Лудост в САЩ! Хиляди дебнат пред магазините

"Черния петък" в САЩ започна още в четвъртък
27 ное 2015 14:22,
35
Лудост в САЩ! Хиляди дебнат пред магазините
Снимка: Reuters, архив

Стотици магазини на най-големите търговски вериги в САЩ отвориха снощи врати, въпреки че денят бе почивен заради отбелязването на Деня на благодарността, информираха ТАСС и БТА.

В страната започва сезонът на коледното пазаруване и огромните намаления.

Официално началото на този период се поставя с "черния петък", но големите вериги като Macy's, Target, Кohl's, J.C. Penney и Sears по традиция решиха да не дочакат приключването на празничния ден, позволявайки на милиони американци да си купят нужната стока на необикновено ниски цени още в четвъртък.

На самия "черен петък" намаленията обикновено достигат 90 процента. Много търговци обаче обявиха, че ще свалят цените неколкократно до понеделник.

Macy's съобщи, че около 15 000 души са били при отварянето на магазина на веригата в Манхатън в 6 часа вечерта местно време в четвъртък, информира Асошиейтед прес. Обектът ще работи цяла нощ, допълва ТАСС.

За да си купят стоката, която желаят, на най-ниска цена, много американци се редят пред магазините часове преди да са отворили. На най-популярните търговски места в Ню Йорк още от сутринта в четвъртък се трупаха десетки хора, предпочели да пренебрегнат традиционния обяд с пуйка на празника.

Прогнозите са, че само за четвъртък от отварянето на магазините до полунощ американците са изхарчили при разпродажбите около 3,8 милиарда долара, което е с 19% повече спрямо миналата година.

На самия "черен петък", според очакванията на специалистите, жителите на САЩ ще похарчат общо 8,8 милиарда долара, без да се включват онлайн продажбите, отбелязва ТАСС.

Истинският бум на продажбите в интернет се очаква в "кибер понеделника", който тази година е на 30 ноември. В този ден на практика всички големи онлайн магазини разпродават стока на изключително ниски цени. Миналата година в "кибер понеделника" бяха продадени стоки за над 80 милиарда долара.

Според Националната федерация за търговия на дребно на САЩ около 135,8 милиона потребители ще пазаруват този уикенд спрямо 133,7 милиона миналата година. Прогнозите сочат, че 30 милиона са избрали Деня на благодарността, а 99,7 милиона - "черния петък".

Федерацията очаква увеличение на продажбите с 3,7 на сто тази година до 630,5 милиарда долара за сезона. Някои компании обаче се отказват от тенденцията да отварят магазините си още в Деня на благодарността.

След като големите търговски вериги предизвикаха критики през последните години, че започват сезона на коледното пазаруване още във вечерта на Деня на благодарността, няколко компании решиха тази година да отворят чак в петък.

Търговска верига за облекло Ейч енд Ем (H&M) и Нордстром (Nordstrom), наред с Хоум депо (Home Depo) и книжарницата Барнс енд Ноубъл (Barnes & Noble), останаха затворени в Деня на благодарността.

Веригата, която продава екипировка за занимания на открито РЕИ (REI) дори заяви, че няма да отваря и в четвъртък, и в петък, като даде на своите 12 000 служители платен отпуск и ги прикани да прекарат време сред природата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрах само какво лудост има в това магазините да благодарят на клиентите си с 90 процента намаление ?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо което наш бай ганйо не може да разбере
24
2
 
1
 
! Отговори
Василев преди 8 години
И тези са селяни.агент Джим СелинджърЦРУ
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зомбитата атакуват!
22
2
 
0
 
! Отговори
Муслим преди 8 години
Не могат да се мерят с нашия хадж, колкото и да опитват!
21
4
 
0
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
До всички гордеещи се с телефоните си от 2009та и преди Балканската и вадещи тия безумни доводи :Я ми кажете защо ползвате технологиите на гнилия Запад. И колкото и да са стари тия телефони ПАК сте потребители нали така ? Значи пак стигаме до формулата потребление-предлагане-развитие=капитал. И тук даже цъкате центове на гнилия запад като пишете постове. Я като едни истински пролетариат да си вземете лист и химикалка, чий го търсите тука.
20
1
 
0
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
До Анонимен 3 - В Бг-то изкопирахме тази простотия с черния петък.Не е толкова ненормално, колкото че празнуваме и 9ти септември 1944.
19
1
 
7
 
! Отговори
Бетер американци преди 8 години
Какво ги плюете американците, та ние българите сме същите. Лично аз познавам страшно много хора, които си сменят телефоните през година-две. И при това го правят хора, които постоянно се оплакват, че нямат пари. Няма пари за почивка, но всяка година харчи по 300лв, за да си замени стария телефон, който си работи перфектно. Ей това не го разбирам, американците поне са богати и могат да си позволят разсипничеството.
18
3
 
6
 
! Отговори
Shark преди 8 години
***!!!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
i v BG pazaryvame ama, bproime stotinkite,4e a gi nadvi6ime sledva6tia mesec 6te ni reznat q toka q ne6to drygo
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юруш на Лай-Ната гладни хамериканци. Лапайте ги с намаление.
15
0
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
10 годишна нокия с фенерче, модел 1100
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз така с телефона, след като последно няколко пъти хванах някакви вируси, накрая изрових една стара нокия, дето не е "смарт" и си е много баш. И батерията и една седмица държи. Добре, че българинът не изхвърля, а всичко в шкафа , може да потрябва :)
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето затова светът е пощурял!! Превърнахме се във вещомани и бедни душици.
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък се гордея с това, че от 2009 г. насам използвам един и същи телефон - и до ден днешен си работа, пък и почти нов изглежда, нищо че постоянно говоря по него. Просто някои хора си пазим и ценим вещите, за разлика от повечето консуматори.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия на работа не ходят ли? Висят от нощите пред магазините. Още малко ще продължи този рахатлък. Светът се пробужда и не иска да ги храни повече.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв двегодишен телефон - двумесечен и шута. Не си мият печките, докато не залепне всичко от мазнина и мръсотия и хайде купува нова. Прекалената евтиния на дрехи, храна, електроуреди донякъде подтиква към такова поведение.
9
1
 
8
 
! Отговори
Ножкаджия преди 8 години
Навремето с приятели ножкаджии така се тъпчехме на опашката за общежитие за да се отъркваме в нищо неподозиращите студентки, после се събирахме и разправяхме кой какъв улов има. Блазя им на колегите в Америка, ще си отловят добре по тъпканицата!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте по-добра снимка да ги видим всичките какви са "пуфкави". В щатите са много интересни - имат американски S, М и L и имат и европейски S, М и L. За европейските номера няма много наплив :)
7
0
 
22
 
! Отговори
Да не пилеем ресурси преди 8 години
Консуматорско общество... Извхърлят не почти неизползвани "стари" двугодишни предмети, за да се подменят със същите, само че с една идея по-лъскави. А после защо навсякъде е толкова мръсно и тънем в *** - защото пилеем ресурси. Необходимо ли е да сменяш 2-годишния си телефон, който си работи перфектно, за да го замениш с малко по-модерен телефон, само защото има намаление 20%?