От кои руски оръжия трябва да се страхува Турция

The National Interest състави списък: Ту-22М, Су-34, "Красуха-4"...
27 ное 2015 15:07, Елка Василева
297
От кои руски оръжия трябва да се страхува Турция
Снимка: архив, Reuters

Списание The National Interest състави списък на руските оръжия и военни ресурси, които Русия може да използва в условията на "ограничено въвличане" в ситуацията в Сирия и Източното Средиземноморие.

Изданието отбелязва, че в списъка не са включени руските балистични ракети.

Първото място в списъка на руските военни ресурси, от които Турция трябва да се бои, е руският многофункционален изтребител-бомбардировач Су-34 /по кодификацията на НАТО Fullback, "Защитник"/, с който Русия заменя свръхзвуковите бомбардировачи Ту-22М и фронтовите бомбардировачи Су-24.

В сравнение с турския F-16 (многофункционален лек изтребител Fighting Falcon) Су-34 може да пренася повече снаряди и гориво, което му осигурява по-голяма далечина на полета. Освен това руският изтребител-бомбардировач е по-добре приспособен за самозащита и притежава висока маневреност. Всички тези характеристики "правят Су-34 твърд орех за турския F-16".

Су-34 обаче става "още по-смъртоносен противник", ако се вземе предвид, че той е въоръжен с управляеми ракети със среден обсег Р-27 по класификацията на НАТО АА-10 Alamo) и РВВ-АЕ (по класификацията НАТО AA-12 Adder) клас "въздух-въздух".

Особено безпокойство би трябвало да предизвиква РВВ-АЕ, чиято далечина на полета е 100 километра – за сравнение турските ракети със среден обсег /американско производство/ AIM-120 AMRAAM клас "въздух-въздух" с далечина на полета само около 50 километра, пише изданието.

На второ място е най-новият комплекс за радиоелектронна борба "Красуха-4". Възможностите на многофункционалната станция дава възможност за борба с наземни радиолокационни станции, бордови радиоелектронни комплекси и ниско орбитални спътници. Далечината на действие на "Красуха-4" може да достигне 300 км, което превишава далечината на действие на турската система за радиоелектронно подавяне с наземно базиране KORAL. "Красуха-4" може да "заслепи" радарите на турските самолети и да направи невъзможно за турските ВВС деа получават информация по въздуха за ситуацията в региона.

Третото място заемат ракетните крайцери по проект 1164 (по класификацията на НАТО Slava class) – "крайно ефективна платформа за водене на надводни бойни действия и противовъздушна отбрана". Крайцерите по проект 1164 представляват "плаващи крепости" - те са оборудвани с противокорабни ракети П-500 "Базалт", със зенитни ракетни системи C-300ПМУ-2 "Фаворит" с голям обсег, ракетни комплекси с малък обсег "Оса" с ракети "земя-въздух", трикоординатни радиолокационни станции /РЛС/ за откриване, РЛС за проследяване и РЛС за наблюдаване зад хоризонта.

След инцидента със Су-24 ракетният крайцер "Москва" зае позиция край Латакия, което представлява "сериозна заплаха за по-нататъшното провеждане на въздушни операции от Турция в Източното Средизменоморие".

Според авторите от The National Interest Турция може да противопостави на руския крайцер подводници от клас Gür.

На четвърто място са руските войски със специално предназначение, които могат да изпълняват широк спектър военни мисии, по-специално да водят разузнавателна дейност и "подривна дейност", смята изданието. Според наблюдателите от The National Interest руските елитни бойци могат сами по себе си да представляват реална опасност за Турция на фона на борбата на Анкара с Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Пето място заемат възможностите на Русия във воденето на кибер и психологическа война, които според The National Interest Русия е демонстрирала през августовската война през 2008 г., както и по време на украинския конфликт.

Според изданието можем да се надяваме, че Русия и Турция ще намалят напрежението в отношенията си, тъй като конфликт, дори и ограничен, ще е крайно болезнен и за двете страни. Ако обаче Москва и Анкара не успеят да постигнат урегулиране на конфликта, то посочените военни ресурси ще осигурят на Русия редица уникални предимства, пише РИА Новости. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още по темата: оръжиеРусияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
siko преди 7 години
i ot balgaria tryabva dase napravi ciganistanxixi
137
0
 
0
 
! Отговори
Осман ага преди 7 години
Само *** безработни бедни и жалки
136
0
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 8 години
.... Глупости ....... Каза Пешо *** на оръжейните експерти .... бааа колко си ***
135
6
 
