Британските служби признаха: Хакерстваме!

Следели обаждания, съобщения... дори и ако телефона е изключен
2 дек 2015 08:37,
4
Британските служби признаха: Хакерстваме!
Снимка: архив Reuters

Британската служба за електронно разузнаване Център за правителствени комуникации (GCHQ) за първи път призна в съда, че е прибягнала до хакерски атаки на компютри, съобщава "Файненшъл таймс".

Признанието последва, след като интернет компании и активисти, борещи се за неприкосновеност на личния живот, подадоха жалба срещу "извънредно обезпокоителните" дейности на службата.

Искът беше подаден от седем доставчици на интернет и благотворителната организация "Прайвъси интернешънъл" срещу службата за електронно разузнаване и външното министерство за хакерски действия във Великобритания и в чужбина, уточнява вестникът.

През октомври бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън каза в интервю за британски медии, че Центърът за правителствени комуникации е способен да прониква в смартфони без знанието на собственика им, превръщайки ги в средство за следене. Става въпрос за инсталиране на злонамерен софтуер, който активира микрофон на смартфоните.

Тогава Сноудън каза, че Центърът за правителствени комуникации и американската Агенция за национална сигурност са си сътрудничили и са инвестирали значителни средства в технологии, които позволяват да се проникне във смартфон и да е управлява захранването му или да се подслушва всичко, което става наоколо, дори когато телефонът е изключен, припомня ТАСС.

Според Сноудън така спецслужбите могат да следят на кого се обаждате, какви съобщения пишете, кои сайтове и места посещавате и къде използвате безжичен интернет.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
8
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Ха така трябва.Пари за сигурност, следене, войни се харчат и светът постоянно е на ръба. Ако тези пари се дават за развитие, възпитание и образование, дали няма да стане по-добре?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досущ като оня заврян зет, цуню шистака и аверът му, титанът на мисълта, рачко с отвертката.
1
20
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Neka da podslushvat,koito ne iska znachi go e strah i zashto vi e strah??Taka tryabva,za da prihvashtat gadjalite.