, че турците са свалили бомбардировача толкова бързо, ни навежда силно на мисълта, че те са причаквали летателен апарат на Москва да се приближи достатъчно", допълва той.
67
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако наистина руският самолет е бил над турска територия само 17 секунди,диспечерите не могат да произнесат 10 пъти предупреждението,но и турските самолети няма да успеят да го ударят.Значи и двете страни лъжат.
66
5
 
30
 
! Отговори
ННС преди 8 години
Поговорката, че каквото сам си направиш, никой не може да ти направи е толкова актуална за тоя случай.Турците такава изиотщина натвориха,че близките 100 години ще и сърбат попарата!
65
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"как за малко над 17 секунди (колкото се е намирал Су-24М в турското небе според външния министър Мевлют Чавушоглу) диспечерите са могли да изрекат 10 пъти това предупреждение, пита руският вестник."Руският вестник е леко *** - 100 пъти беше обяснено, че има 20 мили зона преди границата, в която държавата предупреждава налитащите да сменят курса. Затова е 20, да има време за съобщенията въпреки големите скорости.
64
3
 
28
 
! Отговори
Teo преди 8 години
Пак глупости от журналистическо естество.Първо,турците казаха,че не са давали НИКАКВА информация на НИКОГО относно инцидента,което ерго прави записа недействителен.Второ,през цялото време турците говориха за тази "издатина" и дори показаха карти,как самолета е минал там.Сега се оказва,че територията май-май не е била съвсем турска.Но така или иначе съзнателно се концентрира вниманието върху територии,секунди и прочее.Факта е,че при такава ситуация нормалния протокол изисква други действия!
63
1
 
26
 
! Отговори
Одисеас преди 8 години
до 72Под прикритие Джихадистите сега ще пренасят петрол за турция с манерки хванати за корема на камилите.
62
53
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия многократно наруши въздушното пространство на Турция, МНОГОКРАТНО. След всичките провокации накрая получиха заслуженото си. Нека пак да пробват да навлизат в чужда територия. Ще си получат пилотите в дървени костюми пък ако ще и по две награди посмъртно да им дава вожда им.
61
7
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма начин ако е имало предупреждения те да не са засечени военните на :Израел, САЩ и Франция. Щом нито една от тези страни не го потвърждава значи турците лъжат
60
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъркотията в главите на турското правителство е по-сериозна от бъркотията с картите!
59
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руския пилот трябва да е Луд за да потвърди, че е предупреден... И руснаците и турците лъжат, но кой повече не се знае. ..
58
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Проблемът е, че отсечката от турско-сирийската граница, където е бил свален бомбардировачът, вече от много години е спорна."Е честито на Сирийците! Вече не е спорна!
57
5
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 62,зависи от договора предполагам
56
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опа!Сега ще се окаже че не бил на турска територия и не е бил и предупреден!
55
3
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 62, 4 окт 2015"Сирийският президент разкритикува оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", която нанася въздушни удари в страната му без негово разрешение вече една година. През този период насилието в Сирия се увеличи, посочи Асад. В същото време той покани западните държави да се присъединят към четистранната коалиция."Това да го отчитаме ли като покана?
54
9
 
14
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Затова и се дразня на разни кресливи "патриотарщини", наблягащи на емоциите и сменящи се през ден. Защото пак да кажа - преди седмица ердоган беше пример за държавник, защото беше партия на Путин, днес вече е сатана, ама той ПУтин не знаеше, че ердоган е терорист преди това и че купува петрол
53
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пешкочужди самолети заради това, че са навлезли в сирийско пространствоТака ли ? Ако дойдат турски изтребители да пазят нашето небе като съюзници ще имат ли право да свалят навлезли в бг небе чужди самолети ?
52
16
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 59,аз съм за кюрдите в конфликта. Те не борбардират кюрдите в Сирия, а кюрдите в Ирак (тва конкретно по повод кюрдите и Сирия). Освен това не съм против Русия, а против руската пропаганда, която цели да наложи схващането, че Русия е най-готината държава с най-готините хора, най-силното оръжие, най-широката душа, и каквото и да направи винаги е за общото благо, най-вече за българското. Всеки гледа интерес и влияние. В нашия случай нашият интерес е да не се стига до ескалация.