Франция ограничи кръводаряването заради Зика

Случаи на Зика има вече в 30 страни
Обновена: 7 фев 2016 17:59 | 7 фев 2016 17:57, Анисия Иванова
7
Франция ограничи кръводаряването заради Зика
Снимка: Reuters

Хората, връщащи се от зони, където има разпространение на вируса Зика, ще трябва да изчакат минимум 28 дни преди да даряват кръв, за да се предотврати опасността от предаване на болестта. Това заяви френският министър на здравеопазването Марисол Турен, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

Вирусът, който бързо се разпространява в Северна и Южна Америка, бе обявен за глобална опасност от Световната здравна организация. Той се пренася основно от комари. Миналата седмица обаче Бразилия съобщи за два случая на предаване при кръвопреливане от заразени донори. 

"Хора, завръщащи се от райони с разпространение на Зика, не могат да даряват кръв за 28-дневен период", посочи Турен в интервю за френски медии.

Министърът също така посъветва бременните жени да информират властите, ако са пътували до такива райони.
Случаи на Зика има вече в 30 страни. Вирусът се свързва с раждането на хиляди бебета с микроцефалия - заболяване, характеризиращо се с малки глави на новородените, които често са и с недоразвити мозъци. За вируса няма ваксина и лечение.

Във Франция е съобщено за 18 случая при хора, които са пътували до рискови страни, допълни Турен. Засегнати са някои от френските отвъдморски територии като карибските острови Мартиника и Гваделупа, както и съседната на Бразилия Френска Гвиана, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 8 години
Как да няма ваксина. Нали индийците са открили ваксина.Или не е ,,удобно'' да се пусне точно сега
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗападноевропеецТова лято ще имаме комари, както всяка година и познай в коя държава ще пламне Зика. Както се казва не пожелавай на другите това, което не искаш да ти се случи!
5
0
 
2
 
! Отговори
хаймана преди 8 години
А това през вековете не се е случвало. Защото хората са пътували с коне и кораби с месеци и години. Със скоростта на охлюва. И когато някой се заразял с нещо опасно за обществото, той просто не е успявал да се завърне в своята страна. просто е умирал по пътя и неговата държава (а и съседните) са били по тоя начин предпазени и спасени от масови епидемии. И смърт. Сега заразени хора в латентен стадий на болестта, могат за 10-12 часа да обиколят цялата планета съвсем "свободно" и свободно да сеят з
4
0
 
0
 
! Отговори
хаймана преди 8 години
Радвайте се на горчивите плодове на демокрацията и "свободата": нови смъртоносни и неизлечими болести, срещу които не съществува нито ваксина, нито лечение.И това става защото всеки може да брише по целия свят по яъздуха със скорост от 900 км в час, да спи с когото му падне, а на другия ден да пренесе смъртоносната зараза в собствената си страна като един малък "подарък" за сънародниците си. А това през вековете не се е случвало. Защото хората са пътували с коне и кораби с месеци и години. И
3
0
 
1
 
! Отговори
Внимание преди 8 години
До всички който летят от Държава в Държава най бързо може да бъдете инфектиран с даден вирус по международните Летища Който са един вид инкубатор за подобен вид насекоми и микробиТези насекоми се пренасят от страна в страна от личности срещу заплащане в бутилки ,буркани,кутийки и кашони след което биват пускани в самите летища да хвъркат на Воля и Епидемийте да се разпространяват по всички крайща на света
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зика трябва да намали раждаемостта в третия свят и тъй като САЩ мислят за себе си не случайно плъзна в Латинска Америка.Между другото внимавайте с кого се целувате,еете и къде пика*ете.Изобщо с тези 1 трилион $ Нато се пази от любовни посегателства.
1
9
 
0
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Зика трябва да зарази няколко души в Кремъл!