НАТО да се съобразява с ключовата роля на Москва в Сирия

Руски издания коментират действията на Турция и на Русия
1 дек 2015 11:07, Елка Василева
129
НАТО да се съобразява с ключовата роля на Москва в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Най-очакваното събитие на климатичната среща във Франция изобщо не се случи - руският президент Владимир Путин реши да не се среща с президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, пише "РБК дейли".

Ердоган помоли за такава среща в петък; помощникът на руския лидер Юрий Ушаков обясни тогава, че държавното ръководство отказва контакт, тъй като не вижда готовност Турция да се извини, напомня вестникът.

"Няма да се извиняваме на Русия", каза тези дни държавният глава на Турция във връзка със сваления от турската армия руски самолет край границата със Сирия. "Трябва да се извини този, който наруши въздушното ни пространство", добави той.

Според източници на британския в. "Гардиън" от френското правителство френският президент Франсоа Оланд - домакин на климатичния форум, не би желал "антитерористичният дневен ред да открадне срещата на върха". Основното внимание на участниците обаче все пак ще е приковано към усилията на Оланд да формира нова коалиция срещу терористичната организация "Ислямска държава", прогнозира "РБК дейли".

"Турция отказа да се извини за сваления Су-24, а дипломати на НАТО от главната квартира в Брюксел заявяват, че с бомбардировките си Русия усложнява бездруго тежката обстановка в Сирия", пише "Газета". Това разочарова партньорите на Северноатлантическия съюз от коалицията против ИД, които не биха имали нищо против съвместна операция срещу джихадистката групировка. В НАТО се говори за подкопано доверие и глобално неразбиране на действията на Русия, добавя изданието, цитирано от Би Би Си.

Членки на НАТО, включително САЩ, приеха, че руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция. Същевременно на среща с Владимир Путин в Париж президентът на САЩ Барак Обама изрази съжаление за инцидента, отбелязва "Газета".

Действията на Турция са били съзнателна провокация, която да провали евентуални договорености между Русия, Франция и САЩ за общи действия в Сирия, твърди Леонид Калашников от външнополитическата комисия в Държавната дума.

"Дълбоко съм убеден, че турците искат да провалят всички договорки, постигнати между Франция и Русия, и онези, които Оланд предложи на Обама", казва руският депутат комунист. Според него Турция може да е постъпила по този начин, без да се съобрази с Вашингтон, тъй като води собствена игра в Сирия наред със Саудитска Арабия и Катар.

Страните от НАТО няма как да не се съобразяват с ключовата роля на Москва в решаването на близкоизточния конфликт, пише "Независимая газета".

След среща с турския премиер Ахмет Давутоглу вчера генералният секретар на пакта за пореден път прикани Русия да концентрира въздушните си удари върху позициите на ИД и "да играе конструктивна роля в Сирия", посочва всекидневникът. Тази позиция "обаче става все по-малко приемлива дори на Запад", отбелязва руското издание.

В остър дисонанс с изявлението на Столтенберг прозвучаха например оценките на бившия шеф на американското военно разузнаване генерал Майк Флин, дадени тези дни в интервю за германското сп. "Шпигел". По думите на генерала Русия вече не бива да бъде смятана за "зло" и подлагана на опити да бъде изолирана, тъй като играе принципна роля за решаване на сирийския конфликт. Борбата срещу ИД изисква "конструктивно сътрудничество с Москва", констатира бившият топ разузнавач. И добавя, че САЩ отдавна е трябвало да предложат военна помощ на Франция, без да чакат официалните посещения на президента Оланд във Вашингтон и Москва, пише "Независимая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: натоРусияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
8
 
1
 
! Отговори
демократ преди 8 години
НАТО трябва да се справи с жужето Путин и след дни ще има мир и в Украйна и няма да има ИД!Защо ли *** има интерес да има воина в арабския свят. Ами петрола удари 40 $ ЗА БАРЕЛ. За държавата бензиноколонка е жизнено важно да се вдигне цената иначе руската империя е пред фалит.
55
2
 
3
 
! Отговори
кой преди 8 години
вносните горива,от марешки,са по-евтини и с по-добро качество,драги ми 112
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошото е, че НАТО поради нямане отдавна е без самолети. Например - България. Молете се руснаците да не ви спрат Нефтохим-а, че тогава съвсем сте за окайване, нещастни атлантичета мамини...
53
16
 
4
 
! Отговори
безплатен съвет преди 8 години
По-добре Русия да се съобразява с въздушното пространство на НАТО и неговата ключова роля в света, че както е тръгнало може да остане без самолети.
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много се пренатегнаха гайките, нещата отиват към затваряне на проливите. Това е тежък вариант за Русия, ала негативите в перспектива ще ги поеме Западът. Турция няма какво да я обсъждаме, ответните руски мерки просто ще я смачкат във всяко отношение. Времето на рационално непротиворечивото устройство на света след ВСВ изтече неумолимо. Гответе се... и разбира се, помнете кой ни е освободил от турците и помогнал да си имаме държава, и кой пак ще ни спаси!!!
51
9
 
