Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят!

Лавров: Нещата започнаха от американската интервенция в Ирак
11 дек 2015 22:15, Анисия Иванова
258
Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят!
Снимка: БТА

Разрастването на хаоса в страните от Близкия изток и Северна Африка не вещае нищо добро за европейците, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори на авторитетната международна конференция в Рим "Средиземноморски диалози".

Според него този хаос е неудачен резултат от идеологически мотивираната външна подкрепа за въстанията в тези страни.

"Някои смятат, че разпространението на хаоса може да бъде стратегия, улесняваща налагането на външен контрол. Ако е така, то не вещае нищо добро, поне за европейците", подчерта Лавров. Схващането, че уреждането на вътрешните конфликти в арабските страни може да бъде конструирано от външни сили, бе продукт на неправилно формулирани едностранни амбиции", и това доведе в Средиземноморския регион до такива процеси, които изкараха положението от контрол, продължи руският външен министър.

Той напомни, че нещата тръгнаха от американската интервенция в Ирак през 2003 г., която бе осъществена въпреки предупрежденията на редица европейски и арабски страни. После нещата продължиха с т.нар. "Арабска пролет", когато западните "демократични революции" бяха натрапени, без да се отчитат политическите реалности в страните от региона, културата и традициите на арабското общество. "В реформисткия си плам страните от НАТО стигнаха до открито военно нахлуване в Либия, нарушавайки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", отбеляза Лавров. 

"Да, на арабските страни бяха нужни промени. Но те нямаха нужда от смърт, разрушение и разпад на икономиката, предизвикани чрез намеса отвън. На тези страни бяха нужни не революции и войни, които върнаха развитието им десетилетия назад, а еволюционни трансформации, които да доведат до постепенна модернизация на техните политически и социално-икономически системи. Демократичните реформи трябваше да бъдат предприети вътре в самото арабско общество, от неговите собствени членове", подчерта шефът на руската дипломация, цитиран от ТАСС.

Ройтерс обръща внимание на друга част от неговото слово на конференцията. Лавров нарече "огромна грешка" условието, поставяно от Запада за по-тясно сътрудничество с Русия в борбата срещу "Ислямска държава", а именно, Башар Асад да се оттегли от президентския пост в Сирия. Той повтори руската позиция, че "съдбата на Асад може да бъде решена единствено от сирийския народ".

Конференцията "Средиземноморието: римски диалог" беше открита вчера от италианския премиер Матео Ренци, припомня АНСА. В първия ден на форума говори и кралят на Йордания Абдула.

Конференцията се организира от италианското външно министерство и от Института за изследване на международната политика. Форумът продължава и утре. В него участват 300 делегати от 40 страни, посочва АНСА.
Вниманието на участниците във форума е съсредоточено върху актуалните проблеми на Средиземнорския регион, се посочва в съобщение на външното министерство.

В него се пояснява, че приоритет за международната общност си остават борбата и разгрома на ИД и борбата с прибягващия до насилие екстремизъм като цяло, както и въпросът за политически преход в Сирия и за сформиране на правителство на националното единство в Либия. Но е необходимо и да се стигне отвъд тези кризи и да се мисли върху въпроса за установяването на нов регионален ред в Средиземноморския регион, който да бъде на принципите на дипломацията, партньорството и съвместното развитие, се казваше в съобщението. (БТА)
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хе хе хе лавро, а твоята щерка защо учи в недалновидния запад бе тъпариш ? Защото запада не е недалновиден а твоите приятелчета проруските диктаторчета са виновни за супата която си забърквахте толкова десетилетия с Асад династията, садамчо и кадафито
135
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Готов за изтриване 205 О, - ако вече е готов- моля ти, да се отиде и не говори такива глупости.
134
25
 
8
 
! Отговори
Готов за изтриване преди 8 години
Че кога Русия е била виновна за нещо!!!!???? ААААА нееее,НИКОГДА!! А,Левски,на първото дело е бил осъден на каторга в Деарбекир,нооо той брате турци ни пречи,яааа малко по-така. А,Добруджа, кой даде пушките на Румънците за-да завземат южна добруджа а Русия да прилапа Молдова??Наш прител беше осъден до живот в Сибир затова ,че за 15 годишнината на Септемврийското въстание не е опоменал ролта на СССР за организирането му. Последствие ..Хиляди убити и ранени. Следва продължение.,ако не спазт заглав
133
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ех,Лавров, до болка си прав
132
6
 
9
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
До 171Чебурашка не е име на ***. Тя е герой от руски анимационни филмчета - едно симпатично животинче с големи уши, което живее в телефонната кабина, но дори тя не знае какво животно е. Приятелка с крокодила Гена, заедно си празнуват рожденните дни и пеят песнички. А този господин само загрозява името и личността й.
131
3
 
