Новата стратегия за хибридна война на НАТО

Съюзниците подкрепят с неизменна солидарност Турция
2 дек 2015 08:07,
90
Новата стратегия за хибридна война на НАТО
Снимка: Reuters

Съюзниците подкрепят с неизменна солидарност Турция, заявиха в общо изявление външните министри от НАТО след преговори в Брюксел, предаде ДПА.

Запазваме решимостта си, в духа на единството и солидарността на 28-те страни в съюза, да продължим да разработваме допълнителни натовски мерки за гаранции.

"Нашият съюзник Турция е буквално на фронтовата линия", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Обсъждаме как можем да продължим да увеличаваме въздушната отбрана на Турция, как можем да продължим да използваме установените отбранителни планове за Турция", посочи той.

Очаква се мерките за подпомагане да бъдат решени до седмици, допълни Столтенберг.

Някои страни от НАТО настояват за по-активен диалог с Москва. Алиансът преустанови изцяло практическото си сътрудничество с Русия, след като тя анексира Кримския полуостров миналата година, въпреки че продължи да поддържа политически и военни контакти.

Холандският външен министър Берт Кундерс каза, че страната му би подкрепила подновяване на редовните преговори под егидата на Съвета НАТО-Русия, който не е имал среща на дипломатическо равнище от юни 2014 г.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също се изказа в подкрепа на това. "Живеем в изпълнен с рискове свят и ако има възможност за ограничаване на тези рискове чрез обмен на информация, би трябвало да се възползваме от тези възможности", отбеляза той.

Някои източноевропейски членове на НАТО обаче не одобряват връщането към обичайните отношения с Русия. Датският външен министър Кристиан Йенсен също отбеляза, че подобряването на отношенията с Русия зависят и от това дали "Москва има желание да е в добри отношения с НАТО".

Двете страни се обвиниха взаимно в провокация във връзка с кризата в Украйна. Алиансът беше особено обезпокоен от използването от Русия на т.нар. "хибридна война", която се фокусира върху тайни военни и разузнавателни операции, избягвайки преки сражения.

Вчера министрите от НАТО одобриха нова стратегия за хибридна война. Столтенберг заяви, че хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от договора за колективна отбрана. Съгласно този член въоръжено нападение срещу една от страните в НАТО се разглежда като нападение срещу целия алианс и той има право да отвърне.

"Нашата концепция включва три елемента: подготовка, възпиране и отбрана. Ние трябва да осъществим и трите. Хибридните нападения предполагат широк спектър заплахи, затова НАТО се нуждае от широк спектър възможности да се защити. При хибридните атаки например се използва дезинформация, измама, поради което времето за ответни действия е много ограничено, затова ни е нужна много висока степен на готовност на силите ни", каза Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Друг елемент е всеобхватното възприемане на ситуацията, разузнавателните възможности, за да се преодолее маскировката, която заедно с тайните операции се явява част от хибридните атаки. При такова нападение не става ясно веднага това война ли е или все още мир. Затова са необходими значителни разузнавателни възможности, използване на сили със специално предназначение. Кибернетичните заплахи са още един аспект на хибридната война", отбеляза генералният секретар.

На въпрос дали НАТО смята, че понятието за хибридни заплахи се свързва само с Русия, Столтенберг отговори, че хибридните заплахи не са свързани с една конкретна страна или район.