6
 
! Отговори
явно още го боли жуж преди 8 години
"Няма да се извиняваме на Русия", каза тези дни държавният глава на Турция във връзка със сваления от турската армия руски самолет край границата със Сирия. "Трябва да се извини този, който наруши въздушното ни пространство", добави той......................от удара по руското его! откакто са в сирия, много започнаха да се величаят ***, а никоя граница не спазват! явно навигацията им не струва!
50
13
 
25
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА! преди 8 години
ГОЛАТА ИСТИНА!Русия не бомбардира ИД а цивилен народ Сириици и Тюркмени които са против Башар Асад, а Русия подкрепя ИД и режима на Башар Асад това е голата истина и е факт!Факти!!! --> Във момента терористите ПКК и ИД подкрепят режима на Башар Асад и са партньори с Башар Асад! А Турция се бори срещу тероризма бомбардира ИД и ПКК също така са против режима на Башар Асад !
49
13
 
23
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА! преди 8 години
ГОЛАТА ИСТИНА!Владимир опропастява мира и подкрепя ИД, ПКК и режима на Башар Асад !
48
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Владимир опропастява мира и подкрепя ИД, ПКК режима на Башар Асад !
47
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега 90% ударите на руската авиация са преди всичко по опозицията на Асад, а не срещу ИД. ВСелдствие бомбардировките над жилищни квартали руснаците са избили над 600 цивилни сирийици, повечето жени и деца. Използват се забранени вакуумни, касетъчни и термитни бомби. "Освободени" от опозицията са едва 240 квадратни километра., което прави един правоъгълник 10 на 24 километра. За сведение Асад владее едва около 20% от Сирия, която е с площ 185 180 квл км. т.е 37 000 кн. км.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е написана и в библията и в корана и във всички духовни учения но трябва да се научим да я виждаме. Трябва да сложим край на екстремизма.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако стоите само зад компютрите и смартфоните има опасност да се объркате. Пренасищането с информационен шум може да предизвика сериозни катаклизми на цялата земя.
44
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Владимир опропастява света а него "спасява" Владимир подкрепя терористите ИД, ПКК и режима на Башар Асад!
43
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До коментар 94Европа няма да затъне а мечтите на Русия за лидерство ще затънат!Европа, САЩ и НАТО ще станат още по влиятелни и силни!Във близките години Руската Федерация я очаква разпадане и всичките Федерирани държави ще бъдат независими държави и ще се спасят от руското РОБСТВО!РУСИЯ СА ПО БЕТЕР ОТ ХИТЛЕР ФЕДЕРИРАНИТЕ ДЪРЖАВИ СА ПОРОБЕНИ И МИЗЕРСТВАТ ОГРОМНА ДИСКРИМИНАЦИЯ ИМА В РУСИЯ РУСНАЦИТЕ ДРУГИТЕ НАРОДНОСТИ НЕ ГИ ПРИЗНАВАТ ЗА ХОРА!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам Китай скоро ще може да купува руския газ и конфликта в Сирия може би ще утихне. Дано политиците вземат правилните решения защото пулта за управление е в техните ръце. Хората от които зявиси решаването на конфликта да седнат и да се разберат защото сме станали вече за посмешище.
41
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че единствена ползва от джихадистите в Сирия имат Асад и Русия. Но колко са останали и читави "опозиции" е добър въпрос..
40
17
 
4
 
! Отговори
Политик преди 8 години
Русия не бомбардира ИД а цивилен народ Сириици и Тюркмени които са против Башар Асад, а Русия подкрепя ИД и режима на Башар Асад това е голата истина и е факт!Факти!!! --> Във момента терористите ПКК и ИД подкрепят режима на Башар Асад и са партньори с Башар Асад! А Турция се бори срещу тероризма бомбардира ИД и ПКК също така са против режима на Башар Асад !
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е важно да се разгледа много внимателно какво са имали на предвид с действията които са извършили всички хора живяли преди нас
38
10
 
1
 
! Отговори
Панимаиш? преди 8 години
Петрол има не само в Русия, та никак Европа няма да затъне заради за руските газови доставки. Проблемът на Русия е, че загуби повечето си търговски партньори и тепърва ще губи и други /справка Китай/ и това ще се отрази катастрофално на икономиката им, която и без това е доста закъсала. А дори и да имат някакви други ресурси- в техологично отношение са толкова назад, че не знам как ще добиват и обработват тези суровини. А и там 9 от 10 млади хора имат проблем с алкохола, кой ще работи ?
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както казах преди време политиците приличат на дъ'рти разг'онени пръч'ове'. Всички тези приказки са просто лудост. Днес в информационното общество скоростта на обмен на информяцията е прекалено динамична и може да се превърне в хаос. Внимавайте със смартфоните защото се пренасищате с информационен шум който ви обърква