Турският посланик у нас: Съжаляваме за инцидента!

Коментарите не са върху реалната ситуация, смята той
Обновена: 27 ное 2015 18:46 | 27 ное 2015 18:46, Анисия Иванова
80
Турският посланик у нас: Съжаляваме за инцидента!
Снимка: БТА

Турция съжалява за трагичния инцидент на 24 ноември, когато на турско-сирийската граница бе свален самолет с неизвестна към онзи момент принадлежност, заяви на пресконференция днес посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче.

Посланикът определи инцидента като "нежелан" и изрази надежда, че Турция и Русия, като приятелски страни с дългогодишни отношения, имат силата да преодолеят ефекта от това събитие.

Още по темата

Посланикът представи днес пред журналисти подробности около инцидента, тъй като след станалото в българските медии са се появили много коментари по случая, но по думите му те не се основават на реалната ситуация.

Русия и Турция са съседи, които имат приятелски и многопластови отношения, подчерта посланик Сюлейман Гьокче. Той посочи, че станалото не е насочено срещу Русия и че Турция няма намерение да ескалира ситуацията.

Посланикът подчерта, че в страната му има правила за реакция, които са били създадени заради заплахите по турско-сирийската граница през последните години. По думите му правилата за реакция са били обяснени на всички заинтересовани страни, включително на Русия.

Турция не е отговорна за този трагичен инцидент, каза посланикът и допълни, че Анкара е реагирала при нарушение на нейното въздушно пространство съгласно правилата си за реакция. Посланикът каза, че в момента на свалянето на самолета не е било възможно да бъде установена неговата националност, а турската страна е разбрала, че самолетът е руски едва след изявленията на руски официални лица.

Посланикът информира, че два самолета са нарушили турското въздушно пространство на 24 ноември сутринта и са получили 10 предупреждения в интервал от 5 минути да се насочат на юг. От самолетите е било поискано да се идентифицират. Сюлейман Гьокче каза, че типът на самолетите е бил известен, но не и тяхната принадлежност. Единият от самолетите се е върнал, но вторият е продължил и е бил свален. По думите на посланика самолетът е паднал на сирийска територия, а отломки от него са паднали на турска територия и са ранили двама турски граждани.

Като подчерта, че турското въздушно пространство е и въздушно пространство на НАТО, посланикът отбеляза, че радарните следи на самолетите са били потвърдени и от съюзници в НАТО. Посланикът подчерта, че НАТО е изразила силна солидарност с Турция по повод инцидента на извънредна среща вечерта на 24 ноември и че информацията от съюзниците в НАТО съвпада с турските данни.

Посланикът припомни, че военната операция на Русия в Сирия започна на 30 септември, а на 3 октомври бе извършено първото нарушение на турското въздушно пространство. Сюлейман Гьокче каза, че на следващия ден също е имало нарушение и затова Съветът на НАТО на 5 октомври е обсъдил тази ситуация и е направил изявление, с което Русия е била предупредена за нарушенията с напомнянето, че турското въздушно пространство е пространство и на НАТО.

По думите на посланика през октомври са били проведени много срещи между представители на турските и руските власти на всички нива - политическо, военно и дипломатическо, по време на които е било получено уверение, че Русия няма да нарушава турското въздушно пространство и се е извинила. Били са отворени канали за комуникация между двете страни с цел избягване на евентуални инциденти. Посланикът каза, че тези комуникационни канали са били отворени и на 24 ноември.

Сюлейман Гьокче каза, че Турция е предупредила, че при повторно нарушение на турското въздушно пространство ще реагира и това е било много добре известно на Русия. Турция многократно е изразявала позицията, че ще се придържа към своите правила за реакция, каза посланикът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
8
 
! Отговори
учител преди 8 години
Този посланик ЛЪЖЕ. Почти колкото Едроган.Отвратитително, подло, двулично поведение на турците, не само по този конкретен случай.Никога не бихме отишли на почивка там и не бихме купили турски стоки. С познатите, с които говорих - и те се отказват да ходят там.А за историята ни, колко кланета дължим на турците и т.н. пък въобще не искам да подхващам...
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 43 Може да пробват пожелавам им го
48
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте клеветили Турция, те са прави , ака ти кажат няма да влизаш значи няма в Сирия има война кой къде стреля кой къде лети никой не знае. Защо не помислихте обратно ако Русия беше свалила Турски самолет в Руска територия , знам какви щяха да бъдат коментарите
47
8
 
