Стреми ли се Анкара да разпали карабахския огън?

Давутоглу не изключи Турция да участва в решаването на конфликта
1 дек 2015 21:00, Елка Василева
169
Стреми ли се Анкара да разпали карабахския огън?
Ахмет Давутоглу. Снимка: Reuters

На фона на изострянето между Анкара и Москва турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи посещение в Азербайджан. А на 3 декември Баку се готви да посрещне премиера Ахмет Давутоглу, обещал в навечерието на визитата "да направи всичко възможно за освобождаване на окупираните азербайджански територии". Медиите заподозряха, че Турция се кани да разпали карабахския конфликт напук на Руската федерация, пише Евгений Медведев в "Независимая газета".

Миналата седмица, докато бе в Баку, Чавушоглу разговаря не само с външния министър на Азербайджан, но и с президента Илхам Алиев. Политиците обсъдиха двустранните отношения и регионалните проблеми, по-специално нагорнокарабахския конфликт. Чавушоглу заяви, че Анкара винаги ще подкрепя Баку и неговата позиция.

Азербайджан смята територията на непризнатата република Нагорни Карабах за своя. По границата редовно стават престрелки, но конфликтът е в замразено състояние. В деня, когато руският Су-24 се разби край сирийската граница, азербайджански войници стреляха за денонощие над 800 пъти по позициите на карабахската армия.

Аналитиците са на общо мнение, че турските словесни нападки може би са отговор, насочен към Русия - и заради скъсването на икономическите отношения, и заради плановете на Москва да въведе в страната наказателна отговорност за непризнаване на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г.

"Това най-вероятно е словесна провокация, приказки и нищо повече - смята военният наблюдател на ТАСС Виктор Литовкин, полковник в оставка. - Карабахският конфликт ще бъде замразен и решаван по дипломатически път чрез взаимни отстъпки."

"Турция ще подкрепя Азербайджан, това го слушаме вече години наред", заяви пред "Независимая газета" Исмаил Агакишиев, президент на фирменото сдружение "Аналитика, консултантска дейност, пиар". "Конфликтът трае вече над 20 години и се съмнявам противопоставянето в Карабах да помръдне от мъртвата точка", каза той.

В навечерието на визитата Давутоглу не изключи Турция да участва в решаването на карабахския конфликт. В коментар за последните действия на Анкара прессекретарят на арменското външно министерство Тигран Балаян каза пред Интерфакс: "Неведнъж сме заявявали: иска ли Турция да подпомогне нагорнокарабахското уреждане, нека стои по-далеч от този процес". Турция не е страна в преговорите за Нагорни Карабах - те са от компетенцията на Минската група, включваща Русия, САЩ и Франция.

Анкара разглежда Баку като стратегически съюзник в региона, отбеляза седмица преди това командващият сухопътните войски на Турция Салих Зеки Чолак на среща с азербайджанския министър на отбраната Закир Хасанов. Същевременно отношенията между Турция и Армения са в остра фаза на захлаждане: дипломатическите връзки са замразени, а общата граница – затворена.

В контекста на изявленията на Давутоглу из руската блогосфера се появиха данни, че миналия уикенд президентът на Русия Владимир Путин уж заповядал 58-а армия незабавно да развърне най-добрите си сили край турско-арменската граница. Към границата можело да бъдат прехвърлени близо 7000 войници. Министерството на отбраната обаче не потвърди съобщенията официално, експертите също ги възприемат критично.

"Не съм убеден, че го правят наистина (прехвърлянето на войски)", каза Литовкин. "Арменската граница с Турция се охранява, включително с участието на руски войници. Там има и наша военна база, затова е най-малкото странно да говорим за прехвърляне на войски: нали бездруго сме там и наша артилерия гледа към турската граница."

Експертът изтъкна, че Армения отговаря за сигурността на Нагорни Карабах, както гласи нейната конституция, и ако в региона започнат бойни действия, Армения ще отвърне на агресията откъм Азербайджан, а страните от Организацията на Договора за колективна сигурност - ОДКС, ще съдействат на Ереван. "Дори ако страните от ОДКС не успеят да подкрепят Армения, ще й съдейства Русия: страните имат договор за взаимоотношения във военната сфера", уточни той.

Азербайджан схваща това и едва ли би се впуснал в авантюра от страх да не влезе в конфликт с Русия. Турция, зад която стои НАТО, също го съзнава, а Северноатлантическият съюз няма готовност за конфликт с федерацията и не го желае, убеден е експертът.

Възможно е проблемът с Нагорни Карабах да изплува на срещата между президентите на Азербайджан и на Армения в кулоарите на климатичния лидерски форум в Париж, която бе анонсирана в медиите, но засега няма официално потвърждение.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука е пълно с "аналлизици" които знаят и могат всичко,но не могат собствения си живот да подредят,та се налага да се унизяват до там,че да си изкарват насъщния като ходят на протести и драскат по форуми.Жалка картинка.После искат да ги уважават.Гледам ги по протестите,те не знаят в кой град се намират ,пенсиите им мизерни ама иначе протестират....смешна работа.
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да не забравяме, че НАТО твърдо стои зад Турция.И какво излиза, кой е агресора , освен вече очевидната подкрепа за ИД сега и на други места желаят да разпалят конфликти.От запада могат вече да издадат книга по двойни стандарти и фалшива демокрация.
51
2
 
