Европейски съд осъди Русия за подслушване на мобилни телефони

Системата за тайно наблюдение рискува да саботира демокрацията
Обновена: 5 дек 2015 13:49 | 5 дек 2015 13:46, Елка Василева
43
Европейски съд осъди Русия за подслушване на мобилни телефони
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди Русия за системата й за общо подслушване на мобилни телефони, която според съда води до произвол и заплашва да разруши демокрацията, предаде Франс прес.

При отсъствието на "адекватни и ефективни гаранции срещу злоупотреби една система за тайно наблюдение, предназначена да защитава националната сигурност, рискува да саботира и дори да унищожи демокрацията - с аргумента, че я защитава", посочиха европейските съдии, които единодушно осъдиха Москва.

Съдът е бил сезиран от главния редактор на издателство, който безрезултатно се опитал да оспорва системата за подслушване пред съдилищата в родината си. Той обвинил службите за сигурност в Русия, че могат да подслушват всички мобилни телефони без предварително съдебно разрешение за това.

Ищецът не успял да докаже, че самият той е бил подслушван, но съдът постанови, че той има право да претендира, че е жертва, след като тайните мерки за наблюдение засягат всички ползватели на мобилни телефонни услуги.

ЕСПЧ осъди Русия за нарушаване на правото на личен живот и кореспонденция, изтъквайки слабостите на правната система във връзка с телефонните подслушвания.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво ще изтропат въпросните клоуни за подслушванията на американците.
25
0
 
15
 
! Отговори
Станислав преди 8 години
Едуард Сноудан е най-големия герой на нашето време но тази лицемерия ме убива, подслушването на телефони в Русия ще саботира демокрацията но в Европа и САЩ е за добруването на нацията...
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За коя демокрация става дума - за руската демократура ли ? Самия Путин само един път употреби думата "демокрация", когато изкритикува западните демократични ценности.
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НФБ -то е един от твърдолинейните *** *** от землянката. Винаги е на линия.
22
1
 
11
 
! Отговори
Олеле бълхи преди 8 години
Пак замириса на краварско
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НФБМежду 2006 и 2010 г. Русия е единствената от 47-те участнички, която отказва да ратифицира Протокол 14, който има за цел да ускори работата на съда, отчасти чрез намаляване броя на съдиите, вземащи важни решения. През 2010 г. Русия спира да се противопоставя на протокола, в замяна на гаранция, че руските съдии ще бъдат включени по време на разглеждане на оплакванията срещу Русия.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ало Путин е крадлив гей Ти от къде знаеш Лавров ми копа на нивата та ми каза
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АЛО, АЛО и за какво ни е дървеното човече върши работа колкото небелверфел само дето стреля по наблизо от него
18
4
 
18
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Горките третополови краварите ги слушат и снимат вече и в спалните им ,но видите ли някой си друг им заплашвал измислената демокрация ха-ха.
17
17
 
6
 
! Отговори
горян преди 8 години
A този путин колкото повече богатее толкова повече подтиска обикновенните хора. Много ми намирсва на северна корея . Приликите са вече доста. Глад бедна икономика цензура и страх. Скоро от северна корея ще испращат инструктури за обучение как се реве организирано на червения площад
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A Amerika ne bila osudena,gospodi,zashto ne gledaete vsichko s ednakov pogled,tova e demokraciya.Ne razbraxte ,che ES e edno golyamo blato,koito ima za celta :da stanem tapi i bezgramotni,nashi deca vmesto Botev,Levski i drugi vozrazhdenci se interesuvsat ot lesbiyanstvo,gomoseksualizm ,zoofiliya,ne mislyat za svyata i mila Bolgariya,a za pari ,koli i drugi potrebitelski blyanove.
15
3
 
23
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
А каква присъда получиха тайните служби на САЩ за промишлен, политически и граждански шпионаж срещу Германия.
14
1
 
12
 
! Отговори
АЛО, АЛО преди 8 години
Вие имате ли си БУТАЛО? Нещо в тоя дух ще получат като отговор от РУСИЯ
13
10
 
4
 
! Отговори
дгд всекви фили преди 8 години
В крайна сметка каква аджеба е разликата между братска, православна, славянска Русия и омразната Америка, другари фили?
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СаЩ подслушват целия свят, Германците подслушвали Френския президент, Французите английския премиер Всеки подслушва всеки а накрая тия от ЕСПЧ взели та осъдили РУсия която не е в ЕС при това го прави със собствените си граждани а не международно.Някой някога оставал ли е с впечатление че има двойни стандарти и те ще изядат главата на нещото наречено ЕС....
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург ОСЪДИ РУСИЯ за системата й за общо подслушване на мобилни телефони ...""Ищецът НЕ УСПЯЛ да докаже, че самият той е бил подслушван, но съдът постанови ..."---Ха, сега, де ! 'Оди се рАзбери. Ало, р.е.д.а.к.ц.и.я.т.а, какви ги пишете !?
10
3
 
29
 
! Отговори
Джон преди 8 години
В Америка няма телефон който не се подслушва
9
3
 
24
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнтисоросоидА САЩ кога ще ги съдят за подслушването на Меркел и западни политици. .Двойствени стандарти..Отгоре на всичко нямало доказателства. ..
8
4
 
32
 
! Отговори
аслан преди 8 години
Русия ще си го премести от единия крачол в другия!!!РФ е суверенна държава и такива изцепки на ЕС не й минават!!!
7
3
 
46
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
А САЩ кога ще бъдат осъдени за масовото следене, разкрито от Едуард Сноудън?