Хората в Китай настояват... за по-чист въздух на работното място

Компаниите харчат хиляди за системи за филтриране на въздуха
28 дек 2015 14:44, Елка Василева
3
Хората в Китай настояват... за по-чист въздух на работното място
Снимка: архив, Reuters

Не става дума само за заплати, повишения и кариерни перспективи. Много компании в Китай са установили, че трябва да осигуряват по-чист въздух в работните помещения, за да привлекат и задържат персонала, пише Джесика Мейси Ю от Ройтерс.

Качеството на въздуха е отчайващо ниско из китайския север и изток, вкл. в Пекин и Шанхай. Компаниите и по-специално многонационалните компании, които се намират в тези градове, изразходват десетки хиляди долари, за да инсталират в своите офиси системи за филтриране на въздуха и датчици за наблюдаване в реално време на замърсяването. Международната компания за проучване на пазарите "Джей Ди Пауър" е инсталирала нови системи за пречистване на въздуха в офисите си в Шанхай и Пекин, казва член на ръководството. Компанията за одити "Прайсуотърхаус Купърс" и британската рекламна фирма "Уайър енд пластик продъктс" правят същото в своите сгради.

"Ако една компания желае да намали замърсяването в интериора, това показва, че се държи отговорно и ще има добър растеж", казва жителката на Шанхай Яо Хюи. Тя е решила да напусне китайската мебелна компания след четири месеца работа в нея, когато установила чрез ползвания от нея измервателен уред, че замърсяването на работното й място е от най-висока категория. "Ще трябва да потърся нещо в сферата на маркетинга, но чистият въздух е важен фактор", казва 24-годишната жена, експерт по маркетинг.

Текучеството на персонала е относително високо в многонационалните компании в Китай, а замърсяването на въздуха бива споменавано като първостепенен фактор за привличането и задържането на талантливи кадри в тези компании, сочи направен наскоро от Европейската търговска камара анализ на доверието в бизнеса.

В доклада, публикуван по-рано този месец от посредническата кампания "Джоунс Ланг ЛаСал" и фирмата за вътрешни решения "Пюър ливинг", се казва, че 90 на сто от административните сгради в Пекин не са постигнали значителни подобрения в качеството на въздуха чрез наличните си системи за филтриране. Изпълнителният директор на "Пюър ливинг" Луи Чен твърди, че около една трета от компаниите от класацията "Форчън 100" /стоте най-привлекателни за работа компании/, с които неговата компания работи, са се заели с пречистването на въздуха в офисите, като мнозинството от тях се отнасят сериозно към този въпрос.

"Последното нещо, което искаме, е това някой де се притеснява относно вдишвания въздух, така че за нас това е много важно предимство", казва Джоф Бродерик, вицепрезидент и главен мениджър на азиатско-тихоокеанското подразделение за мобилни операции към "Джей Ди Пауър". Инвеститори като "Кери пропъртис" и "Цзямин инвестмънт" са въвели подобрения във вентилационните системи в надежда, че по-доброто качество на интериорния въздух ще докара повече наематели и така бизнесът им ще се разшири през 2016 г.

Тази зима в Пекин вече бяха обявени две "червени тревоги" за смог, което доведе до забрана за движението на автомобили и до затваряне на училища и заводи. Кодът "червено" бива обявяван, когато властите преценят, че качеството на въздуха ще надхвърли ниво 200 по скала, която измерва различните замърсители за последните три дни. Властите в САЩ определят като "много нездравословно" ниво над 200. Миналия вторник посолството на САЩ в Пекин обяви, че този показател е бил над 500. В Шанхай, също миналата седмица, нивата на замърсяване достигнаха 300 по същия индекс.

Кристин Гранд, изпълнителен директор на базирана в Шанхай дъщерна фирма на "Уайър енд пластик продъктс", казва, че занапред ще сътрудничи само с компании, които поемат ангажименти за чистотата на въздуха. "Така човек ще се чувства по-добре, когато е в офиса", казва тя.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Китайчист въздух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Xexe преди 8 години
Това става само с ядрени централи.Само тъпите немци викаха че е свършено с ядрените мощности.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На това хората му казват "Лакомо дупе - кръв ***"!След като искат да произвеждат всичко необходимо за населението на цялото земно кълбо - това е резултатът.
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При социализЪма е така - чист въздух само ако Партията разреши или внесе, както у нас през 1986 чернобил