Китай прие първия си антитерористичен закон

Той изисква чужди компании да предоставят конфиденциална информация
27 дек 2015 18:42, Анисия Иванова
11
Китай прие първия си антитерористичен закон

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (постоянно действащият орган на китайския парламент) одобри днес първия в китайската история закон за борба с тероризма. Всички 159 законодатели гласуваха за документа, предаде ТАСС.

"Законът има за цел да намери баланса между изпълнението на законодателството в сферата на борбата с тероризма и законните интереси на гражданите", каза днес на специална пресконференция ръководителят на Постоянния комитет по въпросите на обществената сигурност и борбата с тероризма Ан Вейсин.

Отделни постановки в закона за борба с тероризма, отнасящи се до сигурността в интернет, предвиждат мобилните оператори и интернет доставчиците да предават на китайските власти кодовете за кодиране на информацията, както и паролите на потребителите. Освен това законът задължава телекомуникационните компании да разполагат сървърите си и другото оборудване с лични данни на територията на Китай.

През март американският президент Барак Обама разкритикува остро законопроекта. Според него тези законодателни изисквания принуждават чуждестранните компании, включително американските, да предоставят на китайското правителство конфиденциална информация, както и "механизми, позволяващи им да шпионират и следят всички потребители". Той посочи, че "става дума за масово предаване на лични данни на правителството" и призова Пекин да промени тези положения в закона, ако иска да си сътрудничи със САЩ.

Китайските власти от своя страна са на мнение, че задължителните мерки по отношение на телекомуникационните и интернет компаниите са необходими, защото терористите все повече използват киберпространството. Те поддържат становището, че Китай е балансирал нуждите в борбата с тероризма и защитата на бизнес интересите и обществените права, посочва Асошиейтед прес.

В четвъртък пекинската полиция издаде жълт код за сигурността, засили въоръжените полицейски патрули и затвори район на столицата, където има много заведения и търговски обекти. "Жълтият код" е втората степен на тревога в четиристепенната китайска система, отбелязва ДПА.

Законът за борба с тероризма бе приет ден след като китайското министерство на външните работи обяви, че френска журналистка ще бъде експулсирана от Китай, защото "подкрепяла тероризма". Текстът на закона още не е публикуван, посочва Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Китайтероризъмзакон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Няма тън-мън!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Made in china! Хубава раота ама китайска!
5
1
 
0
 
! Отговори
Курдов преди 8 години
Вярно ли, че у София нямало да има свлачища, наводнения и къси съединения преди Новата година?- Не е вярно защото без ток и в тунелите да минаваш не е страшно ако ти е надупчена колата и със счупени джамии.
4
1
 
0
 
! Отговори
Китайци преди 8 години
Знаеш ли Ние Помаците ако се одупим каква Китайска стена можем направи по-дълга от шестотин крачки не ами даже и три хиляди кило-метра можем да я пуснем у гащите?
3
1
 
0
 
! Отговори
Жълтите вестници преди 8 години
Най-облагодетелстваните търговци антируси са решили да правят дъмпинг и нелоялна конкуренция на световната търговия и затова проучват от страх, не че нещо сериозно.
2
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китай е велика страна!Скоро ще изпревари военно САЩ и ще си вземе изконнте територии Тайван, Северна Корея, Южна Япония, Виетнам и Сибир.
1
1
 
22
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Чакай ,чакай нещо не вдявам вЕрно ,че става въпрос само за постоянно действащ орган на китайския парламент ,но прави ли ви впечатление за колко души става въпрос за 159 ???!!! и това като се има в предвид колко е населението на Китай. Като вземем предвид нашия постоянно действащ дупетатник от 240 лентяи съотношението е несъпоставимо.