4
 
! Отговори
Goog преди 8 години
Така се прави, евалла на посланника. И да си сгрешил, признай си, сведи глава нищо че е трудно и боли. Не са виновни съседите ни, виновни са управляващите ги, от които си пати народът.
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До зъл 50Ей мухъл, Майдана го организираха краварите заради икономически интереси.Не им хареса че руски ориентиран управлява страната и не могат ДЕЦАТА на някой висши политици да си разиграват коня на воля.Украинците САМИ са си виновни.Ако бяха излезли на улицата тези които подкрепяха ЗАКОННОТО правителство то това нямаше да се случи!!
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"турската страна е разбрала, че самолетът е руски едва след изявленията на руски официални лица"==============Това е нагла лъжа. На 24.11. руските военни до вечерта не бяха сигурни кой и как и с какво е свалил Су-24м Тяхните медии предполагаха, че бомбардировача е свален с ПВО от земята. Същият ден още преди обяд турците веднага казаха, че техен Ф-16 е свалил руски самолет и веднага поискаха спешно събиране на нато, за да ги защити от очакваната руска реакция.
44
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори не ми пука какво казват турците.Те са ПРЕСТЪПНИЦИ!Каквото и лошо да им се случи, МАЛКО е!
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сега пиша до всички- ИМА БОГ! Ако не можете да помогнене, поне не вредете. Защото, който копае гроб другиму, сам може да падне в него! Рекох.
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истина е, че Путин ни бе предал един вид на турция и си мислеше, че тази хапка ще удовлетвори Ерджолан и ще има подкрепата му. Просто Путин не знаеше, че Ерджолан има много по- голям апетит и България не му е достатъчна. Още тогава писах на Кремъл, че има Бог...
41
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, че са подли. Онзи дето раздаваше парчетата от баницата за мюсюлманските райони, лиши Северна България и от хляб и българите трябваше да имигрират за да не умрат от глад. Сега ислямизира ***.те... Заявявам го, че ДАНС е отдел на МИТ и трябва още утре да бъде разформирована и всичко да започне отначало! Аз за себе си съм го решил с кого съм. Аз съм с Русия!
40
1
 
20
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
Тая нова приказка дето на третия ден я измислиха турчулята, че не знаели на кой е самолета, да я разправят на старата ми шапка. Турски кьорфишеци са това. Аз просто се чудя на Путин как може да им има доверие на тези та е пуснал су-то без охрана. Та не е ли знаел, че те създадоха ИД и, че ползват крадения петрол?
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знаели, че самолета бил руски...айде бе повярвахме ви. Сигурно по НЛО са стреляли. Пилот на изтребител да не може да разпознае самолет хахаха.
38
3
 
14
 
! Отговори
зъл преди 8 години
45 е бил прав за Майдана. *** в Украйна и виж тази хубава държава, че е вече едно гробище. ЕС приема разни м.а.нгу.сти от всякъде и нито един украинец. Донбас вчера им спря въглищата, а Русия газът. Как ще презимуват тези хора? Трябваше ли да паднат 100000 бойци заради смяната на един олигарх с друг олигарх? Масова безработица, инфлация, безпаричие, глад и мизерия. Там е 100 пъти по зле от тук.
37
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 45 Е защо лъжеш същите бесни постове твойто IP ги ръсеше и по време на Майдана, тъй че при тебе си е диагноза "гневен" и "бесен" винаги со Рашата ммм?23016
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се иска много ум да разбере човек, че това е планирана провокация на Турция с одобрението на САЩ. Сега тука разни "политически коректни" коментари на случката и изразяването насила на подкрепа за Турция (щото видите ли може да ви спрем парите и т.н.) не са от значение. То е ясно какво стана, но КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ, ЖЪНЕ БУРИ!
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В знак на протест срещу подлата османизация на България ви предлагам да изписваме турция с малка буква. На брой може да са големи, но са кюпеци.
34
4
 
4
 
! Отговори
проверете сами преди 8 години
Вие добре и вярно пишете, но след края на дискусията в рамките на половин час тук ще останат само коментарите в полза на турция.
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, ще ви попитам нещо. Ако утре Гърция АНЕКСИРА европейската част на турция, какво ще направи НАТО?
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие добре и вярно пишете, но след края на дискусията в рамките на половин час тук ще останат само коментарите в полза на турция.
31
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция и Турция са съюзници в НАТО, глупости говорите русофили, русия си намери майстора, сега ако още рита и писка ще яде голям бой