6
 
! Отговори
math преди 8 години
До 1877-1878 Г.не че нещо но БВП на Турция е над 800 милиарда долара за 2014сам прецени дали 5 милиарда са 15% от 800 ,,,математиката е нещо важно деца учете яи иначе мръсните турци са виновни за самолета и за ескалацията както и съм сигурен че помагат на ИДИЛ но числата са си числа
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Де зелени човечета, де ...
49
5
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Турция има един голям проблем-не осъзнава и не приема факта,че никога няма да играе във висшата лига!Тя постигна огромни успехи като държава,но опитът да се намести сред елита ,ще и изяде главата!Също като онези отбори извървели пътя до горните дивизии,а после шеметно се спуснали надолу.Ако кюрдите получат сериозна външна подкрепа,наистина ще се отцепят!Само че първо трябва да махнат думите "комунистическа" и "работническа" от названията на партиите си,за да не отблъскват потенциалните спонсори
48
7
 
17
 
! Отговори
1877-1878 Г. преди 8 години
РУСИЯ НЕ Е НА РЪБА НА НИКАКЪВ ФАЛИТ.ТУРСКИ ИКОНОМИСТИ ОБЯВИХА, ЧЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА ТУРЦИЯ ЩЕ Е НАЗАД С 5 МЛРД. ДОЛАРА, КОЕТО ПРАВИ 15 % НАМАЛЕНИЕ НА БВП И ДЕФИЦИТ ПО ТЕКУЩАТА СМЕТКА.ТУРЦИЯ ИМА ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЪРГОВСКИ БАЛАНС С РУСИЯ, Т.Е. ПОВЕЧЕ ИЗНАСЯ, ОТКОЛКОТО ВНАСЯ.АЙДЕ СЕГА, НАПРАВИ СМЕТКА С ДЮНЕРДЖИЙСКИЯ СИ МОЗЪК, КОЙ ЩЕ Е ПО- ЗАСЕГНАТ ОТ РУСКИТЕ САНКЦИИ!
47
3
 
22
 
! Отговори
УУУУУпппппсссссссссс преди 8 години
Анкара да не гледа към Карабах--а да мисли за новият Кюрдистан.Защото Путин и Оланд се договориха за Автономия на Кюрдите.......
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как ще се намеси турция, като самолетите и не смеят вече седмица да приближат границата си? Най-близката дистанция е 300 километра от браздата! Вероятни ще се намесват само с приказки..
45
1
 
27
 
! Отговори
Ме преди 8 години
ома Томов прогнозира, че никой не знае какъв ще е светът след две години. По думите му предстои промяна на границите на държавите в света. "Балканите също ще бъдат преформатирани, както и държавите в Близкия Изток. Ще се създаде сунитска държава, ще има кюрдска държава, Турция също ще има интересна съдба", каза Томов. По думите му е възможно страната да се разпадне.
44
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До слабото мястоМечтите са безплатни ;)
43
8
 
28
 
! Отговори
слабото място преди 8 години
Слабото място на Ердоган са 20-те милиона кюрди. Русия ще ги въоръжи до зъби и ще ги поощри да си направят Кюрдска република. Със столица Анкара.
42
1
 
7
 
! Отговори
Грънч преди 8 години
Всичко е театро!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същата, дето препълни памперсите на американските свръхтехнологични "експерти" накара краварското *** да си яде вратовръзката и създаде 2 нови държави(признати от повече страни отколкото са признали сев.Кипър;-))
40
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе като слушах русофилите какъв апокалипсис ги очакваше Ердоган и Давутоглу след свалянето на руското Су, просто не мога да повярвам, че все още са живи. Изглежда, че света в който си живеят русофилите няма нищо общо с реалния свят в който живеят останалите хора.
39
14
 
6
 
! Отговори
100% Т U R K преди 8 години
Егати раята . Колкото по се смалява , толкова по вече лъха на ксенофобия. Лягяй ! amına kodumu
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туркиььйееее нищо не може да контролира ! Русия има най-силния коз -Сирия ! турчалятъа са изцяло изолирани от...абе отвсякъде освен нас . А Бойко вдига винетките за ТИР-ове ....муаахахахахаха
37
2
 
6
 
! Отговори
Влади-Мир преди 8 години
Видяла жабата, че подковават коня..и си вдигнала краката тия не знаят ли ,че 58 армия е там вече?пп кво стана с турско Сирийската граница?бившия президент на бъдещ Кюрдистан контролира ли я още или някой друг се е заел с тази задача?!?;-))
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция иска да контролира нефта и газа, като играе ролята на огромна тапа между доставчици и потребители, бавно и плавно да разширява влиянието и територията си. Изнудва, провокира, стреми се да интригантства максимално. Нищо добро не я чака, но за жалост и нас. Нямате си на представа от кога се готвят да воюват и как ги нахъсват колко са велики!
35
9
 
8
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
До анонимен 59.Аселсан жертва много от инженерите си , докато стана независима корпорация за свърх технологии. Бяха убити от външните тайни служби. Но днес е 100% автономна и вече 5 години дава добри резултати. До 2 години обеща да проектира изцяло турски сателит.
34
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е важно аз да съм добре, а комшията да е зле.От толкова омраза ще ви окапят косите, и други работи.