Слухове, че Абдеслам се е измъкнал към Сирия

Роднините се опитват да дадат алиби на приятеля му Абрини
27 ное 2015 16:30,
11
Слухове, че Абдеслам се е измъкнал към Сирия
Снимка: Reuters, архив

Службите вероятно са получили информация, че Салах Абдеслам, осмият терорист от Париж, е успял да се измъкне към Сирия. Това е и причината за намаляване на терористичната заплаха за Брюксел, пишат днешните белгийски медии.

Снощи правителството намали нивото на риска за Брюксел от максималната четвърта степен, на трета, квалифицирайки опасността от терористичен акт като "възможна и вероятна". В момента на цялата територия на Белгия действа трето ниво, след като в събота рискът за Брюксел беше определен като "неизбежен".

Още по темата

Телевизионният канал VTM излъчи интервю с бившия шеф на Координационното звено за борба с тероризма Люк Верхейден, според когото два са възможните сценарии за свалянето на нивото – Абдеслам или е заловен, или има информация, че той е напуснал страната.

Премиерът Шарл Мишел заяви в сряда, че Абдеслам се издирва. Правосъдният министър Коен Гийнс заяви пред "Радио 1" тази сутрин, че не знае дали Абдеслам е на път за Сирия: "Не можем да кажем. Твърде лесно е да се прави връзка между нивото на заплаха и напредъка на разследването. Решението за степента на опасност се определя от множество фактори".

По-рано властите многократно свързваха издирването на единствения оцелял терорист от Париж с повишаването на риска от атентати в Брюксел.

Правосъдният министър съобщи още, че разследването напредва добре. Още един мъж е арестуван вчера в Брюксел. Той се разпитва, но не като заподозрян, а като свидетел, уточни говорител на следствието.

Адвокатът на един от задържаните в неделя във връзка с атентатите съобщи, че клиентът му е откарал с още един приятел по обед в събота след терора Абдеслам от един брюкселски квартал в друг. По пътя тримата пили кафе в заведение и Абдеслам споделил, че брат му Брахим се е взривил в Париж, но не казал нищо за своето участие. Салах слязъл в квартал "Скарбеек" и оттам следите му се губят.

Междувременно роднините на Мохамед Абрини, който се издирва от френските и белгийските власти във връзка с парижките атентати, се опитват да му създадат алиби. 30-годишният белгиец е близък приятел на Абдеслам и беше заснет от камерите на бензиностанция северно от Париж 2 дни преди атентатите. Според полицията той е шофирал реното, използвано от терористите на 13 ноември и е пристигнал във френската столица заедно с Абдеслам. 

Един от братята му обаче твърди, че на 13-и Абрини е бил в Брюксел и той лично го видял следобед. Приблизително в часа, в който започна стрелбата в Париж, Абрини имал среща с годеницата си, за да подпишат договор за наем на общото си жилище. Оттогава семейството не било чуло нищо за него. Той имал няколко присъди за леки престъпления и живеел с родителите си, които не знаели да е пътувал в Сирия. Според медиите обаче преди 15 месеца един от братята му, Сюлейман е загинал като боец на "Ислямска държава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Хуй в гъза на Доган преди 8 години
Отива при Ердоган, бащицата му! Той ги приема вякакви, че и ще го нагости, ханъма ще му даде, нали е нашият човек!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква Сирия, нали там му били бесни, че не се взривил. Виж, Ердоган ще го приеме на драго сърце.
3
0
 
8
 
! Отговори
лол преди 8 години
Тоя баш в устата на руския мечок отива.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
#КОЙ плати на Абдесламчо? И не ми говорете, че ставало въпрос за религия, всичко е за парите на някой вмирисан дядка с 10 трансплантации на сърцето!
1
12
 
4
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Потърсете под полите на перхидролното джудже. Там ще го намерите!!!