В Русия притеснени за корабоплаването през Босфора

Руският печат за решението на Москва за санкции срещу Турция
Обновена: 30 ное 2015 11:04 | 30 ное 2015 09:52, Елка Василева
285
В Русия притеснени за корабоплаването през Босфора
Снимка: архив, Reuters

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу заяви, че страната му ще държи отворени всички канали за връзка с Русия, но разкритикува решението на Москва за санкции срещу Турция. Според експерти то означава, че поисканата от Анкара среща на руския президент Владимир Путин с турския лидер Реджеп Таип Ердоган на климатичния форум в Париж най-вероятно няма да се състои, пише "Газета".

Руският внос от Турция, която (по израз на Путин, б. р.) ни "удари в гърба", ще бъде сведен до нула, пише "Московский комсомолец" за очаквания днес пълен списък с антитурски санкции. В събота Путин подписа указ за специални икономически мерки срещу Анкара, след като турски изтребител свали във вторник руски бомбардировач - според Русия, над сирийска територия. Загинаха двама руски военни - един от двамата летци в сваления самолет и морски пехотинец, участвал в операция за издирването им.

Още по темата

Вносът на турски стоки в Русия - например плодове и зеленчуци, "започна да спада много преди влошаването на отношенията", отбелязва "Московский комсомолец". Вестникът изброява страни, търговията с които според него би могла да замести за Русия турския внос, и твърди, че "незаменими няма". Но "преустройството на логистиката и търсенето на нови доставчици от търговските вериги ще предизвикат допълнителни разноски, следователно и поскъпване", прогнозира той.

Санкциите удрят и двете страни, заявява пред "Независимая газета" политологът Алексей Фененко. Това "тотално, пълно скъсване на всички мостове за подновяване на сътрудничеството няма да е от полза", предупреждава той.

"Забравяме две неща: първо, Турция бе единствената членка на НАТО, която не въведе санкции срещу нас миналата година, и това никак не бе малко. Второ, загуби ще има и за нас, например в леката промишленост и туризма", казва руският анализатор.

"Неочакваният финансов "подарък" от ЕС" за Турция - 3 милиарда долара за подслонените там бежанци, доста вдига шансовете за сближаване между Турция и Евросъюза, който може сега да стане главен търговски партньор на Анкара, смята всекидневникът. "Всички разбират, че не е реалистично Турция да влезе в ЕС, но не изключвам Европа напук на Русия да отмени визовия режим (с Анкара), за да покаже, че има с какво да подхрани своя приятел. Страхувам се, че Турция ще скъса контактите с нас, ще мине на страната на Лондон и Вашингтон и ще започне да ни прави спънки на Босфора. "Турският поток" като идея ще бъде разсечен изцяло и ще зависим вече изцяло от проливите за доставки на горива", предрича Фененко.

"Лондон отдавна чакаше тази кавга. Конфликтът ни с Турция е изгоден за САЩ и Великобритания. В тези страни от пет години имаше истински страх от сближаването между Русия и Турция. Британски медии писаха, че Москва прекалено се е сприятелила с Анкара (. . .) Ето че успяха да ни скарат в Сирия", добавя експертът.
Изострянето между Москва и Анкара може да върне на дневен ред един стар проблем - за свободното руско корабоплаване през Босфора и Дарданелите, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Ако Турция редовно прави учения в Мраморно море, затваряйки част от акваторията за търговски кораби, това няма да е нарушение на морското право, но ще затрудни снабдяването на руската групировка в Сирия, изтъква вестникът.

Ердоган и обкръжението му държат сега да демонстрират сила и да отвърнат на претенциите на Москва, казва ориенталистът Леонид Исаев. За Турция "да си възвърне имиджа на велика сила може да излезе по-важно от икономическите разноски", коментира политологът Андрей Сизов.

"РБК дейли" чака санкциите да ударят турските строителни фирми, действащи в Русия, където по официални данни работят към 88 хиляди турци. Според строителния министър Михаил Мен турските компании може да се изтеглят от руския строителен пазар, по-специално от "осъществяването на големи проекти в страната". "Доверието към тях като партньори е подкопано", констатира той.

"Комерсант" предсказва, че Москва ще засили контрола върху турските превозвачи по море и суша, и "още по-твърдо въздействие на мерките върху туризма". Отделно ще се реши вероятно съдбата на авиокомпанията "Търкиш еърлайнс", която изпълнява голям брой полети до Русия, добавя всекидневникът.

По данни от правителствени източници руските вицепремиери ще обсъдят днес ведомствени предложения за антитурски санкции, но кабинетът едва ли ще подпише постановление в изпълнение на президентския указ. Правителството има още няколко дни, за да конкретизира доколко ще е твърда руската политика към Турция, пише "Комерсант".

