Не плащаме на гастарбайтери и оставаме в ЕС!

Великобритания обяви условията си, но има ли кой да чуе?
20 дек 2015 20:48,
36
Не плащаме на гастарбайтери и оставаме в ЕС!
Снимка: архив, Reuters

Преди срещата на върха на ЕС беше обявено, че това е моментът на истината за “брака” между Великобритания и общността. Но в крайна сметка не се случи кой знае какво по отношение на предоговарянето на британското членство, изтъква сп. “Икономист”.

На разговорите в Брюксел никой не промени позицията си в посока взаимен компромис. Официалната позиция беше, че са разменени виждания и предстои работа преди следващата среща през февруари. Това все пак може да се отчете като скромен успех за британския премиер.

От седмици насам позицията на Дейвид Камерън е ясна – официалните лица, които преговорят за исканията на Лондон по отношение на свободното придвижване на работници от други по-бедни страни от ЕС към Острова, задълбават в детайли и не постигат конкретен напредък.

Затова лично Камерън се зае с оказването на политически натиск. Пред останалите държавни ръководители премиерът изтъкна нарастващото недоволство сред британските избиратели от последствията от членството в ЕС. И почти заплашително посочи, че при настоящата ситуация плануваният референдум за оставане в съюза може да завърши с излизане на Обединеното кралство от общността.

“Нископлатени работници от цяла Европа идват във Великобритания, за да не работят и да получават щедри социални помощи”, каза Дейвид Камерън почти в прав текст, оплаквайки се от неравномерното разпределение на имигрантските вълни от бедните страни-членки спрямо други водещи икономики.

Неслучайно една от най-търсените промени от страна на британския премиер е въвеждане на забрана за всякакви социални привилегии за имигранти, независимо дали работят или не, ако нямат поне 4 години пребиваване във Великобритания.

Проблемът е, че почти всички извън Острова определят тази мярка като силно дискриминационна и съответно неприложима. Камерън и екипът му се опитват да задържат опцията на масата на преговорите, но това изглежда невъзможно.

Така че тепърва предстоят разговори за нови мерки, които да се възприемат от всички. Европейската комисия предложи въвеждане на “спирачка при извънредна ситуация”, а именно достигането на определен брой имигранти за даден период. Подобна практика позволи на Австрия временно да стопира огромния приток на германски студенти в своите университети.

Дейвид Камерън е критикуван постоянно, че не е достатъчно твърд в исканията си към Европейския съюз, но сега дори и противниците му по тази линия не могат да отрекат настоятелността на премиера.

Разбира се, Камерън вече направи отстъпки като се има предвид, че първоначалната му позиция беше за абсолютен лимит на работниците-имигранти. В същото време обаче има и силни аргументи в подкрепа на исканията за ограничаване на имигрантската вълна и то с примери от самия ЕС.

В общността отдавна има дискриминационни закони по отношение на националността – от правото на гласуване до лимитациите за купуване на къщи от чужденци в Дания.

Британският премиер заема позицията на човек, който търси помощ... помощ от своите колеги за запазване членството на Великобритания в ЕС. В тази позиция приемане на неговите искания от останалите евролидери може и да се случи, макар и след взаимни компромиси.

Факт е, че това едва ли ще промени чувствително нагласата на британските избиратели. Едва ли ще спре осезаемо имигрантския поток.

Но провал в настоящите преговори със сигурност ще доведе до срив в подкрепата за бъдещето на Великобритания в Обединена Европа. Тогава Европейският съюз може и да остане без една от водещите си сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен4а виатнамците и руснаци колко щеш,само че смееш ли да се оплачеш, аре стига бе било добре
22
1
 
27
 
! Отговори
God преди 8 години
Имигрантите ли са виновни за грешната социална политика на британците? Ами от техните фондове точат яко и доста англичани. Ако имигрантите работещи в селското стопанство си тръгнат, Голямата Британия ще умре от глад. Англичанин на полето няма да видите. Проблем са техните бивши колонии, които ги заливат с ислямска ***, голяма част от която традиционно е на помощи. Повечето българи там работят и се интегрират успешно. Те нямат религиозни претенции, нито изискват да им се дават специални права.
21
8
 