49
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
До Анонимен 197Сирия беше чудесна и подредена държава, в която много българи търсеха връзки за да отидат да работят, но това родените след 1980 год не могат да си спомнят! Човек е добре да се позаинтересува от това което е било преди него за да дава по-обективно мнение.
130
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До аналнологичен слючаиКогато премиерът ти е *** селянин и популист, а президента ти е безхарактерно мекотело което има за шеф американския посланик, трябва да ти е ясно, че нищо няма да се промени в тая държава.
129
3
 
14
 
! Отговори
Ай чиститу преди 8 години
Нефта от марката Брент току-що падна под 38 долара за барел, а нефта Лайт - до 35 долара за барел. Всички прогнози сочат, че още в близкия месец нефта ще падне под 30 долара за барел.Честито на всички почеливши.
128
36
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 197е добре поправям се:Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят! А далновидна Русия си изcpa на мръсното в Сирия.
127
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят! А далновидна Русия си изcpa на на метеното в Сирия......"Ти на Сирия метеното ли му казваш?
126
11
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 195Умнико ти ако не знаеш историята това не значи че не се е случила, а ти си ОБРЕЧЕН да повториш грешките от историята.При отстъпване на СССР армия от Афганистан се полага основите на така наречения Северен Съюз. Докато не започва Хамериканската интервенция там само този Съюз е единствената военна сила която сдържа ТАЛИБАНИТЕ и Муджахедите да не плъзнат по средно азиатските републики на бившия СССР. В Чечня такъв БУФЕР нямаше и Рашките се О *** Х А. 150 атентата годишно.
125
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Чебурашка 191Отностно поразяващи елементи намерени в телата. Колега ЛЯВАТА ЧАСТ на кабината НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ защото е разкъсана на ПРЕКАЛЕНО малки парчета заедно с Левия Пилот. В дясната Част на кабината има по-малко пораженияОтностно Бойните глави. 1990 г РФ сваля и продава/дава заради дълг(вкл на Финландия) всички БУК преди версията БукМ1-2 Тази версия е с новата ЦИФРОВА ракета и самата ракета има физически отличияЗащото махнаха М1 - може да работи само на полето не с ток от ел мрежа
124
11
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ЧебурашкаВярвам във ФизикатаЧеб ти май Видеото не си ги гледал а?С кабината от Ил-96 имитираха УКРАИНСКАТА ВЕРСИЯ - стреляли са сепаратистите.Скорост, Височина, направление и място на взрива всички са съгласни с тези факти.Ако е по УКР версия ъгъла е 12 градуса Ако е по РФ версия ъгъла е 87 градусаЕ взривиха кабината под ъгъл 12 градуса. Пораженията НЯМАТ НИЩО ОБЩО със снимките от катастрофата. Дясната част на кабината при катастрофата е почти здрава а при експеримента ЛИПСВА от взрива.
123
13
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
до 187-за крадците си прав.Какво общо има с това обаче делението на фили и фоби??? Според теб русофобите до един са далавераджии, а филите с ангелски крилца горките.Да ти напомня ли за Р точка Овч и масата като него -все кремълски фенове!!!
122
2
 
28
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
Право куме в очите.Кажи им го. Те не ,че не си го признават.Чуват се и от там същите критики, което пък хвърля нашите мажоретки в конфюз.
121
36
 
6
 
! Отговори
аналнологичен слючаи преди 8 години
Тоа пак е препил или недопил!?
120
6
 
57
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
Лавров е казал горчивата истина...
119
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 199 СВ. МАРКС И ЕНГЕЛСРУСОФОБИТЕ ДАВАТ МИЛО И ДРАГО ДА ОПЛЮЯТ РУСОФИЛИТЕ САМО И САМО ДА НЕ ДОЙДЕ МОМЕНТ В КОЙТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ВЪРНАТ НА СТРАНАТА ПРИХВАТИЗИРАНИТЕ ЗА СТОТИНКИ ЗАВОДИ ЗЕМИ И ДР.ПРЕДПРИЯТИЯ -СЕГАШНИТЕ БАРОВЦИ ПОД МОТОТО "НЕ МЕ ПИТАЙ ОТКЪДЕ МИ Е ПЪРВИЯТ МИЛИОН" РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ ПРЕД НАРОДА...ЗАТОВА ЩЕ ИЗКАРВАТЕ НАРОДА СИ "ПЪРВОСИГНАЛЕН" И ЩЕ ПЛЮЕТЕ КРЪВ ПО НАС САМО И САМО ЛА НЕ ВЛЕЗНЕТЕ В ПАНДЕЛА- Е ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ALCHNOSTA E TAZI KOQTOA SHTE NI IZQDE GLAVITE !!!
117
2
 
0
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
до201 Георги -Гошо пий си хапчетата редовно и всичко ще се нареди...