Медведев обвини Украйна в диверсия

Крим остана без ток заради украинските власти
30 ное 2015 23:00, Александър Попов
33
Медведев обвини Украйна в диверсия
Снимка: Reuters

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече диверсия спирането от Украйна на електроснабдяването на Крим и посочи необходимостта да се ускори изграждането на енергомост от Русия, предаде ТАСС.

"Регионът остана без електричество в резултат на енергийни манипулации и действия от страна на украинските власти. Говорейки на правов език, извършеното е диверсия, т.е. унищожаване на промишлени обекти, преследващо на практика терористични цели", каза той на съвещание със заместник-премиерите.

На съвещанието вицепремиерът Дмитрий Козак посочи, че електроснабдяването на Крим към този момент е осигурено на 60 на сто.

За изминалата седмица след взривяването на четири носещи пилона на електропровода, доставящ електроенергия от Украйна в Крим, чрез алтернативни източници не през Украйна обемът на доставяната електроенергия е повишен от 380 на 600 мегавата за денонощие. Козак отбеляза, че енергоснабдяването не е разпределено равномерно из полуострова, но все пак всички населени пунктове на Крим получават ток в една или друга степен.

Украинското правителство се обърна към татарските активисти, взривили пилоните, да позволят възстановяването на електропровода Каховка-Титал, доставящ ток на Крим, с уговорката, че подаването на ток ще започне по време, съгласувано с тях.

Енергийният министър Володимир Демчишин, цитиран от Ройтерс, заяви пред репортери в Киев, че Украйна е готова да поеме около 20 на сто от доставките на ток след като високоволтовата линия бъде възстановена.
 
В отговор на взривяването на електропровода Русия прекрати износа на въглища за Украйна.

"Веднага щом доставките на ток за Крим по линията Каховка - Титал бъдат възстановени, ще бъдат подновени и доставките на въглища", каза Демчишин.

В същото време представители на кримско-татарските движения, лоялни на руското управление в самия Крим, призоваха организаторите на енергийната блокада на полуострова да се вразумят.

Те се заканиха да "заловят" своя бивш съотечественик Ленур Ислямов, който е ръководител на щаба на украинската блокада в Херсонска област, ако на полуострова "се пролее кръв".

"Искам да му кажа да мисли, когато казва нещо. И ако, не дай Бог, тук се пролее кръв, ние ще го докопаме и той няма да може да се скрие от нас", каза на пресконференция в Симферопол Ескендер Билялов - председател на обществото на кримските татари "Инкишаф".

А според заместник-председателя на Държавния съвет на Крим Ремзи Илясов, който е и лидер на обществената организация на кримско-татарския народ "Крим", организаторите на блокада, които ограничават движението през границата и взривяват далекопровода, "се борят със собствения си народ".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадецът вика дръжте крадеца.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че какво общо има Украйна с Крим, че пудела на Путиту да иска от тях ток? Нали "Крим наш"? Да си се оправят
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джудже, точно ти недей да говориш за диверсии и машинации, колко още пъти ще се размените с *** на постовете си?!? Запалихте света с вашите глупости, но един ден ще платите цената! Сърбайте си попарата, която надробихте в Украйна и Крим. Напълно заслужено! Малко ви е, още самолети да ви свалят и без флот да останете, тогава сигурно малко ще се кротнете
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяко чудо за три дни.След 1-2 години няма дори да си спомняме за днешните "конфликти".
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Конфликтите се задълбочават и увеличават. Това няма как да е добре.
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двете жужета вечно хленчат и се оплакват, все някой им е изял десерта бе, а те невинни душички-кръвопийци.
15
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаш крава-пиеш мляко. Плащаш газ и топиш сланина. Няма пари, няма газ, няма въглища, няма храна, има студ и нов Майдан. Крим няма нищо общо административно с украйна. Както и други области в украйна. За в бъдеще изписвайте украйна с малка буква. Поне докато спре гражданската война и си уточнят границите.
14
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А руснаците като спираха газта към Украйна бяха прави и добри, така ли?Крим е откраднат от държавата Украйна, а руснаците са просто крадци и убийци.
13
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крим след няколко дни ще е напълно независим от укрия по отношение на ел енергията. Скоро това ще стане и с доставките на газ. А укрите отново ги чака зима с лоени свещи, ако не ги изядат разбира се. Между другото прави ли ви впечатление за странното съвпадение на действията на укрия и туркия, по едно и също време?
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украйна извърши терористичен акт срещу мирно население на Крим. Е, сами се доказват пред света...
11
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадеца (Русия) влиза в чуждата къща (Украйна) заграбва и всичките електрически уреди и след това започва да я обвинява в диверсия че не захранва с електричество откраднатите ел. уреди. Това е нагледно доказателство че у руснака няма и един грам здрав разум.
10
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са архи нагли хора. Те нападат съседна държава, отнемат и територия, воюват срещу нея, тероризират по най-мръснишки начин населението и, и накрая я обвиняват в тероризъм защото не давала ток на заграбената от руските пладнешки разбойници територии. След като не можете да обезпечите Крим с вода и ток, защо го нападнахте, защо го окупирахте? По виенските споразумения окупаторът е длъжен да осигури изхранването и нещата от първа необходимост на населението в окупираните територии.
9
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Медведев и Путин цял свят им е крив
8
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На руснака само диверсии му се привиждат
7
14
 
17
 
! Отговори
bosnak преди 8 години
Джуджетата се побъркаха, на единия му спрели тока на другото му свалили самолета, ей хобити разбъркахте целия свят сега другите им криви, в края на краищатата каквото повикало такова се обадило
6
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали искаха независимост? На ви сега независимост!
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При анексиране, губещата страна е длъжна да снабдява с ток и вода анексираната територия. Даже трябва да предаде и останалата част от страната в ръцете на *** и техните психясали управляващи. Така пише в устава на ООН. Вервайте!
4
8
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
Стълбовете са взривени от татарски активисти, които вече са заловени от украинските спецназ. Киев обяви, че има изгода и печели от износа на ток за Крим и призова татарите към въздържане. Украйна няма проблеми с тока, дори изнася за Унгария и Словакия. Отказа газ и вълища от Русия, но руснаците разправят, че те били спрели доставките - тоест един вид санкция.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Говорейки на правов език", ок.
2
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече е късно както за Турция да се извинява, така и за Украйна да възстановява електроподаването за Крим. Полуостровът заяви, че се отказва да купува ток от укрите и ще ги съди за компенсация за понесените загуби. Руските и китайски специалисти ускориха изграждането на подводния енергомост от Тамань до Керчь и обещават да са готови с неговия първи етап и да подадат напрежение към Крим към 5-6 декември - до края на тази седмица.