13
 
! Отговори
Поручика преди 8 години
Некои тука пишат, че пакистанците и индийците били мързеливи. Това въобще не е верно. Работих в Лондон и имах колеги основно англичани, но и един индиец и един пакистанец, както и един българин. Мързеливците беха само двама - българина и един чернокож британец с родители от Ямайка. Обаче редовия българин, който не е бил на Острова бедна му е фантазията да си представи как зверски се работи там.
20
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живял съм в Лондон 7 г-там има квартали в които не знаещ дали си в Лондон или Пакистан-Индия или Африка-второ-те са колонизатори от векове и сега ще си поемат това което са грабили векове...
19
3
 
15
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Честит рожден ден Йосиф Висарионович!Вятърът на Историята разнесе *** от гроба ти!
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... до лимитациите за купуване на къщи от чужденци в Дания."----Саше (Томов), а бе, това ЛИМИТАЦИИТЕ не са ли нещо като ОГРАНИЧЕНИЯ, казано на български?
17
11
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Позицията на Камерън е последователна и прагматична и както винаги здравословна в европейски контекст, а той е - оправете си бараките, направете ги хубави къщи вместо да ходите на гости в богатите си съседи и почти да се нанасяте там.
16
5
 
47
 
! Отговори
ответни мерки преди 8 години
50% данък върху пенсиите на бедни английски пенсионери, купили си къщи в България да си живуркат като царе!
15
4
 
12
 
! Отговори
Karussel преди 8 години
Nie izlizame ot Eu:-):-):-):-) ne e nash problem.Eu da s opravia bez nas. Da si se pazi.A UK - kralska im rabota:-):-):-) hem v Canada, hem v Australia, hem v Eu:-):-):-):-) i polovinata Afrika i Asia :-):-):-):-)
14
1
 
30
 
! Отговори
нн преди 8 години
С две думи Европа да стане държава , а не съюз.
13
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да стане единна европа , трябва да има единно заплащане на час или заплата която да е еднаква за целия съюз, иначе се видя че не става .
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така трябва Англия не плаща и остава, ние не приемаме амунджи и оставаме!
11
12
 
31
 
! Отговори
нн преди 8 години
ЕС е един *** сбор от държави. Германия е тартора в момента. Тя казва последна какво ще става? Англия няма да се остави да я командват, от къде на къде, коя е Германия. Англия ще се отегли от ЕС, ще последват и другите големи, Франция, Италия, Испания, Полша , че и съседите Румъния. Просто този съюз, при тази си конструкция е непродуктивен и ще се разпадне, ако не стане чудо и то е да стане държава цяла Европа.
10
3
 
51
 
! Отговори
Меркел преди 8 години
Абе ЕС да задължи Англия да си обърнат движението... Не може криви краставици,не може акцизите в която и да е членка да били еди какви си,а Англия си карат с обратни волани по европейските пътища! Абе я ги вкарайте в пътя тези надменни хора! Директиви им дайте!
9
32
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
IMA PRAVO ANGLIA--RUMANSKI KRADZI I BALGARSKI MOSHENNIZI NE IM TRIABVAT.
8
7
 
63
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
Нали сме еврочленка, равни, отворени граници! Стигна се до там български граждани да бягат в Европа представяйки се за емигранти от близкия изток. Това какво ви говори? На мен ми прилича на най-брутална дискриминация!!!!
7
6
 
70
 
! Отговори
каква преди 8 години
водеща сила на ес е англия ??? англия играе със щатите срещу ес и заедно с меркел причиняват огромни беди .англетата гледат само своят интерес и нищо не допринасят за обединена европа
6
34
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добър вечер деца. Имало едно време на света комунизъм капитализъм и студена война. Тогава сирийците си живеели в Сирия, афганистанците в Афганистан, либийците в Либия и така всеки кой където е роден, както и селяните на село а софиянците в София. И така хората живеели в мир и съгласие...Мир и съгласие имаше, ама за какво са ни като нямаше банани и западни коли и свобода на словото. А сега лапаме банани, караме красиви западни коли, можем всичко да си говорим и да пътуваме на запад!
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименимаше един лаф на дъртата баба маргарет за социализъма, че свършвал когато свършат чуждите пари......Е, вашата евроатпантическа мизерия никога няма да свърши, може да си сигурен и без баба маргарет - не още 25 години, ами още 250 ще си изгниете в мизерията.
4
15
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добър вечер деца. Имало едно време на света комунизъм капитализъм и студена война. Тогава сирийците си живеели в Сирия, афганистанците в Афганистан, либийците в Либия и така всеки кой където е роден, както и селяните на село а софиянците в София. И така хората живеели в мир и съгласие въпреки че били в студена война ама един ден дошла демокрацията. И какво е станало всички вече знаете а какво ще стане бедна ви е фантазията. А сега лека нощ