Поредна сутрин Пекин се събужда в смог

Властите предупредиха жителите да си останат у дома
Обновена: 29 ное 2015 10:06 | 29 ное 2015 09:45,
10
Поредна сутрин Пекин се събужда в смог
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Гъст задушлив смог обви тази сутрин китайската столица Пекин. Замърсяването на въздуха превиши почти 15 пъти допустимите норми, определени от Световната здравна организация, съобщи ДПА. Случаят е един от най-тежките тази зима.

Столичните власти предупредиха 20-те милиона жители на града и ги посъветваха да си стоят вкъщи.

При замерване в 11 ч сутринта вчера концентрацията на микрочастици, по-малки от 2,5 микрометра, бе 356 микрограма на кубически метър, а по обед достигна рекордна за тази зима стойност от 434. Това равнище се смята за опасно по индекса на американското посолство в Пекин за чистотата на въздуха. Максимално допустимата норма на СЗО е 25 микрограма на кубометър. Тези частици представляват сериозен риск за здравето, защото могат да заседнат дълбоко в белите дробове.

Повече пешеходци по тротоарите на града днес носеха лицеви маски или държаха носни кърпи върху устите и носовете си, отбелязва ДПА. Други обаче игнорираха опасността с аргумента, че "така е през по-голямата част от зимата и няма как до го избегнем".

Китайското министерство на екологията предвижда тежко замърсяване в Пекин и други райони на Северен Китай до вторник, когато се очаква силен вятър да издуха част от замърсителите.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Госпожо Павлова, надявам се да сте информирана, че комунистическите режими винаги са се борели безкомпромисно за здравето, щастието и просперитета на народа, както и за опазването на природата. Не пишете повече такива неща не отгованящи на истината. Замърсения въздух се дължи на американска агресия спрямо Китай. Попитайте, ако не вярвате другаря Болен Сидеров.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 милиона...а ние сме 3 пъти по малко и не може да се разберем !!!Закривай!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ ЩО НЕ ПШЕТЕ ЗА НАС? Я ПОКАЖЕТЕ ДАННИТЕ НА ЕАА ЧЕ ПЕРНИК Е НА 1 МЯСТО В ЕВРОПА-180 ДНИ СМОГ А СОФИЯ Е НА 5 МЯСТО-122 ДНИ..ЦИНИЧНО И НАГЛО НИ ЛЪЖАТ ОТ СОФИЙСКАТА ОБЩИНАЧЕ СОФИЯ НАЙ-БЪРЗО РАЗВИВАЩИЯТ СЕ ГРАД В ЕВРОПА
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Киайци ми бяха колеги, от тях знам да не ям или пия нищо, което е произведено в Китай - всичко там било безумно замърсено с отрови, химикали и тежки метали!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Производителите на кленбутерол, току що им се отвори един 20млн. пазар. Астмата е гарантирана.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СКАКАУЦИ!