Руско-турските отношения никога не са били толкова добри, както през последните десетилетия. Много жалко, че провокационната постъпка на турските власти доведе до замразяването им, забелязва "Известия".

"Русия обаче не искаше това. Както казват на Запад, топката е в турското поле. Поиска ли Турция помирение, вратата винаги е отворена", подчертава изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
18
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
До Румбов руската военна доктрина е записано:"При каквото и да е нападение срещу Русия(дори конвенционално) следва ядрен отговор." -------------------А при публично нае*аване, забиване на нож в гърба (както го окачестви самият Хуин), следва ли някакъв отговор?Или военната доктрина на Путинистан в такъв случай предвижда само гладна стачка?
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопДо 272 гладна стачка, визи за туристи и забрана на търговията с чушки и доматите, така отговаря Русия, също така и учтиво просене на извинение
149
1
 
3
 
! Отговори
do 266 преди 8 години
До АнонименTurciq otdavna raboti po vaprosa i do 5 godini nqma da kupuva tok ot nikoy
148
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руснаците ще протестират срещу ердоган с гладна стачка.
147
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
начи ся рускините без турски краставици
146
13
 
23
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Румбов руската военна доктрина е записано:"При каквото и да е нападение срещу Русия(дори конвенционално) следва ядрен отговор." -------------------А при публично нае*аване, забиване на нож в гърба (както го окачестви самият Хуин), следва ли някакъв отговор?Или военната доктрина на Путинистан в такъв случай предвижда само гладна стачка?
145
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета и се дивя на разни коментари!Аз съм нормален човек и християнин и никога няма да застана на страната на ислямския шериат!!!
144
3
 
15
 
! Отговори
одеколончо преди 8 години
*** народ слаба държава мизерия и глад
143
12
 
10
 
! Отговори
коко преди 8 години
И вземайки се на сериозно ,показвайки мускули си затвори вратата за достъпа до технологии.За това сега израелска фирма ще им изгражда комуникационната мрежа на силовите им ведомства.Срещу 5 млрд.$.Смеххх.Великата и непобедимата замалко да има и френски кораби и вертолети за тях.Смеххх.
142
26
 
22
 
! Отговори
коко преди 8 години
как простите глави не разбраха едно нещо :Русия нищо не може да предложи на света!НИЩО!Освен изкопаеми горива и суровини!И технологии от преди 25 години!ФАКТ
141
22
 
13
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Като чета някой коментари това русофилите са наистина много заблудени.Какво белене какви 5 лева.Да пуснем руската мечка да ни стъпи на врата извивайки ни ръцете за 12 млрд.
140
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега трябва да се построи АЕЦ Белене и да продаваме ток на ***(турцолята)
139
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега трябва да се построи АЕЦ Белене и да продаваме ток на ***. С Южен поток да продаваме газ на Турция. Бай Бошо да взема едно куче армаган и да отива при Путин. Преди германците да са го направили и да построят Северен поток.
138
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 262До две години пак ще сме с братска Русияне ги чакай - рашките ще са измрели от глад дотогава.
137
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До AЕй сега, като прочетат написаното от Громико и турците ще го преместят в другия крачол.
136
14
 
38
 
! Отговори
A преди 8 години
Трябва да се напомнят думите на Алексей Громико, външен министър на СССР: Ако Турция затвори Босфора, два ракетни залпа са достатъчни и вместо един ще има два пролива! Но след това Истанбул няма да го имаИ Турция прекрати всякакви разговори на тази тема.Това беше в края на 70-те години на ХХ век.
135
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румбо е тръгнал по стъпките на Боби - известна форумна ушaнка. Събра 5-6 палета с рубли, купи си нова лада и изчезна.
134
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РумбоАбе кво са абиш да го чистиш туй мазе бре? Тъй и тъй ща намери радиацията я направо скачай от балкона, че дан' са мъчиш после. :)) Хем и форума ще отървеш от простотии:)
133
1
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До АнонименТакова животно като перфектна защита НЯМА!А колко е "перфектна" американската-скоро ще разберем.Само извънземна цивилизация, развита в порядъци повече може да спре глобална ядрена война в реално време!Малко неприятен начин да разберем дали наистина ги има(извънземните).Впрочем,аз си изчистих мазето и съветвам всички да го направят,и русофили ,и русофоби,радиацията е демократична-поразява всички.....
132
15
 
10
 
! Отговори
Онзи преди 8 години
"Турция ни заби нож в гърба" каза Путин. "Не беше нож и не беше в гърба" каза смутено Ердоган и се изчерви...