"Хибридните заплахи за НАТО идват от различни части на света, не са свързани с конкретна държава или район. Те съчетават пропаганда, спецоперации, използване на военна сила, кибератаки и дезинформация за постигане на конкретни политически цели", обясни той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
На Нато да му е ясно - при война половината с желание ще ги предадат на момента, а останалите ще сметнат, че не си струва парите воюването - и ще останат да се плюнчат само САЩ.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нова стратегия... Къде е тя? Само в вашите празни речи! Защо беше свалян руски самолет? Просто той намеси турските конвои за ИД, само това, и нищо друго!
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 55ТОВА СА СЪЩИТЕ ГЛАВОРЕЗИ КОИТО СА СЪЗДАВАЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМИ ЗА РУСИЯ НА КАВКАЗ А И НА ДР. МЕСТА -ТАКА ЧЕ РУСИЯ ВОДИ С ТЯХ БОРБА ОТДАВНА. А НА НЯКОЙ МУ Е ИЗГОДНО ДА ГИ "ПОДХРАНВА" ТЕЗИ ДЖИХАДИСТИ КАТО ЗВЕНО КОЕТО В ПОСТОЯННИ СБЛЪСЪЦИ С РУСИЯ...ТАКА ЧЕ ТОВА КОЕТО НАПИСА Е ГЛУПОСТТА НА ЕДНО ДЕТЕ
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ С ВАШИ КАМЪНИ ПО ВАЩА ГЛАВА Г-ДА ОТ ЗАПАДА. ДА НЕ БИ ДА СТЕ ПОМИСЛИЛИ ЧЕ ПУТИН ЩЕ ВИ ПОДАРИ РУСИЯ И РУСКИЯ НАРОД КАКТО СА ГО НАПРАВИЛИ ГОРБАЧОВ И ЕЛЦИН???
44
3
 
8
 
! Отговори
джона преди 8 години
тоя тип Столтенберг само като го зърна почва да ми се драйфа
43
5
 
16
 
! Отговори
вие питате преди 8 години
Вие питате: Кога ИДИЛ ще бъде победена?Ние отговаряме: Когато Сащ и Турция престанат да я подкрепят.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добрия пример за хибридна война е създаването на "Ислямска държава", събираш банда, даваш им оръжие и ги пускаш да завладяват богати нефтени полета в предварително отслабени държави. Така влияеш на цената на нефта и си осигуряваш огромни печалби като го купуваш на символични цени. Халифат или конгломерат?
41
15
 
3
 
! Отговори
Д-р Айболит преди 8 години
До Анонимен51Аз ще лекувам вас предателите русофили. Ще се запознаеш с инструмента и ще го оцениш както подобава. За руснаците ще се погрижат американските доктори.
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Д-р Айболит..малък ти е инструмента за руснаците.гледай те да не те лекуват--щото ще боли--ама много ще боли....
39
14
 
3
 
! Отговори
Д-р Айболит преди 8 години
След ВСВ германци и японци бяха лекувани за бяс и станаха нормални хора. Руснаците също ще трябва да ги лекуваме и то колкото се може по-скоро. Русофилите също ще преминат кратък курс на лечение.
38
1
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 8 години
Забрави да извикаш Аллахх Акбар накрая
37
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво става с прехвалените С-400, бе русофилченца? Май някакви турски Корали ги бастисали?
36
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 51Руската агресия и окупацията на Крим никога няма да се забравят. Русия е империя на злото, а злото трябва да се унищожава. Какти СССР се разпадна, така и Русия ще се разпадне.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До hi hi....да и брАтчедите ви оправиха играта-за по едно кебапче--нали бе европейче .То затова герб ги тачи толкова--а ние ми плащаме та те да си живеят на корем....
34
1
 
10
 
! Отговори
до 52 преди 8 години
Ти на това избори ли викаш ! Тотална бутафаория и фалшификация .Няма избирателна активност и изведнъж в 19 часа 53 % гласували
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашиа чехал не беше ли казал същото !? От него ли гледат или той пръв се изпуска.
32
2
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 8 години
Слабо'дай нещо ново това с руската агресия се изтърка вече след атентатите в Париж и с свалянето на су24.
31
6
 
2
 
! Отговори
hi hi преди 8 години
До Анонимен47Изборите бяха преди месец,бе русофилчо!
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската агресия срещу съседите и излекува българския народ от безмозъчната русофилия. Само шеоа ***, които шетат постоянно по форумите създават илюзията, че българите изпитват удоволствие да пълзят в краката на Русия, да лъскат с език ботушите на руснаците и да им целуват задниците.
29
2
 
8
 
! Отговори
гого преди 8 години
някой много иска да разпали война в района, за да си оправи собствената икономика.