Водородната бомба – най-разрушителната мощ в света!

Първата е изпробвана от САЩ, най-силната обаче е дело на СССР
Обновена: 6 яну 2016 22:28 | 6 яну 2016 22:06,
97
Водородната бомба – най-разрушителната мощ в света!
Първата водородна бомба, тествана от САЩ; Снимка: Архив Reuters

Термоядрената, или водородна бомба - като тази, която Северна Корея съобщи, че е изпитала днес, е разработена след атомните бомби, с които САЩ бомбардираха японските градове Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война, и има много по-голяма разрушителна мощ, предадоха ДПА и БТА.

Първата водородна бомба бе изпробвана от САЩ през ноември 1952 г. и имаше мощност от 10 мегатона - около 1000 пъти повече от атомната бомба, хвърлена над Хирошима 7 години по-рано.

При тази бомба от нов тип се използват два тежки изотопа на водорода - деутерий и тритий, при сливането (синтеза) на които се получава хелий и се освобождава огромно количество енергия.

Принципът на конвенционалното ядрено оръжие е друг - разцепване, а не сливане на атомни ядра с цел да се получи мощна експлозия.

Водородната бомба използва малка атомна бомба, базирана на разпад на атомни ядра, като детонатор, за да се развие висока температура, необходима за начало на много по-мощната неконтролируема реакция на термоядрения синтез, която предизвиква същинската експлозия.

Само година след САЩ и СССР извърши успешен опит с водородна бомба. За нейни бащи се смятат съветските академици физици Игор Курчатов и Андрей Сахаров.

А през 1961 г. Съветският съюз взривява над арктическия остров Новая земля водородна бомба с мощност 58 мегатона - най-мощната предизвикана от човека експлозия досега, станала известна като Цар-бомба.

Тя е около хиляди пъти по-мощна от бомбата над Хирошима. Спусната е с парашут от 10 500 м височина от самолет бомбардировач Ту-95-Б, специално конструиран за целта. Взривена е на 4000 м височина от повърхността на земята.

Огненото кълбо при взрива е било с радиус 4,6 км, като температурата в него достигнала 10 млн. градуса, а диаметърът на "атомната гъба" - 95 км.

Радиусът на тоталното разрушение при такъв взрив надхвърля 200 км, а а на десетки километри от епицентъра високата температура причинява изгаряния от трета степен.

Ударната вълна от взривяването на Цар-бомба на Новая земля е обиколила три пъти земното кълбо, а предизвиканата йонизация в атмосферата е прекратила радиовръзките в продължение на 40 минути.

Заради ядрения полигон, съществуващ и до днес, остров Новая земля (практически състоящ се от два острова, разделени от тясна водна ивица и с размер колкото две трети от България) е закрита територия, достъп до която имат само руските военни.

Обикновен човек не е виждал последиците от ядрените взривове там.

Междувременно стана ясно, че първите анализи на САЩ не потвърждават, че Северна Корея е извършила успешен опит с водородна бомба. Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА.

Анализът показва, че извършеният от Северна Корея тест не съвпада с твърденията й за успешен изпитание на водородна бомба, каза Ърнест. "През последните 24 часа не се е случило нищо, което да промени оценката ни за ядрения капацитет на Северна Корея", добави той.

Ърнест обаче подчерта, че всякакъв вид ядрени опити са провокация и крещящо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Изолацията на Северна Корея се засилва от нейните все по-провокативни действия, включително извършването на забранени ракетни изпитания.

Забележително е, че Китай и Русия споделят безпокойствата на американските съюзници им във връзка със Северна Корея, продължи говорителят на Белия дом. Той каза, че ангажиментът на САЩ към сигурността на американските съюзници Япония и Южна Корея е "твърд като скала", предаде Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН остро осъди новия севернокорейски ядрен опит и ще подготви нови санкции срещу Пхенян, предаде Франс прес.

В единодушно приета декларация 15-те страни членки на Съвета, включително съюзника на КНДР Китай, съобщават, че са решили "незабавно да започнат работа по ответни мерки, които ще се съдържат в нова резолюция".

В декларацията се посочва, че новият ядрен опит на Северна Корея е "явно нарушение на резолюции на Съвета за сигурност", които забраняват на Пхенян всякаква дейност, свързана с разработване на ядрено оръжие и балистични ракети, отбелязва ТАСС.

"Членовете на Съвета за сигурност припомниха, че вече са изразявали решителността си да приемат нови значителни мерки в случай, че КНДР извърши нов ядрен опит", заяви председателят на Съвета, уругвайският постоянен представител Елбио Росели, цитиран от Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.