1
 
! Отговори
Пе6о преди 8 години
Глупости ! Су 34 си остава модификация на Су 27 , проектиран през 1960-те години . Лети за първи път през 1990-та и типично по руски дълги години не е вкаран на въоръжение . Да не говорим , че той е най-"новият" руски самолет в серийно производство , при това в ограничени серии .. А прехвалената ракета РВВ-АЕ е на изпитания от 1984-та .... Огромна рашистка технологична и военна НЕМОЩ ...
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как от кои? От всички!
133
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе стари били ,неставали за нищо,ама за месец разказаха играта на ИД ,че чак накрая от злоба и безсилие гринговците по-най подъл начин свалиха су24 чрез тяхните турски проксита.Аз пък се кефя да гледам как руски самолет от 1960 върши същата работа на терен като прехвалените многомилиардни западни аналози.
132
27
 
7
 
! Отговори
Вили преди 8 години
Националният доход на Русия е от порядъка на Италия,Франция.Така че, невъзможно е да се бори за световно господство.По добри оръжия има този, който има по добра електронна техника.
131
11
 
42
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
РУСИЯ НЯМА ДА ВЪЮВА С ТУРЦИЯ НО ЕМБАРГОТО НА РУСИЯ ЩЕ ПОГУБИ ИКОНОМИКАТА НА ТУРЦИЯ.РУСИЯ НЕ Е АГРЕСОР И ГО ДОКАЗА
130
2
 
16
 
! Отговори
До Кирчо преди 8 години
Кирчо, пийни си рекийката и легни до жена си. Тук не е твоето място.
129
3
 
28
 
! Отговори
fen преди 8 години
до Истинатасамо погледни т.н глобус за по-нагледно ,че феса ти е до под веждите,погледни колко е териториално Руската федерация и замълчи за мюсюлманите!Какво санкции,какви ***,какви страхове?Нима няма и мюсюлмани в Русия?И кои по-точно са зад Ердоган?Архаичните мюфтий дето си убиват жените с камъни ,дето като говорят в Истамбул и никой не ги разбира....това са неговите последователи,ти за това ли мечтаеш?пий една Водка и по живо по здраво....
128
3
 
21
 
! Отговори
вижте предсказанията преди 8 години
До ИСТИНАТА Това не определя кой е по-по. Тези дето нямат капка нравственост и правят по 10 деца няма да завладеят силата на правдата и истината, която идва от Русия. Дори и Едгар Кейси го е предказал, въпреки че е американец.
127
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е да,ама,.....Турция не е сама.Не че казвам нещо важжно.
126
8
 
15
 
! Отговори
практиката показа преди 8 години
,че Русия трябва да се страхува от турските ракети..ха.ха
125
7
 
24
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 8 години
Милият Ердоганчо! Той от страх може да се разболее от рак, щом веднага искаше да се извинява... Така че не му трябва никаква техника !
124
10
 
43
 
! Отговори
Роко преди 8 години
Абе разберачи Турция е бита карта,Обама каза на Ердоган да се оправя сам,и сега диктатора помислилсе за последния султан прави всичко възможно хем да умилостиви Путин,хем неговите хора да него разкъсат,хем сънува постоянно кошмари,защото Думитрий Донски вече е разположен в Латакия,ат днес на помощ се притекъл и Юрий Долгиръкий някъде из средиземно море и си вози едни ракетки Булава не кошмари ами шейтани ше му се привиждат на ердоган свобода
123
8
 
56
 
! Отговори
До ИСТИНАТА преди 8 години
Слабото място на Ердоган са кюрдите. Русия ще ги въоръжи до зъби и ще ги поощри да си направят Кюрдска република. Със столица Анкара.
122
8
 
46
 
! Отговори
страх ги е преди 8 години
Турските ВВС моментално са прекратили полетите в района на турско-сирийската граница. Страх ги е. Защото вече са засекли радара на С-400.
121
5
 
48
 
! Отговори
Nikakvo otstapvane преди 8 години
С тази лъжлива и подла твар Ердоган никакви преговори. С такива се разговаря само от позиция на силата. Представяте ли си тази подла твар Ердоган ако имаше военно превъзходство какво щеше да стане.
120
7
 
42
 
! Отговори
иван преди 8 години
До ИСТИНАТАсамо самолета беше без никаква охрана, признак на доверие на Русия към турция, нека сега да посмеят да нападна в гръб руски самолет и да видят какво ще се случи фесовете
119
30
 
14
 
! Отговори
..ДА СЕ СТРАХУВА.... преди 8 години
.....ОТ ТЕЗИ ---КОИТО ПАДАТ САМИ , КАТО РУСКИТЕ САМОЛЕТИ.....ХА,ХААААААААА...ВСЕКИ ДЕН --ПО ЕДИН!!!