Фундаментализмът – болест на всички религии, заяви папата

"Светът е на прага на самоубийството вследствие затоплянето на климата"
1 дек 2015 10:00, Елка Василева
15
Фундаментализмът – болест на всички религии, заяви папата
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Папа Франциск заяви, че светът е на прага на самоубийството вследствие на затоплянето на климата и че международната общност в Париж трябва да действа сега или никога, съобщи Франс прес.

"Не съм уверен в резултатите на срещата за климата, но това, което мога да кажа, е че трябва да се действа сега или никога", заяви вчера папата пред медиите в самолета, с който се връщаше в Рим след обиколката си в Африка.

След конференцията в Киото през 1997 г. не е постигнато много, а всяка година проблемите стават по-тежки. Сега, "да използваме една по-силна дума, изглежда сме на прага на самоубийството", подчерта аржентинският папа. "Почти всички, които се намират в Париж, искат да направят нещо. Вярвам, че ще го направят, имат добрата воля и се моля за това", добави той.

Папа Франциск се ангажира сериозно в борбата срещу затоплянето на климата, на което посвети послание до католиците през пролетта.

Главата на Римокатолическата църква осъди вчера и фундаментализма, заявявайки, че той не е част от религията, а е болест на всички религии. "Фундаментализмът е винаги трагедия. Той не е религиозен, в него няма Бог, той е идолопоклонничество", добави аржентинският папа пред медиите.

"Ние, католиците, също имаме някои, даже много фундаменталисти. Те вярват, че знаят абсолютната истина и хулят другите с клевети, правят зло. И казвам това, защото това е моята Църква", подчерта той.

"Катерина Медичи не е била светица", заяви категорично папата. Френската кралица остава в историята с това, че разпорежда клането на протестанти през Вартоломеевата нощ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: папа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подреди протестантите при фундаменталистите. Бартоломей от кои е?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава защо е обявил за светци двама ейзуитски свещенници, които са конвертирали в католицизъм желаещите да останат живи кореняци американци?
8
1
 
1
 
! Отговори
Живко Марков преди 8 години
Да Папата е прав католическия фундаментализъм от преди 1000г.Кръстоносните походи сега им се връща тъпкано на европейците от запада.Но защо ли ние пак им се навираме с нашия гол г.з.1 500 000 са засега дошли а колко ли още ще дойдат освен онези 80 000 000 от към Деарбекир и други от Босна Косово Албания и др.Папата да му мисли.Той ще е последния управляващ на Европа.
7
0
 
1
 
! Отговори
АЗ КАЗАХ преди 8 години
ПАР.ЕФЕКТ,ИДВА ОТ ГАЗ.НА АВТОМ.ДА СЕ СПРАТ ВСИЧК.КОЛ.КЛИМ.ЩЕ СЕ ОПРАВ.ДРУГО.БЛА БЛА.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре е че Папата подкрепя опазването на природата но резките завои може да обърнат лодката и всички му стискаме палци да получи божията промисъл
5
1
 
5
 
! Отговори
ВАТИКАНЪТ преди 8 години
даже НЕ АНАТЕМОСА ХИТЛЕР и НАЦИСТИТЕ, а сега разказва притчи за мира
4
0
 
6
 
! Отговори
О времена, о нрави преди 8 години
Християнският фундаментализъм е бил по времето на кръстоносните походи и Великитегеографски открития.Произлезлият от християнството ислям се бави малко с близо хилядагодини,но използва модерни средства за унищожение на инакомислещите.Времената са други.Политиката за убеждение с "огън и меч" не върви навсякъде и винаги и рано иликъсно се обръща срещу тези,които я прилагат.По-добре рано...
3
0
 
10
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
За разлика от долните коментари аз харесвам папата, защото е много земен. Какво друго да се очаква от францискцианец. За да критикуваш своите се иска сила, кураж и мъдрост.
2
1
 
2
 
! Отговори
Костакев преди 8 години
И какво прави папата за справяне с климата освен да подканя другите да се осеферят? Кара ли колело или да го возят с вело рикша ако дърт, Изхвърля ли разделно ***, има ли слънчеви батерри на покрива си, ползва ли малолитражен автомобил?
1
1
 
2
 
! Отговори
Галош преди 8 години
пивко време идва